Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

Κρίση στη Βρετανία: Παραιτήθηκε η πρωθυπουργός Liz Truss μετά από 45 μέρες χάους - Την επόμενη εβδομάδα ο διάδοχός της.

 Η πρωθυπουργός Liz Truss ανακοίνωσε την παραίτησή της.


Την παραίτησή της από την πρωθυπουργία και την προεδρία του Συντηρητικού Κόμματος ανακοίνωσε η Liz Truss, μόλις 45 ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, μεσούσης της σφοδρής πολιτικής κρίσης που έχει ξεσπάσει στη Μ. Βρετανία.
Θα γίνει εκλογή νέας ηγεσίας η οποία θα ολοκληρωθεί εντός της επόμενης εβδομάδας και θα παραμείνει πρωθυπουργός μέχρι να επιλεγεί ο διάδοχός της, όπως ανέφερε σε δήλωσή της από το Νούμερο 10 της Downing Street.
«Ανέλαβα τα καθήκοντά μου σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής και διεθνούς αστάθειας», δήλωσε.
«Οι οικογένειες και οι επιχειρήσεις ανησυχούσαν για το πώς θα πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.
Η Truss πρόσθεσε ότι εξελέγη «με εντολή να το αλλάξει αυτό» - λέγοντας: «Τα καταφέραμε στους λογαριασμούς ενέργειας και στη μείωση της εθνικής ασφάλισης».
Τόνισε ότι τώρα αναγνωρίζει ότι δεν μπορεί να εκπληρώσει την εντολή με την οποία εξελέγη «δεδομένης της κατάστασης».
Η Liz Truss μίλησε με τον βασιλιά Κάρολο για να υποβάλει την παραίτησή της.
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr,
η βουλευτής των Τόρις Sheryll Murray ζήτησε από τη Liz Truss να παραιτηθεί και υπέβαλε επιστολή στον πρόεδρο της Επιτροπής 1922, Sir Graham Brady, με την οποία ζητά την υποβολή πρότασης μομφής κατά της Trass.
Η ίδια δήλωσε: «Είχα μεγάλες προσδοκίες για τη Liz Truss, αλλά μετά από αυτό που συνέβη χθες το βράδυ δεν μπορεί να παραμείνει στη θέση της. Ως εκ τούτου υπέβαλα επιστολή στον Sir Graham Brady».
Όπως μετέδωσε νωρίτερα το βρετανικό ITV, μέλος της Επιτροπής 1922 (είναι αρμόδια για όλες τις εσωκομματικές διαδικασίες των Συντηρητικών) εκτίμησε πως οι πιθανότητες για την Truss να βγάλει την ημέρα ως πρωθυπουργός είναι εναντίον της.
Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι περισσότεροι βουλευτές των Συντηρητικών θέλουν η Truss να παραμείνει στη θέση της έως τις 31 Οκτωβρίου, όταν και ο υπουργός Οικονομικών Jeremy Hunt θα έχει ξεκαθαρίσει ποιοι φόροι πρέπει να αυξηθούν και ποιες δαπάνες να περιοριστούν, έτσι ώστε να εκπονηθεί αυτό το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο χωρίς πολιτική αστάθεια.
Σε κάθε περίπτωση, και ανεξάρτητα από τις εκτιμήσεις που γίνονται, το βασικό συμπέρασμα είναι ότι πολύ δύσκολα η Liz Truss θα καταφέρει να παραμείνει στην εξουσία, αν και διατυπώνεται ανησυχία για το ποιος θα μπορούσε να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός αλλά και τι θα σήμαινε μια παρατεταμένη πολιτική και κυβερνητική κρίση, για την οικονομία και τις αντιδράσεις της αγοράς.

Downing Street: Η Truss θα συνεχίσει και μετά τις 31/10 – Συνάντηση με τον πρόεδρο της Επιτροπής 1922

Διαψεύδει πληροφορίες και σενάρια που θέλουν την πρωθυπουργό Liz Truss να παραμένει στη θέση της έως τις 31 Οκτωβρίου του 2022 η Downing Street, η οποία πάντως επιβεβαίωσε πως η πρωθυπουργός συναντάται με τον Graham Brady, τον πρόεδρο της Επιτροπής 1922 που ρυθμίζει όλα τα εσωκομματικά ζητήματα.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, η συνάντηση Truss – Brady γίνεται κατόπιν αιτήματος της πρωθυπουργού και εν μέσω πολλών αιτημάτων βουλευτών για να αλλάξει το καταστατικό που δίνει στην Truss μια περίοδο προστασίας τουλάχιστον 12 μηνών από την εκλογή της στην ηγεσία του κόμματος.
«Δεν υπάρχουν σχέδια για αλλαγές.
Η πρωθυπουργός θα συνεχίσει και μετά τις 31 Οκτωβρίου.
Η Truss αναγνωρίζει ότι η χθεσινή ημέρα ήταν δύσκολη.
Αναγνωρίζει ότι το κοινό ήθελε να δει την κυβέρνηση να εστιάζει λιγότερο στην πολιτική και περισσότερο στην υλοποίηση των προτεραιοτήτων του.
Αυτό θέλει και h πρωθυπουργός.
Την είδατε να αναλαμβάνει δράση χθες και να παίρνει μια σειρά από δύσκολες αποφάσεις.
Διασφάλισε ότι η κοινή γνώμη μπορεί να εμπιστευτεί τη σημασία του υπουργικού κώδικα, παρείχε διαβεβαιώσεις στους συνταξιούχους που ανησυχούν για το αυξανόμενο κόστος ζωής.
Και έκανε περαιτέρω βήματα για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας.
Συνεργάζεται επίσης με τον υπουργό Οικονομικών για την επίτευξη οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης» επισημαίνει η σχετική ανακοίνωση από τη Downing Street.

Ήδη 14 βουλευτές ζητούν την παραίτηση της

Κάτι που άλλωστε αποτυπώνεται και στις θέσεις που διατυπώνουν ολοένα και περισσότεροι βουλευτές των Συντηρητικών.
Ήδη 14 βουλευτές έχουν ζητήσει δημόσια την απομάκρυνση της Truss από την πρωθυπουργία.
«Δυστυχώς, μου φαίνεται πως πρέπει να αλλάξουμε ηγεσία.
Το κόμμα πρέπει να ξαναβρεί επειγόντως την πειθαρχία, τον αμοιβαίο σεβασμό και την ομαδική εργασία, εάν θέλουμε να κυβερνήσουμε καλά το Ηνωμένο Βασίλειο και να αποφύγουμε τη σφαγή στις επόμενες εκλογές» ανέφερε σε μήνυμα του στο twitter ο Gary Streeter.

Δύσκολο να παραμείνει

Αλλά και η υπουργός Μεταφορών Anne-Marie Trevelyan σε σημερινές δηλώσεις της στο BBC και παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις για το εάν πιστεύει πως η Liz Truss πρέπει να οδηγήσει το κόμμα έως τις επόμενες εκλογές, αρνήθηκε να δώσει μια σαφή απάντηση.
«Η ιδέα ότι η Liz Truss μπορεί να συνεχίσει για πολύ καιρό και ότι θα καταφέρει να επιστρέψει την ηρεμία σε αυτήν την κυβέρνηση - ιδιαίτερα υπό την κολοσσιαία πίεση των διεθνών και οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει - φαίνεται τόσο, τόσο δύσκολη. Και αυτή είναι η άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των βουλευτών των Τόρις με τους οποίους μίλησα» αναφέρει ο Chris Mason, πολιτικός συντάκτης του BBC.
Ίδια είναι η εκτίμηση και στις τάξεις των Εργατικών, οι οποίοι εκτιμούν ότι η Truss μετρά αν όχι ώρες, τουλάχιστον ημέρες στην πρωθυπουργία της Μ. Βρετανίας.

Πηδάνε ένας - ένας από το καράβι

Όπως μεταδίδει το βρετανικό ITV, εντός της ημέρας αναμένεται να συνεδριάσει η Επιτροπή 1922 για την κρίση ηγεσίας στο κόμμα.
Άλλωστε η Επιτροπή είναι αυτή που μπορεί σε μεγάλο βαθμό να καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις, ιδιαίτερα εάν λάβει κάποια απόφαση που θα ανατρέπει τον κανονισμό που προβλέπει πως η Truss για 12 μήνες τυγχάνει προστασίας από οποιαδήποτε ψηφοφορία δυσπιστίας στο πρόσωπο της.
Πάντως, τα πράγματα εξελίσσονται αρκετά δραματικά για την Truss, η οποία μετρά περίπου έξι εβδομάδες στην πρωθυπουργία της Βρετανίας και στην προεδρία του κόμματος.
Αφού αναγκάστηκε να εγκαταλείψει σχεδόν το σύνολο του οικονομικού της προγράμματος, το οποίο προκάλεσε τεράστια αναστάτωση στις αγορές, αφού απέπεμψε τον υπουργό Οικονομικών, χθες έχασε και την υπουργό Εσωτερικών Suella Braverman, η οποία υποστήριξε ότι παραβίασε τους κυβερνητικούς κανόνες (χρησιμοποίησε το προσωπικό της mail για να στείλει επίσημα έγγραφα), αν και εξέφρασε παράλληλα «τη βαθιά της ανησυχία» για την προσήλωση της κυβέρνησης Truss στην εφαρμογή των προεκλογικών της δεσμεύσεων, υπογραμμίζοντας ότι «αθέτησε βασικές υποσχέσεις», κυρίως σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό.

Πώς θα μπορούσε όμως να εκδιωχθεί από την Downing Street; Ακολουθούν τα πιθανά σενάρια.


- Διαδοχικές παραιτήσεις

Ήταν αυτό που συνέβη τον Ιούλιο στην περίπτωση του Boris Johnson: διαδοχικές παραιτήσεις στους κόλπους μιας κυβέρνησης η οποία δεν έχει πλέον εμπιστοσύνη στον αρχηγό της.
Η Liz Truss δεν βρίσκεται ακόμη σ' αυτό το σημείο, όμως η ηγέτης των Συντηρητικών υπέστη ένα σοβαρό πλήγμα με την αποχώρηση, χθες, Τετάρτη, της υπουργού Εσωτερικών, λιγότερο από μια εβδομάδα αφού είχε διώξει τον υπουργό Οικονομικών της, τον Kwasi Kwarteng. 
Μολονότι ο λόγος που επικαλέσθηκε η Swella Braverman στην επιστολή παραίτησής της είναι το γεγονός ότι χρησιμοποίησε, ως μη ώφειλε, μια προσωπική διεύθυνση email για να στείλει ένα επίσημο έγγραφο σε ένα βουλευτή, ανέφερε επίσης πως έχει «σοβαρές ανησυχίες», στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Liz Truss: «έκανα ένα λάθος, αναλαμβάνω την ευθύνη, παραιτούμαι».
Aν η Truss παραιτούνταν, θα αποχωρούσε αμέσως από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, όμως θα παρέμενε στην εξουσία μέχρι να επιλεγεί ο διάδοχός της.
To κόμμα θα μπορούσε πάντως να μην προχωρήσει σε νέες και μακροχρόνιες αδελφοκτόνες μάχες και να ενωθεί πίσω από ένα διάδοχο τον οποίο θα επέλεγε με συναίνεση.
Η Theresa May  διαδέχθηκε τον David Cameron το 2016 -μετά το δημοψήφισμα για το Brexit- αφού είχαν αποχωρήσει όλοι οι ανταγωνιστές.
Η πίεση θα μπορούσε επίσης να προέλθει από τους συντηρητικούς κοινοβουλευτικούς, οι οποίοι, αν εκφράσουν μαζικά την εναντίωσή τους στην Λιζ Τρας, θα καθιστούσαν αναπόφευκτη την αποχώρησή της.

- Ψήφος μομφής

Αυτή τη στιγμή, οι εσωτερικοί κανόνες του κόμματος προστατεύουν κάθε νέο ηγέτη από μια τέτοια ψηφοφορία στη διάρκεια των πρώτων 12 μηνών της θητείας του.
Μετά την προθεσμία αυτή, πρέπει το 15% των 357 συντηρητικών βουλευτών -δηλαδή 54- να στείλουν μια επιστολή μομφής ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία μιας τέτοιας ψηφοφορίας.
Εντούτοις η ισχυρή Επιτροπή 1922, η οποία είναι αρμόδια για την εσωτερική οργάνωση του κόμματος, έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τους κανόνες.
Μένει να γίνει γνωστό ποιο θα ήταν το όριο για να αρχίσει η διαδικασία μιας ψηφοφορίας μομφής, την ώρα που οργιάζουν οι φήμες σχετικά με τον αριθμό των επιστολών που έχουν φθάσει στο γραφείο του Γκρέιχαμ Μπρέιντι, ο οποίος διευθύνει την Επιτροπή 1922.
Και σε περίπτωση ήττας, η Liz Truss θα έχανε αμέσως την ηγεσία του κόμματος, όμως θα παρέμενε πρωθυπουργός μέχρι να επιλεγεί ένας διάδοχος.
Η Επιτροπή τότε θα έπρεπε να καθορίσει τους κανόνες αυτής της διαδικασίας για την επιλογή ενός νέου ηγέτη, ο οποίος θα ήταν ο τρίτος μέσα σε ένα χρόνο και ο πέμπτος από το 2016.
Όμως οι βουλευτές δεν φαίνεται να θέλουν να αρχίσουν ένα νέο μακροχρόνιο αγώνα, την έκβαση του οποίου θα αποφάσιζαν τα μέλη του κόμματος, και θα μπορούσαν να ταχθούν πίσω από έναν ενωτικό υποψήφιο. Και πάλι όμως πρέπει το κόμμα να καταφέρει να συμφωνήσει σε ένα όνομα.

- Πρόωρες εκλογές 

Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές πρέπει να διεξαχθούν μέχρι το τέλος του 2024, όμως η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να τις προκηρύξει πριν από την προθεσμία αυτή. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο, η Λιζ Τρας θα είχε ανάγκη την υποστήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτών.
Σύμφωνα με το βρετανικό Σύνταγμα, το οποίο είναι άγραφο, έχουν τρεις οδούς για να εκφράσουν την απουσία εμπιστοσύνης προς τον πρωθυπουργό, κυρίως ψηφίζοντας μια πρόταση μομφής ή καταψηφίζοντας τον προϋπολογισμό.
Σε ένα τέτοιο σενάριο, ο επικεφαλής της κυβέρνησης πρέπει να παραιτηθεί ή να ζητήσει από το βασιλιά να διαλύσει το κοινοβούλιο, κάτι που σημαίνει γενικές εκλογές.
Στις δημοσκοπήσεις, η εργατική αντιπολίτευση καταγράφει τις καλύτερες επιδόσεις της εδώ και δεκαετίες, ενώ μερικές μελέτες προβλέπουν για τους Συντηρητικούς απώλεια εκατοντάδων εδρών.
Σε σημείο που δεν φαίνεται πιθανό να υπάρξουν αρκετοί συντηρητικοί βουλευτές οι οποίοι θα ενωθούν με την αντιπολίτευση ώστε να προκαλέσουν εκλογές που προαναγγέλλονται καταστροφικές για την κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 12 χρόνια.

bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου