Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022

Προετοιμασίες για “πυρηνικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης” στις ΗΠΑ – Τ.Μπάιντεν: “Κινδυνεύουμε με Αρμαγεδδώνα – Η Ρωσία δεν αστειεύεται”

Την πιο σοβαρή προειδοποίηση μετά τις απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων από τον Βλαντιμίρ Πούτιν την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις υποχωρούν από ένα μεγάλο τμήμα των περιοχών που κατέλαβαν τους προηγούμενους μήνες στην Ουκρανία απηύθυνε το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.


Ο Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν αστειεύεται όταν μιλάει για την πιθανή χρήση τακτικών πυρηνικών ή βιολογικών ή χημικών όπλων» διότι ο ρωσικός στρατός «θα μπορούσε κανείς να πει ότι δεν τα πάει τόσο καλά στον πόλεμο», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Θέλοντας, μάλιστα, να κάνει ξεκάθαρο το πόσο κοντά είμαστε στις τραγικές συνέπειες από ένα πυρηνικό χτύπημα, ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι «δεν έχουμε αντιμετωπίσει ξανά το ενδεχόμενο Αρμαγεδδώνα από την εποχή του Κένεντι και την Κρίση των Πυραύλων στην Κούβα».

«Για πρώτη φορά μετά την κρίση των πυραύλων στην Κούβα (σ.σ. το 1962) έχουμε την απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων αν τα πράγματα συνεχίσουν όπως εξελίσσονται.

Προσπαθούμε να αντιληφθούμε ποια είναι η έξοδος του Πούτιν; Πού αναζητά διέξοδο;

Πού θα βρεθεί όταν όχι μόνο χάνει αλλά χάνει σημαντικό μέρος της εξουσίας του;» πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τη συγκέντρωση κεφαλαίων ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών, στη Νέα Υόρκη.

Νωρίτερα την Πέμπτη ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, υποστήριξε πως ο Πούτιν αντιλαμβάνεται ότι «ο κόσμος δεν θα του συγχωρέσει ποτέ» ένα ρωσικό πυρηνικό χτύπημα. «Καταλαβαίνει ότι μετά τη χρήση πυρηνικών όπλων δεν θα μπορεί να διατηρήσει τη ζωή του, για να το πω κομψά, και γι’ αυτό είμαι σίγουρος» συμπλήρωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

CNN: Αιφνιδιασμός στην Ουάσινγκτον από τις δηλώσεις Μπάιντεν.

Όπως αναφέρει το CNN οι αναφορές Μπάιντεν έγιναν την ώρα που οι ΗΠΑ εξετάζουν το πώς θα απαντήσουν σε διάφορα σενάρια, ανάμεσα στα οποία και αυτό της χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία. Αξιωματούχοι έλεγαν την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν εντοπίσει προετοιμασίες για ένα πυρηνικό χτύπημα.

«Αυτές οι πυρηνικές απειλές είναι ανεύθυνες. Όπως έχω πει σε αυτό το στάδιο δεν έχουμε καμία πληροφορία που να μας προκαλεί ανησυχία ώστε να αλλάξουμε τη στρατηγική αμυντική μας στάση και δεν εκτιμούμε ότι ο πρόεδρος Πούτιν έχει αποφασίσει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα αυτή τη στιγμή» δήλωνε λίγες ώρες πριν τις δηλώσεις Μπάιντεν ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου.

Αμερικανός αξιωματούχος έλεγε στο CNN μετά τα όσα είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ότι παρά την προειδοποίηση του Αμερικανού προέδρου δεν έχουν δει κάποια αλλαγή στην πυρηνική στάση της Ρωσίας.

Άλλος υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε, μάλιστα, έκπληκτος από τις παρατηρήσεις Μπάιντεν επιμένοντας ότι δεν υπάρχουν εμφανή σημάδια κλιμάκωσης της απειλής από τη Ρωσία. Αν και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πυρηνική απειλή της Ρωσίας αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα, η γλώσσα που χρησιμοποίησε ο Τζο Μπάιντεν σε ένα φιλανθρωπικό δείπνο έπιασε εξαπίνης την αμερικανική κυβέρνηση.

«Δεν εντοπίστηκε τίποτα σήμερα που να παραπέμπει σε κλιμάκωση» είπε ο συγκεκριμένος αξιωματούχος.

Πρόσωπο που γνωρίζει τον τρόπο με τον οποίο σκέπτεται ο Τζο Μπάιντεν είπε, τέλος, στο CNN, ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ ήθελε να αναφερθεί ξεκάθαρα στην απειλή που αποτελεί η Ρωσία σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους.

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση αγοράζει φάρμακα κατά της ακτινοβολίας.

Φάρμακα κατά της ακτινοβολίας για χρήση σε “πυρηνικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης” εν μέσω κλιμακούμενων εντάσεων με τη Ρωσία και αυξημένων απειλών για πυρηνικό πόλεμο, αποφάσισαν να αγοράσουν οι ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα διαθέσει το ποσό των 290 εκατ. δολαρίων.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η HHS, στο πλαίσιο των μακροχρόνιων, συνεχιζόμενων προσπαθειών για την καλύτερη προετοιμασία έναντι ραδιολογικών και πυρηνικών καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ αγοράζει μια προμήθεια του φαρμάκου Nplate από την Amgen USA.

Το Nplate είναι εγκεκριμένο για τη θεραπεία των τραυματισμών των κυττάρων του αίματος που συνοδεύουν το σύνδρομο οξείας ακτινοβολίας σε ενήλικες και παιδιατρικούς ασθενείς (ARS).

Η Amgen, που εδρεύει στο Thousands Oaks της Καλιφόρνια, ανέπτυξε το Nplate για το ARS με την υποστήριξη της Βιοϊατρικής Αρχής Προηγμένης Έρευνας και Ανάπτυξης (BARDA), μέρος της Διοίκησης Στρατηγικής Ετοιμότητας και Απόκρισης (ASPR) του HHS, καθώς και του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων, μέρος των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας.

Τι είναι η ARS.

Η ARS, γνωστή και ως ασθένεια από ακτινοβολία, εμφανίζεται όταν ολόκληρο το σώμα ενός ατόμου εκτίθεται σε υψηλή δόση διεισδυτικής ακτινοβολίας, η οποία φτάνει στα εσωτερικά όργανα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Τα συμπτώματα των τραυματισμών ARS περιλαμβάνουν διαταραχή της πήξης του αίματος ως αποτέλεσμα του χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη και απειλητική για τη ζωή αιμορραγία.

Για τη μείωση της αιμορραγίας που προκαλείται από την ακτινοβολία, το Nplate διεγείρει την παραγωγή αιμοπεταλίων από τον οργανισμό.

Το φάρμακο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ενηλίκων και παιδιών.

warnews247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου