Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022

“Μυρίζει” ανάφλεξη: Οι Σέρβοι αποχωρούν από τα κρατικά όργανα του Κοσόβου- Διαταγή κατάρριψης ΝΑΤΟϊκών drones -Στην Κροατία το USS George Bush.

Πολύ κρίσιμες είναι οι επόμενες 72 ώρες για τα Βαλκάνια καθώς ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, A.Kurti, αρνήθηκε να αναγνωρίσει την ‘Ένωση Σερβικών Δήμων Β.Κοσόβου” όπως προέβλεπε ρητά η Συμφωνία των Βρυξελλών!
Ο Κούρτι, απέπεμψε μάλιστα και τον Σέρβο Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή του Βόρειου Κοσόβου επειδή αρνήθηκε να εφαρμόσει την απόφαση αλλαγής των τοπικών σερβικών πινακίδων αυτοκινήτων και την αντικατάστασή τους με κοσοβαρικές.

Ο Βούτσιτς ήταν σε ολονύχτια επικοινωνία με τους Σέρβους στη Μιτρόβιτσα και αναμένονται αποφάσεις, που χαρακτηρίζονται ως οι πιο κρίσιμες στη νεότερη σερβική ιστορία. Το Σάββατο όλοι οι Σέρβοι της Μιτρόβιτσα ετοιμάζονται να βγουν στους δρόμους για καθολική διαμαρτυρία εναντίον των Αλβανών και της Δύσης και ο Σερβικός Στρατός θα τεθεί σε επιφυλακή για να τους προστατέψει ένοπλα, σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση από τους Αλβανούς Κοσοβάρους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Πρόεδρος Βούτσιτς ακύρωσε όλα τα ταξίδια του, συγκάλεσε έκτακτη σύγκληση του Υπουργικού Συμβουλίου για το Σάββατο, όπου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, ενώ έπειτα θα συναντήσει τον Κινέζο και Ρώσο Πρέσβη.

Μάλιστα ο Υπουργός Άμυνας της Σερβίας συναντήθηκε ήδη με τον Ρώσο πρέσβη.

Δείτε στο βίντεο: Πρωθυπουργός Κούρτι του Κοσόβου: “Δεν υπάρχουν σερβικοί δήμοι στο Κοσσυφοπέδιο. Γιατί η Σερβία δεν δημιουργεί δήμους Ουγγρικών, Βοσνιακών ή Αλβανικών;

Στην Κροατία το αεροπλανοφόρο USS George Bush.

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS George Bush κατέπλευσε εσπευσμένα στο κροατικό λιμάνι του Σπλιτ, σύμφωνα με τον 6ο στόλο των ΗΠΑ.

Αυτή η ομάδα πλοίων, που εισήλθε στη Μεσόγειο στις 25 Αυγούστου 2022, εκτός από ένα αεροπλανοφόρο, περιλαμβάνει το καταδρομικό USS Leyte Gulf, τέσσερα αντιτορπιλικά – τα USS Nitze, USS Farragut, USS Truxtun και USS Delbert Black και ένα επιθετικό υποβρύχιο οπλισμένο με πυραύλους Tomahawk.

Επίσης, μια δεύτερη αμερικανική ομάδα κρούσης, με επικεφαλής το νέο αεροπλανοφόρο USS Gerald Ford, κατευθύνεται προς την Ευρώπη.

Θα πρέπει να φτάσει εκεί στα μέσα Νοεμβρίου 2022.

Το τελευταίας γενιάς αεροπλανοφόρο θα μεταφέρει περίπου 90 αεροσκάφη και ελικόπτερα, συμπεριλαμβανομένων μαχητών F-35C πέμπτης γενιάς, θα προσεγγίσει τη ναυτική βάση του Πόρτσμουθ στη νότια Αγγλία.

Συνοδεύεται από ένα καταδρομικό, αντιτορπιλικά και ένα επιθετικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο.

Δείτε βίντεο

Οι Σέρβοι αποχωρούν από τα κρατικά όργανα του Κοσόβου. 

Παράλληλα, την αποχώρησή τους από όλα τα κρατικά όργανα στο Κόσοβο ανήγγειλαν οι πολιτικοί εκπρόσωποι των Σέρβων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποπομπή του Σέρβου διοικητή της αστυνομικής διεύθυνσης Βορείου Κοσόβου.

Η διοίκηση της αστυνομίας στο Βόρειο Κόσοβο και οι αστυνομικοί σερβικής εθνότητας αρνήθηκαν να εφαρμόσουν την απόφαση της κυβέρνησης για αντικατάσταση των σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας και το υπουργείο Εσωτερικών έθεσε σε διαθεσιμότητα τον διοικητή Νέναντ Τζούριτς.

Η αντίδραση ήταν άμεση. Ο πολιτικός ηγέτης των Σέρβων του Κοσόβου Γκόραν Ράκιτς συγκάλεσε για αύριο, Σάββατο, έκτακτη συνέλευση του σερβικού πολιτικού συμβουλίου όπου θα προτείνει την αποχώρηση των Σέρβων από την κυβέρνηση του Κοσόβου και την βουλή και την σύσταση παράλληλων θεσμών που θα λειτουργούν στο Βόρειο Κόσοβο, όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.

Αύριο επίσης στο Βελιγράδι θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, όπου θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, όπως και πολιτική αντιπροσωπεία των Σέρβων του Κοσόβου.

Το μοναδικό θέμα στην συνεδρίαση θα είναι η απόφαση της Πρίστινας για την αντικατάσταση των σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας και εκεί θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο αποχώρησης των Σέρβων από τα όργανα εξουσίας του Κοσόβου. Όπως ανακοινώθηκε από την προεδρία της Δημοκρατίας, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς μετά την συνεδρίαση θα ενημερώσει κατ’ ιδίαν τους πρέσβεις της Ρωσίας και της Κίνας στο Βελιγράδι για την κατάσταση στο Κόσοβο.

Ο Βούτσιτς θα ενημερώσει επίσης και τον Πατριάρχη των Σέρβων Πορφύριο όπως και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου.

Σήμερα το απόγευμα στο Βελιγράδι φτάνει ο μεσολαβητής της ΕΕ στον διάλογο Βελιγραδίου -Πρίστινας Μίροσλαβ Λάιτσακ, ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλερξάνταρ Βούτσιτς.

Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί στο Βελιγράδι για την κατάσταση στο Κόσοβο αποτελεί και το γεγονός ότι ο Βούτσιτς ανέβαλε όλες τις προγραμματισμένες επισκέψεις στο εξωτερικό για τις επόμενες ημέρες, ακόμη και την συμμετοχή του, στις 7 Νοεμβρίου, στην διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή COP27 που θα πραγματοποιηθεί στην Αίγυπτο.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση του Άλμπιν Κούρτι άρχισε να εφαρμόζει σταδιακά από την 1η Νοεμβρίου την απόφαση της για αντικατάσταση των πινακίδων κυκλοφορίας που δεν έχουν εκδοθεί στο Κόσοβο, αλλά στην κεντρική Σερβία. Το μέτρο θα εφαρμοστεί σε τρεις φάσεις, κατά τις οποίες αρχικά θα γίνεται σύσταση στους κατόχους των οχημάτων που φέρουν σερβικές πινακίδες, στην συνέχεια θα επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο ενώ στην τρίτη φάση θα κατάσχονται τα οχήματα. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ ζήτησαν από την κυβέρνηση του Κοσόβου να αναστείλει την εφαρμογή του μέτρου για δέκα μήνες. Το αίτημα τους δεν εισακούστηκε.

Προειδοποίηση Vucic: Δεν θα επιτρέψουμε στα drones του ΝΑΤΟ να μας κατασκοπεύουν.

Ο Σέρβος πρόεδρος Aleskandr Vucic μετέβη προσωπικώς σε έκτακτη στρατιωτική άσκηση, αφού το Βελιγράδι σύμφωνα με πληροφορίες ανησυχεί για αποσταθεροποίηση στην περιοχή από ΝΑΤΟ και Αλβανούς που ετοιμάζουν πρόκληση με θέμα τους Σέρβους που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, παρευρέθηκε σε άσκηση των Σερβικών Ενόπλων Δυνάμεων με την ονομασία «Ελιγμοί 2022», και κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι προκαλεί κοντά στα σερβικά σύνορα.

Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που εντοπίστηκαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από τους στρατώνες του σερβικού στρατού, «και για αυτό όπως είπε είχαμε προειδοποιήσει πριν προχωρήσουμε στην κατάρριψη, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε κάποιον να κατασκοπεύει τις εγκαταστάσεις μας».

Σε ερώτηση δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια της άσκησης τι προστατεύει τους ουρανούς της Σερβίας, λαμβάνοντας υπόψη τα γεγονότα των προηγούμενων ημερών, ο Vucic δήλωσε ότι «πολλοί πολιτικοί στην δύση ζουν στην εποχή πριν από 20 ή 30 χρόνια, αλλά τα πράγματα έχουν αλλάξει σημαντικά.

Η δύναμη της Σερβίας είναι ασύγκριτη σήμερα, σε σχέση με το παρελθόν, αλλά από την άλλη δεν είναι θέμα δύναμης, αλλά κυρίως πολιτικής.

Θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε την ειρήνη, και αυτό είναι το καθήκον της προτεραιότητάς μας και κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να το πραγματοποιήσουμε».

«Τους παρατηρήσαμε μέρες πριν και τους προειδοποιήσαμε. Αυτός ο τύπος παράνομης συλλογής πληροφοριών αντιπροσωπεύει ένα είδος επιθετικότητας εναντίον μιας κυρίαρχης χώρας», είπε ο Βούτσιτς στο εκπαιδευτικό κέντρο Pasuljanska Livada κοντά στην Cuprija, όπου πραγματοποιήθηκε επίδειξη των ικανοτήτων των Σερβικών Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο της κοινής άσκησης “Ελιγμοί 2022”.

«Δεν έχουμε σύγκρουση με κανέναν, αλλά θέλετε κάποιος να κατασκοπεύσει τον στρατό μας, να μπει σε κάθε υπόστεγο στην επικράτεια της κεντρικής Σερβίας και να μετρήσει πόσες σφαίρες και χειροβομβίδες έχουμε;» είπε ο Βούτσιτς.

Πρόσθεσε ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Skylark του ΝΑΤΟ «πετούσαν γύρω από τα συνοριακά περάσματα Brnjak και Jarinje [Κόσοβο] όλη την ημέρα χθες».

«Ήταν 200 με 500 μέτρα μακριά από τη διοικητική γραμμή [σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο], το ΝΑΤΟ ακολούθησε όλες τις διαδικασίες εκεί. Τους είδαμε χωρίς κανένα πρόβλημα, αλλά δεν έχουμε δικαίωμα να τους καταρρίψουμε», είπε ο Πρόεδρος.

Υπενθυμίζεται πως οι σερβικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν ένα drone πάνω από την πόλη Raska κοντά στη διοικητική γραμμή με το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας στις 2 Νοεμβρίου 2022.

Η πρωθυπουργός της Σερβίας Ana Brnabic και ο υπουργός Άμυνας Milos Vucevic δήλωσαν νωρίτερα ότι UAV άγνωστης προέλευσης παρακολουθούσε τις θέσεις και τις στρατιωτικές μονάδες του σερβικού στρατού κοντά στη διοικητική γραμμή με το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια.

«Μονάδες του σερβικού στρατού σήμερα το απόγευμα, μετά από έγκαιρο εντοπισμό και παρακολούθηση, εξουδετέρωσαν εμπορικό drone που κινούνταν με κατεύθυνση από το Kopaonik προς τη Raska.

Το drone καταρρίφθηκε με τη χρήση μέτρων ηλεκτρονικού πολέμου κοντά σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις», αναφέρεται στο μήνυμα.

Η συνάντηση του Σέρβου ΥΠΕΞ με τον Ρώσο πρέσβη

Image

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου