Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024

"Αποκλείεται" το Ισραήλ να δεχτεί την πρόταση της Χαμάς, καθώς απειλείται η συμφωνία για τους ομήρους στη Γάζα.

Σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που είδε το Reuters, η αντιπρόταση της Χαμάς προβλέπει τρεις φάσεις διάρκειας 45 ημερών η καθεμία.Το Ισραήλ είναι απίθανο να συμφωνήσει με την πρόταση της Χαμάς, η οποία περιλαμβάνει αίτημα για τεσσερισήμισι μήνες κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και τερματισμό του πολέμου, σύμφωνα με δημοσίευμα του NBC που επικαλείται πηγή από το γραφείο του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με την πηγή, «το γεγονός ότι η Χαμάς ζητά κατάπαυση του πυρός για να αποσύρουν οι Ισραηλινοί τις δυνάμεις της, αυτό είναι κάτι στο οποίο το Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει ποτέ».

Ένας άλλος Ισραηλινός αξιωματούχος είπε στο CNN ότι «δεν υπάρχει περίπτωση» το Ισραήλ να δεχτεί τις απαιτήσεις της Χαμάς.

Η Χαμάς πρότεινε ένα σχέδιο κατάπαυσης του πυρός που θα ησυχάσει τα όπλα στη Γάζα για τεσσερισήμισι μήνες που θα οδηγούσε στο τέλος του πολέμου, ως απάντηση σε πρόταση που εστάλη την περασμένη εβδομάδα από μεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου και με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και Ισραήλ.

Σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που είδε το Reuters, η αντιπρόταση της Χαμάς προβλέπει τρεις φάσεις διάρκειας 45 ημερών η καθεμία.

Η πρόταση προβλέπει ότι οι τρομοκράτες θα ανταλλάσσουν τους υπόλοιπους ισραηλινούς ομήρους που συνέλαβαν στις 7 Οκτωβρίου με Παλαιστίνιους αιχμαλώτους. Η ανοικοδόμηση της Γάζας θα ξεκινούσε, οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποσύρονταν πλήρως και θα ανταλλάσσονταν πτώματα και λείψανα.

Διαδηλωτές που ζητούν την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων που κρατούν οι τρομοκράτες της Χαμάς στη Γάζα, στο Τελ Αβίβ, 1 Φεβρουαρίου 2024 (credit: REUTERS/SUSANA VERA)Μεγέθυνση εικόνας
Διαδηλωτές που ζητούν την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων που κρατούν οι τρομοκράτες της Χαμάς στη Γάζα, στο Τελ Αβίβ, 1 Φεβρουαρίου 2024 (credit: REUTERS/SUSANA VERA)

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έφτασε τη νύχτα στο Ισραήλ μετά από συνάντηση με τους ηγέτες των μεσολαβητών του Κατάρ και της Αιγύπτου στην πιο σοβαρή διπλωματική ώθηση του πολέμου μέχρι στιγμής με στόχο την επίτευξη εκτεταμένης εκεχειρίας. Λεπτομέρειες για την αντιπρόταση της Χαμάς δεν έχουν αναφερθεί στο παρελθόν.

Συμφωνία για την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας

Σύμφωνα με την αντιπρόταση της Χαμάς, όλες οι Ισραηλινές γυναίκες όμηροι, άνδρες κάτω των 19 ετών, ηλικιωμένοι και άρρωστοι θα απελευθερωθούν κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης των 45 ημερών με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των Παλαιστινίων γυναικών και παιδιών από τις ισραηλινές φυλακές.

Οι υπόλοιποι άνδρες όμηροι θα απελευθερώνονταν κατά τη δεύτερη φάση και θα παρέμεναν ανταλλαγές στην τρίτη φάση. Μέχρι το τέλος της τρίτης φάσης, η Χαμάς θα περίμενε ότι οι πλευρές θα είχαν καταλήξει σε συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου.

Η ομάδα, που κυβερνά τη Γάζα, δήλωσε σε μια προσθήκη στην πρόταση ότι επιθυμεί την απελευθέρωση 1500 κρατουμένων, το ένα τρίτο των οποίων ήθελε να επιλέξει από μια λίστα Παλαιστινίων που καταδικάστηκαν σε ισόβια από το Ισραήλ.

Η Χαμάς απαιτεί επίσης αύξηση της βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας σε τουλάχιστον 500 φορτηγά την ημέρα, δέσμευση για αύξηση του εξοπλισμού, του νερού και της ηλεκτρικής ενέργειας που μεταφέρεται στη Γάζα, διευκόλυνση της επιστροφής των προσφύγων στα σπίτια τους και την απομάκρυνση τυχόν Ισραηλινός περιορισμός για όσους ταξιδεύουν μέσω του περάσματος της Ράφα μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου.

Το Ισραήλ ξεκίνησε τη στρατιωτική του επίθεση στη Γάζα αφού τρομοκράτες από τη Γάζα που διοικείται από τη Χαμάς σκότωσαν 1.200 ανθρώπους και συνέλαβαν 253 ομήρους στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. 

jpost.com

ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ JERUSALEM POST : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου