Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου 2021

Οι παρελάσεις κανονικά - Τέλος και στα μίνι lockdown- Γιατί ο Μητσοτάκης έβαλε «φρένο» στα σενάρια πρόωρων εκλογών.

 Οριστική φαίνεται να είναι και η απόφαση για τις παρελάσεις, παρά την διχογνωμία που υπήρξε το πρωί μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών και του υπουργού Υγείας.Σχέδιο επιστροφής σε μια κανονικότητα με μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας για τους εμβολιασμένους, αναμένεται να ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης, την Τετάρτη. Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWPOST από κυβερνητικές πηγές:

Δεν έχουν πλέον κανένα νόημα ούτε τα μίνι lockdown στα οποία μπαίνουν κάποιες περιοχές αφού πάντα υπάρχει η δυνατότητα ιδιαίτερα όσων θέλουν να διασκεδάσουν να πεταχτούν σε ένα διπλανό νομό, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη, από όπου μετακινούνται στα κλαμπ και άλλα κέντρα διασκέδασης των Σερρών και άλλων όμορων περιοχών. Έχει αποφασιστεί η κατάργηση τους, όπως φαίνεται.

Οριστική φαίνεται να είναι και η απόφαση για τις παρελάσεις, παρά την διχογνωμία που υπήρξε το πρωί μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών και του υπουργού Υγείας. Ο Μάκης Βορίδης ανακοίνωσε ότι θα γίνουν κανονικά οι παρελάσεις ενώ ο Θανάσης Πλεύρης άφησε ανοιχτό να ληφθούν αποφάσεις κατά τόπους, ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο.

Όχι στα lockdown.

«Ο Οκτώβριος του 2021, δεν έχει καμία σχέση με τον Οκτώβριο του 2020, υπάρχει το εμβόλιο» δήλωσε κυβερνητική πηγή στο NEWPOST. «Δεν μπορεί οι εμβολιασμένοι και η οικονομία να είναι όμηροι των ανεμβολίαστων” συνέχισε. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε στο υπουργικό συμβούλιο για μια φορά ακόμη ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση η χώρα να ξαναμπεί σε lockdown εξαιτίας της πανδημίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWPOST μετά το αλαλούμ που παρατηρήθηκε σε ό,τι αφορά στην επίσκεψη στους οδοντιάτρους που στην αρχή κρίθηκε αναγκαίο να κάνουν rapid τεστ και οι εμβολιασμένοι, μέτρο που πήρε τελικά πίσω η κυβέρνηση μετά τις αντιδράσεις, εκτιμήθηκε ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι βαθμοί ελευθερίας των εμβολιασμένων. Διότι το κρίσιμο ερώτημα που θέτουν είναι «γιατί εμβολιαστήκαμε αν είναι να έχουμε τους ίδιους περιορισμούς και υποχρεώσεις με τους ανεμβολίαστους;».

Παρελάσεις και Αγίου Δημητρίου.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης ανακοίνωσε ότι «οι παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου, όπως και οι εορτασμοί του Αγίου Δημητρίου θα γίνουν κανονικά», σε συνέντευξη του στα Παραπολιτικά 90,1. Οι παρελάσεις θα πραγματοποιηθούν με τη συμμετοχή όλων των πολιτών, εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, με την ισχυρή παρότρυνση της πολιτείας για την τήρηση όλων των μέτρων όπως είναι και η χρήση μάσκας, όπως εξήγησε. Πρόστιμα δεν θα υπάρξουν διότι δεν μπορεί ένας αστυνομικός να βρίσκεται πίσω από κάθε πολίτη, όπως συζητήθηκε στις συσκέψεις εντός και εκτός Μαξίμου.

«Οι παρελάσεις θα γίνουν κανονικά με όλους απλώς με ισχυρή παρότρυνση να τηρηθούν τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία» δήλωσε ο κ.Βορίδης.

«Ακούστηκε ένα επιχείρημα το οποίο το συμμερίζομαι, ότι δεν μπορεί να γίνονται όλες οι διαδηλώσεις και όλοι οι συγχρωτισμοί χωρίς κανένα περιορισμό» συνέχισε. «Μέσω της παρέλασης τιμώνται κορυφαία ιστορικά γεγονότα τα οποία αποτελούν την εθνική μας γιορτή και την εθνική μας μνήμη, δεν μπορεί σε αυτή την περίπτωση να έχουμε απαγορεύσεις. Εγώ συμμερίζομαι απολύτως αυτή την προσέγγιση, λέω ότι είναι σωστό και για αυτό οι παρελάσεις θα γίνουν.»

Ανάπτυξη!

Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός επιχείρησε να βάλει φρένο στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, που θα φούντωναν μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2022 που αναφέρεται σε εκτίμηση της ανάπτυξης στο 5,9- 6,1% που είναι διπλάσιο της αρχικής πρόβλεψης και πιθανόν να είναι και αυτό συντηρητικό και η ανάπτυξη να κλείσει σε υψηλότερο ποσοστό στο τέλος του χρόνου.

Δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χορός ο οποίος πιθανόν να προσθέσει κι άλλα μέτρα στήριξης στο καλάθι των 3,55 δισ. ευρώ που παρουσίασε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ.

Άλλα μέτρα που είναι στο τραπέζι ανάλογα με τον βαθμό ευελιξίας που θα προκύψει, είναι η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης στους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, η η μείωση του τέλους επιτηδεύματος, η 13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους κι άλλα.

Πρόωρες.

Ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε στο υπουργικό ήταν αυτό της εκλογολογίας.

Σε μια στιγμή που οι υπουργοί Γεραπετρίτης και Σκέρτσος παρουσίαζαν την πορεία του κυβερνητικού έργου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να είπε στους υπουργούς του. «Καταλαβαίνω κάποιους από σας, μπορεί να σας αγχώνει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και να έχετε μια ατζέντα επανεκλογή. Θέλω να σας ενημερώσω, όμως, ότι απέχουμε πολύ από τις κάλπες. Η καλύτερη απάντηση σε αυτά τα σενάρια είναι να αφοσιωθείτε στο έργο σας. Είναι πολλές οι θετικές προοπτικές για την οικονομία το 2023 και δεν έχουμε κανένα λόγο να συζητάμε για το 2022. »

Το άγχος θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιέσεις για ρουσφετολογικού χαρακτήρα αποφάσεις συντεχνιών αλλά και διαγκωνισμούς μεταξύ συνυποψηφίων στις ίδιες εκλογικές περιφέρειες προκειμένου να μπετονάρουν εκλογικά ακροατήρια.

Η απλή αναλογική στις πρώτες εκλογές που θα γίνουν, θα αφήσει εκτός βουλής πάνω από 20-30 βουλευτές από τους 158 που έχει σήμερα η ΝΔ, καθώς ακόμη και το ποσοστό του 2019 πάρει (περίπου 40%) θα εκλέξει μόνο 130. Στις επόμενες κάλπες που θα γίνουν με το εκλογικό σύστημα που ψήφισε η ΝΔ, τα κόμματα θα κατεβούν με λίστες που σημαίνει ότι όσοι δεν θα καταφέρουν να επανεκλεγούν, είναι στην ευχέρεια του αρχηγού να αλλάξει τη σειρά εκλογής τους. Οπότε το σκηνικό γίνεται πιο πιεστικό. Αυτόν τον «βήχα» επιχειρεί να κόψει ο πρωθυπουργός. Θα τα καταφέρει;

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου