Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022

Αποτελέσματα Ισραηλινών εκλογών 2022: Νίκη του Μπλοκ Νετανιάχου.

 


Αποτελέσματα των ισραηλινών εκλογών: Yanushevsky/Shutterstock.com)
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου πρόκειται να γίνει πρωθυπουργός μετά τη νίκη του δεξιού μπλοκ στις ισραηλινές εκλογές του 2022. Τα σχεδόν οριστικά αποτελέσματα των εκλογών δίνουν στο κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου 32 έδρες στην Κνέσετ, έναντι 24 για το Yesh Atid του Yair Lapid.

Μετά την καταμέτρηση του 95% των ψήφων, το μπλοκ Νετανιάχου κατέχει σαφή πλειοψηφία με 65 έδρες από τις 120 της Κνέσετ, αναφέρει το Kan News. Στην τρίτη θέση, το σκληροδεξιό κόμμα του Θρησκευτικού Σιωνισμού κέρδισε 14 έδρες, αριθμός ρεκόρ.

Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής μεταξύ των αριστερών και των αραβικών κομμάτων θα μπορούσαν να πιέσουν το δεξιό στρατόπεδο προς τα κάτω, αλλά ο Νετανιάχου πιθανότατα θα έχει ακόμα αρκετή υποστήριξη για να σχηματίσει μια στενή κυβέρνηση.

Σενάρια συνασπισμού
Μόλις έχουμε τα τελικά αποτελέσματα των ισραηλινών εκλογών, ο Νετανιάχου θα πρέπει να σχηματίσει συνασπισμό. Αρκετά σενάρια είναι πιθανά:

Ο Νετανιάχου θα μπορούσε να σχηματίσει μια πλήρως δεξιά κυβέρνηση, η οποία φαίνεται να είναι η κορυφαία επιλογή. Αυτός θα είναι ένας σταθερός συνασπισμός, αλλά ο Νετανιάχου θα αντιμετωπίζει συνεχείς πιέσεις από τους σκληρούς δεξιούς εταίρους του και αυξανόμενη διεθνή κριτική.
Μια άλλη επιλογή είναι ο Νετανιάχου να ενώσει τις δυνάμεις του με έναν κεντροαριστερό εταίρο, όπως το κόμμα του υπουργού Άμυνας Μπένι Γκαντζ. Αυτό θα του επέτρεπε να σχηματίσει έναν ευρύτερο συνασπισμό και ενδεχομένως να αφήσει κάποια μέλη της σκληρής δεξιάς εκτός κυβέρνησης για να μειώσει την εγχώρια και παγκόσμια πίεση. Αυτό το σενάριο παραμένει πιθανό αλλά απίθανο προς το παρόν.
Μια άλλη πιθανότητα είναι ο Νετανιάχου να αποτύχει να σχηματίσει κυβέρνηση για κάποιο λόγο και να οδηγηθεί σε νέες εκλογές. Αυτή είναι μια μικρή πιθανότητα, εφόσον τα τελικά αποτελέσματα δώσουν στο δεξιό στρατόπεδο μια σαφή πλειοψηφία.
Αν ο Νετανιάχου σχηματίσει πράγματι δεξιά κυβέρνηση, αυτό θα σημαίνει μια εντελώς νέα ισραηλινή ηγεσία, συμπεριλαμβανομένης της αντικατάστασης των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών. Σύντομα, το Ισραήλ θα αποκτήσει επίσης έναν νέο στρατιωτικό αρχηγό, τον Χέρζι Χάλεβι, καθώς ο σημερινός αρχηγός των IDF Αβίβ Κοτσάβι πρόκειται να ολοκληρώσει τη θητεία του.

Αυτοί οι νέοι πολιτικοί και αμυντικοί αρχηγοί θα πρέπει να λάβουν ορισμένες κρίσιμες αποφάσεις για την εθνική ασφάλεια, πρώτα και κύρια για το αν θα επιτεθούν στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
israelradar.com
ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου