Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022

Κυρώσεις… από το Ιράν προς τις ΗΠΑ!

 

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα κυρώσεις εναντίον προσώπων και οντοτήτων στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων η CIA, γιατί ενθάρρυναν “τη βία και τις ταραχές” στο Ιράν με φόντο τις διαμαρτυρίες που ακολούθησαν τον θάνατο της Μαχσά Αμινί.

Οι κυρώσεις αυτές ισχύουν για “δέκα πρόσωπα και τέσσερις οντότητες γιατί διενήργησαν δραστηριότητες κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναμείχθηκαν στις εσωτερικές υποθέσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, ενθάρρυναν τη βία και τις ταραχές στο Ιράν και υποκίνησαν σε τρομοκρατικές ενέργειες”, σύμφωνα με το ιρανικό υπουργείο.

Τα μέτρα αυτά στοχεύουν συγκεκριμένα τον αρχηγό της κεντρικής διοίκησης του αμερικανικού στρατού (Centcom) Μάικλ Κορέλα, τη CIA και την Εθνοφρουρά των ΗΠΑ.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν την απαγόρευση έκδοσης ταξιδιωτικών θεωρήσεων και εισόδου στο Ιράν και το “πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων”, στο Ιράν, σύμφωνα με το υπουργείο.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε στις 26 Οκτωβρίου οικονομικές κυρώσεις σε βάρος Ιρανών αξιωματούχων και επιχειρήσεων, για τη βίαιη καταστολή τους στις πρόσφατες διαδηλώσεις.

Το Ιράν συγκλονίζεται από κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας μετά τον θάνατο, στις 16 Σεπτεμβρίου, της Μαχσά Αμινί, μιας 22χρονης Κούρδισσας ιρανικής καταγωγής, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθών, η οποία την κατηγόρησε ότι παραβίασε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, που επιβάλλει στις γυναίκες να φορούν μαντίλα.

Δεκάδες άνθρωποι, κυρίως διαδηλωτές αλλά και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις. Εκατοντάδες άλλοι, ανάμεσά τους πολλές γυναίκες, συνελήφθησαν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου