Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023

"Χαίρομαι που σας βλέπω": Η χειραψία 40 δευτερολέπτων Πούτιν - Κιμ Γιονγκ Ουν.

 Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συνάντησε τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν στο νέο ρωσικό κοσμοδρόμιο Βαστότσνι. Τα πρώτα λόγια που αντάλλαξαν.Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υποδέχθηκε και έσφιξε για κάπου 40 δευτερόλεπτα το χέρι του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στον χώρο του κοσμοδρομίου Βαστότσνι, της πιο σύγχρονης εγκατάστασης εκτόξευσης πυραύλων της χώρας του.

«Χαίρομαι που σας βλέπω», είπε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. «Αυτό είναι το νέο μας κοσμοδρόμιο».


Μέσω μεταφραστή, ο βορειοκορεάτης ηγέτης τον ευχαρίστησε για την πρόσκληση και για τη θερμή υποδοχή του.

Το βίντεο που κυκλοφόρησε το Κρεμλίνο την Τετάρτη (13/09) δείχνει τους δύο ηγέτες να δίνουν τα χέρια, ενώ οι εικόνες δείχνουν τη ρωσική και τη βορειοκορεατική σημαία να κυματίζουν έξω από το κτίριο του κοσμοδρόμου.

Η υποδοχή έγινε λίγες ώρες μετά την εκτόξευση δύο βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα.

Συνάντηση Βλαντίμιρ Πούτιν-Κιμ Γιονγκ Ουν
Συνάντηση Βλαντίμιρ Πούτιν-Κιμ Γιονγκ Ουν  AP PHOTO/LEE JIN-MAN

Ο κ. Πούτιν είπε ερωτηθείς αν η Μόσχα θα βοηθήσει την Πιονγκγιάνγκ να κατασκευάσει δορυφόρους πως «γι’ αυτό ήρθαμε στο κοσμοδρόμιο Βαστότσνι», προσθέτοντας πως «θα συζητήσουμε για όλα».

Συνάντηση Βλαντίμιρ Πούτιν-Κιμ Γιονγκ Ουν
Συνάντηση Βλαντίμιρ Πούτιν-Κιμ Γιονγκ Ουν  VLADIMIR SMIRNOV, SPUTNIK, KREMLIN POOL PHOTO / AP IMAGES

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος αναχώρησε τη Δευτέρα από την Πιονγκγιάνγκ με ένα πολυτελές τεθωρακισμένο τρένο, έφτασε στη Ρωσία την Τρίτη.

Κυβερνήσεις και αναλυτές στη Δύση προεξοφλούσαν τις τελευταίες μέρες πως το ταξίδι του κ. Κιμ στη ρωσική Άπω Ανατολή θα είχε στο επίκεντρο τη σύναψη διμερών συμφωνιών στο πεδίο των στρατιωτικών εξοπλισμών.

Ο κ. Πούτιν φέρεται να θέλει πυρομαχικά, ειδικά του πυροβολικού, και όπλα προς χρήση στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο κ. Κιμ, από την πλευρά του, φέρεται να θέλει ρωσική τεχνολογία ιδίως όσον αφορά τους δορυφόρους και τα υποβρύχια.

Αυτή είναι η δεύτερη επίσκεψη του κ. Κιμ στη Ρωσία αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2012.

news247.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου