Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022

Η στρατιωτική επιλογή είναι στο τραπέζι, αν χρειαστεί, για να αποτραπεί το πυρηνικό όπλο του Ιράν: Malley.

 Joseph Haboush, Al Arabiya English.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Ιράν Ρομπ Μάλεϊ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η στρατιωτική επιλογή παραμένει στο τραπέζι, εάν η διπλωματία αποτύχει στην προσπάθεια αναβίωσης της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 με την Τεχεράνη.

"Όπως έχει πει ο πρόεδρος, εάν όλα τα άλλα μέσα αποτύχουν, ως έσχατη λύση, θα διατηρήσει τη στρατιωτική επιλογή, πολύ καθαρά στο τραπέζι, εάν αυτό είναι που θα χρειαστεί για να αποτρέψει το Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα", δήλωσε ο Malley.

Για τα πιο πρόσφατα πρωτοσέλιδα, ακολουθήστε το κανάλι μας Google News online ή μέσω της εφαρμογής.

Ωστόσο, ο Malley επανέλαβε την προτίμηση της κυβέρνησης Biden για την επιτυχία των διπλωματικών προσπαθειών και υπερασπίστηκε τη συνεχιζόμενη προθυμία της κυβέρνησης να συμμετάσχει σε έμμεσες συνομιλίες με το Ιράν.

"Δεν απολογούμαστε που προσπαθήσαμε και εξακολουθούμε να προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε το Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικό όπλο", δήλωσε κατά τη διάρκεια διαδικτυακού σεμιναρίου με το Carnegie Endowment for International Peace, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσινγκτον.

Ο Malley πρόσθεσε: "Και πάλι, προτίμηση στη διπλωματία, εάν αυτή μπορεί να λειτουργήσει με εργαλεία πίεσης, ιδίως κυρώσεις, αλλά και κρατώντας πολύ καλά όλες τις επιλογές στο τραπέζι σε περίπτωση που η διπλωματία αποτύχει".

Όσον αφορά την κατάσταση των συνομιλιών για την πυρηνική συμφωνία, ο Malley δήλωσε ότι δεν υπήρξε "καμία κίνηση" από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ως εκ τούτου, είπε, η συμφωνία δεν αποτελεί εστίαση της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή. "Δεν πρόκειται να επικεντρωθούμε σε κάτι που είναι αδρανές, όταν συμβαίνουν άλλα πράγματα", δήλωσε ο Malley, επισημαίνοντας τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν και την απόφαση της Τεχεράνης να μεταφέρει μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία.

Έσπευσε να πει ότι η κυβέρνηση δεν έχει εγκαταλείψει τη διπλωματία και την προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας με το Ιράν. "Αλλά αν το Ιράν έχει πάρει τη θέση που έχει πάρει, δεν πρόκειται να ξοδέψουμε χρόνο εστιάζοντας σε αυτό".

english.alarabiya.net

ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου