Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022

Απέτυχαν οι συνομιλίες Πρίστινας-Βελιγραδίου- Σε ετοιμότητα το Β’ Σώμα Στρατού της Σερβίας στα σύνορα με Κόσοβο./Έκτακτο διάγγελμα Α.Βούτσιτς στον σερβικό λαό: “Είμαστε στα πρόθυρα σύρραξης – Ναυάγησαν οι διαπραγματεύσεις με τους Αλβανούς του Κοσόβου!

Έκτακτο διάγγελμα Βούτσις ο οποίος έδωσε ταυτόχρονα εντολή για ύψιστη ετοιμότητα στις σερβικές ένοπλες δυνάμεις-"Μας περιμένουν άγρυπνες νύχτες" δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος.

Βούτσιτς και Κούρτι είχαν συνάντηση υψηλού επιπέδου σήμερα στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας, που κάλεσε η ΕΕ σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η κλιμάκωση και οι εντάσεις.

Οι δύο ηγέτες είχαν αρχικά χωριστές συναντήσεις με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας Γ.Μπορέλι και τον Ειδικό Αντιπρόσωπο της ΕΕ για το διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας Μ.Λάιτσακ, αλλά όλες κατέληξαν σε πλήρη αποτυχία.

Πριν λίγο ο Σέρβος Πρόεδρος δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι «έχουμε κάποιου είδους τραγωδία», αλλά πρόσθεσε ότι «μας περιμένουν άγρυπνες νύχτες» και ότι δεν θα είναι εύκολο την επόμενη περίοδο.

Ο Βούτσιτς είπε ότι τώρα θέλει να συγκεντρώσει τις εντυπώσεις του, ότι έχει κρατήσει όλα τα χαρτιά και θα απευθυνθεί στον λαό της Σερβίας την Δευτέρα το βράδυ ή την Τρίτη.

Ο Σέρβος Πρόεδρος έστειλε μήνυμα στους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου ότι η Σερβία θα σταθεί δίπλα τους.

Σε πλήρη ετοιμότητα ο σερβικός στρατός.

Ο σερβικός στρατός είναι έτοιμος να λάβει όλα τα μέτρα για την προστασία των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο-Μετόχια κατόπιν εντολής του προέδρου Aleksandar Vučić”, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Miloš Vučević.

Υπενθυμίζουμε ότι πριν λίγες ημέρες, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταϊπ Ερντογάν είχε μια τεταμένη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σέρβο ομόλογό του Βούτσιτς, λέγοντάς του να αλλάξει την προσέγγισή του στο Κοσσυφοπέδιο.

«Η Τουρκία δεν είναι αυτή της δεκαετίας του 1990», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος δίνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι κάθε επιθετικού τύπου βήμα προς το Κοσσυφοπέδιο, θα έχει να κάνει με την Τουρκία, που κατά τον Τούρκο πρόεδρο είναι πλέον μια οικονομική, στρατιωτική και διπλωματική δύναμη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το ερώτημα είναι όχι το τι θα πράξει το ΝΑΤΟ σε οποιαδήποτε ένταση στην περιοχή ( αφού υπάρχουν πρωτόκολλα), αλλά το πως θα “χωθεί” η Τουρκία σε μια μονομαχία Σέρβων και Αλβανών μέσα στα Βαλκάνια, μέσω της μικρής τουρκικής μειονότητας στο Κοσσυφοπέδιο.

Οι Σέρβοι πολίτες που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο, γνωρίζουν ότι  Κοσσοβάροι εκτελούν νέο σχέδιο πογκρόμ εναντίον τους, με αφορμή ένα νομοσχέδιο, που έχει στόχο να εξαναγκάσει την σερβική πλευρά να αναγνωρίσει την πρώην σερβική επαρχία ως κράτος, κάτι που δεν γίνει ποτέ.

Ετοιμάζονται μεγάλες κινητοποιήσεις των Σέρβων κατοίκων και οι Αλβανοί έχουν μεταφέρει κρυφά τις δυνάμεις τους στην Βόρεια Μιτρόβιτσα. Η σύγκρουση είναι θέμα χρόνου τονίζουν πολλοί ειδικοί στην περιοχή.

Καθώς το διεθνές σκηνικό λόγω Ουκρανίας είναι πραγματικά εκρηκτικό, ειδικά τις δηλώσεις Πούτιν για ετοιμότητα των πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας, έρχεται στο παιχνίδι και το σερβικό κομμάτι της Βοσνίας, που ετοιμάζεται με ρωσική βοήθεια να αυτονομηθεί και μετά να ενωθεί με την Σερβία στα πρότυπα του Κοσσυφοπεδίου με ρωσικό σχέδιο σε εξέλιξη.   

Βαλκάνιοι πολιτικοί επιστήμονες υποψιάζονται την ίδια στιγμή το άνοιγμα ενός νέου «δεύτερου μετώπου» μεταξύ ΗΠΑ και  Ρωσίας στα Βαλκάνια είναι μέσα στα σχέδια.

pentapostagma.gr

Έκτακτο διάγγελμα Α.Βούτσιτς στον σερβικό λαό: “Είμαστε στα πρόθυρα σύρραξης – Ναυάγησαν οι διαπραγματεύσεις με τους Αλβανούς του Κοσόβου!

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Α.Βούτσιτς, ανακοίνωσε το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με το Κοσσυφοπέδιο, που έγιναν στις Βρυξέλλες. Το τέλος του δρόμου έφτασε για όλους στα Βαλκάνια.Οι Αρχές του Κοσόβου θα επιβάλλουν από αύριο πρόστιμα στους Σέρβους για την μη αλλαγή πινακίδων κάτι που έχει χαρακτηριστεί ως πογκρόμ και εκκαθάριση της περιοχής από το σερβικό στοιχείο.

Ο πρόεδρος της Σερβίας δίνει αυτή τη στιγμή έκτακτο διάγγελμα ενημερώνοντας τους πολίτες της Σερβίας για τις δραματικές πλέον εξελίξεις.

Αλβανοί και Σέρβοι βρίσκονται με τα όπλα στα χέρια με την σύρραξη να είναι θέμα χρόνου. Οι Σέρβοι αναφέρουν ότι αλβανική στρατιωτική φάλαγγα τεθωρακισμένων ετοιμάζεται να ξεκινήσει από την Πρίστινα για την Μιτρόβιτσα.

Ο σερβικός Στρατός έχει τεθεί ξανά σε ύψιστη ετοιμότητα.

«Ο σερβικός στρατός είναι έτοιμος να λάβει όλα τα μέτρα για την προστασία των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια κατόπιν εντολής του προέδρου Aleksandar Vučić» δήλωσε ο Σέρβος Υπουργός Άμυνας Miloš Vučević.

Παράλληλα, στο βόρειο Κόσοβο οι Σέρβοι έκλεισαν όλα τα μαγαζιά της περιοχής και ετοιμάζονται να στήσουν οδοφράγματα.

Η κατάσταση είναι πολύ οριακή…

Πρόεδρος Σερβίας: Είμαστε στα πρόθυρα συγκρούσεων.

Ο ίδιος ο Α.Βούτσιτς είπε ότι:

“Λάβαμε τις τελευταίες πληροφορίες , η κατάσταση είναι στα πρόθυρα σύγκρουσης.

Η κατάσταση στο Κόσοβο είναι δύσκολη, είμαστε στα πρόθυρα συγκρούσεων!

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου δεν δέχτηκε καμία πρόταση, ζήτησε το ακατόρθωτο, έχουμε άγρυπνες νύχτες μπροστά μας»

Η Πρίστινα έχει στείλει ειδικές δυνάμεις στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο

Ξέρω ότι οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου θα μου πουν ότι δεν αντέχουν άλλο, αλλά η ζωή του καθενός είναι πιο σημαντική για εμάς από οτιδήποτε άλλο.

Ζητώ για άλλη μια φορά από τη Δύση να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε την ειρήνη μαζί».

Βούτσιτς: Έχουμε μπροστά μας άγρυπνες νύχτες!

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες μετά από συνάντηση με εκπροσώπους της ΕΕ και τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Αλτζμπίν Κούρτι ότι δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία.

“Τα κείμενα που δεχθήκαμε άλλαξαν δέκα φορές, αλλά η αλβανική πλευρά πάντα πρόσθετε κάτι που ήταν σαφές ότι δεν ήταν δυνατό. Σήμερα, είναι σαφές σε όλους ποιος ήταν εποικοδομητικός και ποιος αγωνίζεται για ειρήνη και σταθερότητα”, είπε ο Βούτσιτς.

“Θα ακούσουμε ποια θα είναι η συμβουλή και το αίτημα του Ύπατου Εκπροσώπου. Ζήτησε να μην επιβάλουν κυρώσεις, χωρίς να εκδώσουμε νέες πινακίδες, κάτι που είπαμε ότι ήταν εντάξει. Θα σεβαστούμε και θα ενεργήσουμε ανάλογα”, είπε ο Βούτσιτς.

“Έχουμε άγρυπνες νύχτες και πολλές δύσκολες μέρες μπροστά μας. Όταν μιλάς για κάτι στο μέλλον, πρέπει να σεβαστείς τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί. Είναι ένα εμπόδιο.

Θέλουν να γίνει κάτι που δεν έχει καν συζητηθεί. Σεβαστό. Σίγουρα δεν θα είναι εύκολο το επόμενο διάστημα. Δεν νομίζω ότι έχουμε τραγωδία, αλλά δεν θα είναι εύκολο”, είπε ο Βούτσιτς.

Είπα στον σερβικό λαό στο Κοσσυφοπέδιο ότι το κράτος θα είναι μαζί τους.

«Μπορώ να πω στους ανθρώπους του Κοσσυφοπεδίου ότι το κράτος θα είναι πάντα μαζί τους», είπε ο Βούτσιτς.

Η αστυνομία του Κοσόβου θα αρχίσει από αύριο να τιμωρεί τους Σέρβους για τις πινακίδες!

Από αύριο η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου θα αρχίσει να επιβάλλει πρόστιμα σε πολίτες που έχουν αυτοκίνητα με πινακίδες πόλεων του Κοσσυφοπεδίου που εκδόθηκαν από το σερβικό MUP.

Η Αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου δηλώνει ότι “παρακολούθησε συνεχώς όλα τα γεγονότα και από επιχειρησιακή άποψη έκανε αξιολογήσεις εμπειρογνωμόνων σύμφωνα με τις οποίες έλαβε τα απαραίτητα, εύλογα και νόμιμα μέτρα για την εφαρμογή νόμων και αποφάσεων του κράτους”.

«Σύμφωνα με την απόφαση για τις πινακίδες, προβλέπεται προειδοποιητικό μέτρο έως τις 21 Νοεμβρίου, ενώ μετά την ημερομηνία αυτή, από τις 22 Νοεμβρίου, η Αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου θα αρχίσει να επιβάλλει πρόστιμα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα οποία, σύμφωνα με την εκτίμηση και το σχέδιο της αστυνομίας, αναμένεται να ξεκινήσει κατά την πρωινή βάρδια», αναφέρει η απάντηση της Αστυνομίας του Κοσόβου στο Indeksonline.

Πρόστιμα 150 ευρώ θα επιβληθούν σε οδηγούς που δεν έχουν εκ νέου ταξινομήσει τα οχήματά τους σε πινακίδες RKS.

warnews247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου