Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

Κίνδυνος μπλακάουτ στην Ευρώπη: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπόσχεται λύσεις - οι τράπεζες προτιμούν να οπλιστούν.

 


Κίνδυνος μπλακάουτ στην Ευρώπη: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπόσχεται λύσεις - οι τράπεζες προτιμούν να οπλιστούν.Η Ευρώπη απειλείται με μπλακ άουτ. Κάποιος είναι προετοιμασμένος για όλα τα ενδεχόμενα, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες. Ωστόσο, οι τράπεζες δεν φαίνεται να εμπιστεύονται αυτές τις υποσχέσεις. Προτιμούν να δίνουν τα πολύτιμα δεδομένα πελατών τους σε κέντρα δεδομένων για ασφάλεια. Αλλά εξαρτώνται και από την ηλεκτρική ενέργεια. Υπάρχει κίνδυνος να χαθούν τα σκληρά εξοικονομημένα χρήματα με την απώλεια ηλεκτρικής ενέργειας;

Ενόψει της ενεργειακής κρίσης, η Επιτροπή της ΕΕ θεωρεί πιθανές εκτεταμένες διακοπές ρεύματος και άλλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης εντός της ΕΕ.

Ενόψει του τεχνικά δικτυωμένου κόσμου μας, μια εκτεταμένη διακοπή ρεύματος είναι ένα από τα χειρότερα καταστροφικά γεγονότα που μπορεί να πλήξουν την Ευρώπη σήμερα. Είναι αλήθεια ότι η τελευταία εκδήλωση αυτού του είδους ήταν πριν από δεκαετίες, αλλά ακόμη και τότε ήταν ξεκάθαρο πόσο ευάλωτο είναι το ηλεκτρικό δίκτυο. Τη Δευτέρα του Πάσχα του 1976, μια δασική πυρκαγιά προκάλεσε ένα καταστροφικό φαινόμενο ντόμινο. Αυτό σήμαινε ότι τμήματα της Ελβετίας, της Αυστρίας και της Γερμανίας ήταν εκτεθειμένα σε μπλακ άουτ για αρκετές ώρες. Ωστόσο, η πραγματικότητα της ζωής εκείνη την εποχή δεν είναι σε καμία περίπτωση συγκρίσιμη με τον κόσμο του σήμερα. Εξάλλου, ακόμη και οι πρώτες ώρες χωρίς ρεύμα θα έφερναν τη ζωή όπως τη γνωρίζουμε σήμερα σε αδιέξοδο.


Σχεδόν κάθε τομέας της κοινωνίας μας βασίζεται σε μια ασφαλή και αξιόπιστη τροφοδοσία ρεύματος - συμπεριλαμβανομένων των κρίσιμων υποδομών: "Βλάβες στις πληροφορίες και τις τηλεπικοινωνίες, βλάβες στην παροχή νερού και λυμάτων και στον τομέα των τροφίμων θα ήταν ιδιαίτερα σοβαρές. Υγειονομική περίθαλψη και η πρόληψη του κινδύνου είναι επίσης απαραίτητες. Σημασία για την κοινωνία θα επηρεαστεί μαζικά», αναφέρει ο ιστότοπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας. Γιατί χωρίς ρεύμα δεν υπάρχει ούτε φως, ούτε θέρμανση, και δεν έρχεται νερό από το δίκτυο. Στις πόλεις, οι άνθρωποι θα έμεναν κολλημένοι σε ανελκυστήρες χωρίς προοπτική βοήθειας, επειδή τα κινητά τηλέφωνα δεν θα λειτουργούσαν πλέον. Ούτε καν με πλήρως φορτισμένη μπαταρία.

Ως αποτέλεσμα των αστοχιών των φωτεινών σηματοδοτών, θα υπήρχαν περισσότερα ατυχήματα στους δρόμους μας και δεν θα μπορούσαν πλέον να εκτελούνται σωτήριες επιχειρήσεις μετά από λίγες μόνο ημέρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. «Από τρεις ημέρες και μετά, θα εκτιμούσαμε σήμερα ότι αυτό θα οδηγούσε σε καταστροφικές συνθήκες», εξήγησε ο Wolfram Geier, πρόεδρος τμήματος στο Ομοσπονδιακό Γραφείο Πολιτικής Προστασίας και Βοήθειας για Καταστροφές σε συνέντευξή του στο Deutschlandfunk .
Αυτό που ακούγεται σαν την πλοκή μιας κακής ταινίας καταστροφής είναι, ωστόσο, μια πολύ σοβαρή απειλή για την κοινωνία μας. Η Επιτροπή της ΕΕ το έχει πλέον αναγνωρίσει επίσης. «Είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί βοήθεια σε περίπτωση καταστροφών και εντός της ΕΕ», δήλωσε ο Επίτροπος της ΕΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διαχείριση κρίσεων, Janez Lenarčič, στην αρχή της εβδομάδας στο δίκτυο σύνταξης Γερμανία (RND). Όμως η ΕΕ είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα. Η ΕΕ μπορεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες μιας εκτεταμένης διακοπής ρεύματος και άλλων καταστάσεων έκτακτης ανάγκης που προκύπτουν από αυτό χρησιμοποιώντας δύο σενάρια:

«Εάν μόνο ένα ή ένας μικρός αριθμός κρατών μελών επηρεαστεί από ένα μικρό περιστατικό όπως ένα μπλακ άουτ, άλλα κράτη της ΕΕ μπορούν να προμηθεύουν ηλεκτροπαραγωγούς μέσω μας, όπως συμβαίνει κατά τη διάρκεια φυσικών καταστροφών», εξήγησε ο Επίτροπος της ΕΕ. Από την άλλη πλευρά, εάν πληγεί ταυτόχρονα μεγάλος αριθμός χωρών, το αποτέλεσμα θα ήταν ότι οι χώρες της ΕΕ θα έπρεπε να περιορίσουν τις παραδόσεις έκτακτης βοήθειας σε άλλα μέλη. Τότε η Επιτροπή θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες από το στρατηγικό της αποθεματικό, το οποίο σύμφωνα με τον Lenarčič περιλαμβάνει πυροσβεστικά αεροσκάφη, γεννήτριες, αντλίες νερού, καύσιμα, αλλά και ιατρικό εξοπλισμό και τώρα φάρμακα.

«Έχουμε ήδη μάθει κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού ότι δεν μπορούμε να αντιδράσουμε μόνο σε περίπτωση κρίσης, και ως εκ τούτου προσπαθούμε τώρα να προβλέψουμε μελλοντικές κρίσεις», δήλωσε ο Lenarčič. Για παράδειγμα, πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η ΕΕ είχε ήδη «οπλιστεί ενάντια σε χημικές, βιολογικές, ραδιολογικές και πυρηνικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Με αυτόν τον τρόπο, ήμασταν ήδη σε θέση να παραδώσουμε πέντε εκατομμύρια δισκία ιωδίου στην Ουκρανία για τους κατοίκους των απειλούμενων πυρηνικών σταθμών ».

Όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά και όλες οι άλλες χώρες στον κόσμο, μπορούν να υποβάλουν αίτηση για βοήθεια σε περίπτωση δασικών πυρκαγιών, πλημμυρών, σεισμών και παρόμοιων οξειών κρίσεων μέσω της διαδικασίας πολιτικής προστασίας της ΕΕ. Σύμφωνα με τον Lenarčič, η ενίσχυση μπορεί να διαβιβαστεί την ίδια ημέρα.

Ωστόσο, οι πόλεις και οι δήμοι της Γερμανίας δεν φαίνεται να εμπιστεύονται τις διαβεβαιώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Προτιμούν να προετοιμαστούν για τις επικείμενες ελλείψεις φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας - όπως και η μητρόπολη των τραπεζών της Φρανκφούρτης επί του Μάιν. Και η πόλη έχει κάθε λόγο να προετοιμαστεί: Εάν η εξουσία αποτύχει εκεί για αρκετές ημέρες, θα είχε μοιραίες συνέπειες – για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Επειδή η κύρια μητρόπολη δεν φιλοξενεί μόνο παγκόσμιες τράπεζες, αλλά και πολλά κέντρα δεδομένων. Αυτά, με τη σειρά τους, είναι ζωτικής σημασίας για τις τράπεζες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Επειδή οι ειδικοί φοβούνται ότι σχεδόν κανένα ινστιτούτο δεν είναι προετοιμασμένο για μεγαλύτερες διακοπές ρεύματος.
Ωστόσο, δεδομένου ότι οι τράπεζες εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τη λειτουργική δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας δεδομένων για την καθημερινή τους δραστηριότητα, μια μεγάλης κλίμακας διακοπή ρεύματος θα μπορούσε να οδηγήσει σε τεράστια απώλεια δεδομένων. Με άλλα λόγια, τα χρήματα στον λογαριασμό θα είχαν φύγει. Δεδομένου ότι το χρηματοπιστωτικό κέντρο της Φρανκφούρτης με τις περίπου 200 τράπεζές του είναι ένα από τα σημαντικότερα χρηματοπιστωτικά κέντρα στον κόσμο, μια πιθανή απώλεια δεδομένων δεν θα επηρεάσει μόνο τους πελάτες στη Γερμανία, αλλά και αυτούς σε άλλα μέρη του κόσμου. Ένα σενάριο κρίσης που θα πρέπει να αποφευχθεί με την αποθήκευση τραπεζικών δεδομένων σε κέντρα δεδομένων.

Εδώ μπαίνει ο DE-CIX, ένας διαδικτυακός κόμβος που είναι ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο. Στη Φρανκφούρτη, το DE-CIX είναι προσβάσιμο από περισσότερα από 35 διαφορετικά κέντρα δεδομένων και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες υποδομές διασύνδεσης στον κόσμο που διαχειρίζεται μια εταιρεία. Η εταιρεία βασίζεται σε μια αποκεντρωμένη και πλεονάζουσα υποδομή για να διασφαλίσει ότι τα δεδομένα των πελατών της DE-CIX, η οποία περιλαμβάνει και τράπεζες, θα συνεχίσουν να είναι ασφαλή σε περίπτωση πιθανού μπλακάουτ. Κατά συνέπεια, τα δεδομένα δεν αποθηκεύονται μόνο σε έναν, αλλά σε πολλούς διακομιστές. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, μπορείτε να κάνετε εναλλαγή από τον έναν διακομιστή στον άλλο. Αλλά αυτή η βιομηχανία εξαρτάται επίσης από έναν λειτουργικό ενεργειακό εφοδιασμό.

Βεβαίως, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων για λίγες ημέρες ακόμη και σε περίπτωση εκτεταμένης διακοπής ρεύματος. Αλλά σε περίπτωση διακοπής ρεύματος σε ολόκληρη την Ευρώπη, τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στα κέντρα δεδομένων θα χαθούν επίσης - παρά την ως επί το πλείστον ανεξάρτητη τροφοδοσία από τις δικές τους μονάδες παραγωγής ενέργειας, τις μονάδες μπαταριών και τις γεννήτριες ενέργειας έκτακτης ανάγκης. "Ο κίνδυνος να βιώσετε ένα εκτεταμένο μπλακάουτ είναι υψηλότερος από ό,τι πριν από μερικά χρόνια", δήλωσε ο Günter Eggers από την Eco Internet Industry Association στο Handelsblatt .
«Ο κλάδος θεωρεί την τεχνική και οργανωτική προετοιμασία για διακοπή ρεύματος που διαρκεί έως και τρεις ημέρες ή περισσότερο ως ουσιαστικό μέρος της υπηρεσίας του».
Ωστόσο, είναι εντελώς ασαφές εάν τα μέτρα θα εξακολουθούσαν να λειτουργούν εάν οι εργαζόμενοι δεν μπορούσαν πλέον να φτάσουν στους χώρους εργασίας τους λόγω της έλλειψης επιλογών μεταφοράς.

Επιπλέον, δεν χρειάζονται πολλοί παράγοντες για να φέρει το ευαίσθητο ηλεκτρικό δίκτυο της Ευρώπης σε πλήρη κατάρρευση. Ακόμη και αν υπάρχουν περιφερειακές διακοπές ρεύματος ως αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης, το ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει πάντα να είναι ισορροπημένο. Εάν αυτό δεν σταθεροποιείται συνεχώς σε συχνότητα δικτύου 50 Hertz, υπάρχει κίνδυνος διακοπής ρεύματος. Εάν η συχνότητα του δικτύου αποκλίνει υπερβολικά από την ιδανική τιμή, υπάρχει ακόμη και κίνδυνος κατάρρευσης του τροφοδοτικού σε όλη την Ευρώπη – εκτεταμένη διακοπή ρεύματος.

Μόλις η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας πέσει κάτω από τα 47,5 hertz, όλα τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής αρχίζουν να σβήνουν αυτόματα – σε όλη την Ευρώπη. Τότε δεν είναι πλέον δυνατή η γρήγορη επανεκκίνηση του πολύπλοκου συστήματος. Η Ευρώπη θα επέστρεφε στη Λίθινη Εποχή. Παραμένει αμφίβολο εάν οι άνθρωποι σε αυτή τη χώρα θα εξακολουθούσαν να ανησυχούν για τα χαμένα χρήματά τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου