Τετάρτη, 6 Οκτωβρίου 2021

Kρεσέντο προκλήσεων και αλαζονεία από Άγκυρα-Πρόκριμα η υπόθεση του Nautical Geo./Ανάπηροι πολέμου: Πολέμησαν το ΄74 για μας και η Κυβέρνηση τους γυρίζει την πλάτη./Εντοπίστηκε νεκρός άντρας σε δρόμο στη Δασούπολη./Ολονύχτια κινητοποίηση για 9χρονη στην Πάφο που τελικά… ήταν σε γειτονικό σπίτι. Έρευνα κατά του πατέρα για αμέλεια.

Kρεσέντο προκλήσεων και αλαζονεία από Άγκυρα-Πρόκριμα η υπόθεση του Nautical Geo.

Kρεσέντο προκλήσεων και αλαζονεία από Άγκυρα-Πρόκριμα η υπόθεση του Nautical Geo

Καθηλωμένο στο αγκυροβόλιο του Λιμανιού της Λάρνακας παραμένει το ερευνητικό σκάφος Nautical Geo, μετά την παρενόχληση και τις απειλές που δέχθηκε από τον καπετάνιο της φρεγάτας του τουρκικού πολεμικού ναυτικού TCG Oruc Reis, κατά τη διάρκεια των ερευνών που πραγματοποιούσε στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.  

Το Nautical Geo, είναι ερευνητικό σκάφος ιταλικών συμφερόντων, με σημαία Μάλτας, το οποίο μισθώθηκε από την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ, για να πραγματοποιήσει υποθαλάσσιες έρευνες, για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, τον οποίο προσπαθεί με κάθε τρόπο να ακυρώσει η Τουρκία.

Το γεγονός ότι οι έρευνες του συγκεκριμένου σκάφους, σχετίζονται με την κατασκευή του EastMed σήμανε συναγερμό στην Άγκυρα, η οποία από την πρώτη ημέρα, φρόντισε να δείξει τις προθέσεις της σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Τις προηγούμενες εβδομάδες το Nautical Geo πραγματοποιούσε έρευνες ανοικτά της Κρήτης, όταν πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, ανάγκασαν τον καπετάνιο του να αλλάξει ρότα.

Εκείνη η παρενόχληση του ερευνητικού σκάφους, έφερε αλλαγή σχεδίων και πριν από λίγες ημέρες, το Nautical Geo έπλευσε εντός της κυπριακής ΑΟΖ, για να συνεχίσει τις έρευνες του. Ωστόσο, και πάλι το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας, μέσω ασυρμάτου, προειδοποίησε τον καπετάνιο του πως αν δεν αποχωρήσει, θα το εμβολίσει, με το πλήρωμα να υποχρεώνεται σε υποχώρηση στο Λιμάνι της Λάρνακας.

Παράλληλα με τις παρενοχλήσεις στη θάλασσα, η Τουρκία φρόντισε να στείλε ανάλογα μηνύματα και σε επίπεδο Navtex, αφού τόσο στις Navtex που εξέδωσε ο σταθμός του Αγίου Νικολάου στην Κρήτη για τις έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα όσο και στις Navtex που εκδόθηκαν για τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, ήρθαν άμεσες απαντήσεις από τον σταθμό της Αττάλειας, ο οποίος αφενός αμφισβήτησε τα δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου στις συγκεκριμένες θαλάσσιες ζώνες και αφετέρου εξέδωσε antinavtex για τουρκικές πολεμικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά στις αντίστοιχες περιοχές.

Τι σημαίνει η καθήλωση του.

Πέραν από το αντικειμενικό πρόβλημα της καθήλωσης του Nautical Geo στο αγκυροβόλιο της Λάρνακας, κάτι που σημαίνει πως οι εργασίες για την υλοποίηση του μεγαλεπήβολου έργου του EastMed μένουν στάσιμες, χωρίς αμφιβολία θα πρόκειται για άλλη μια ταπεινωτική ήττα της Κύπρου και των συμμάχων της, απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και αδιαλλαξία.

Κι αυτό διότι πέραν των συγκεκριμένων ερευνών, τον Νοέμβριο προγραμματίζεται η επιστροφή των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ, για να συνεχίσουν τις έρευνες τους. Ειδικότερα εντός Νοεμβρίου προγραμματίζεται και η επιστροφή της ExxonMobil που δραστηριοποιείται στο Οικόπεδο δέκα, για την επιβεβαιωτική γεώτρηση στο κοίτασμα «Γλαύκος». Η καθήλωση του Nautical Geo στέλνει αυτή τη στιγμή λανθασμένα μηνύματα, αφού μετά από μια σειρά προκλητικών ενεργειών προ κορωνοϊού, η Τουρκία συνεχίζει ακάθεκτη και ανενόχλητη να διαδραματίζει τον ρόλο του πειρατή στην περιοχή μας.

Το τουρκικό αφήγημα.

Στην Τουρκία, το Υπουργείο Άμυνας, φρόντισε να εφοδιάσει τους Τούρκους φιλοκυβερνητικούς δημοσιογράφους με αρκετές λεπτομέρειες για τα τεκταινόμενα στην κυπριακή ΑΟΖ, έτσι ώστε να υπάρξει εκτεταμένη κάλυψη των τουρκικών ενεργειών. Σύμφωνα με τη Yeni Safak το Nautical Geo βρήκε απέναντι του τη φρεγάτα TCG Oruç Reis, η οποία, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «πήγε να υπερασπιστεί τη Γαλάζια Πατρίδα, έξω από το λιμάνι της Λεμεσού.

Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, στις 29 Σεπτεμβρίου εκδόθηκε η Navtex από τον σταθμό της Λάρνακας για έρευνες του ερευνητικού πλοίου, σε περιοχή που πάντα σύμφωνα με το τουρκικό αφήγημα, βρίσκεται εντός των ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Μάλιστα το δημοσίευμα ισχυρίζεται ότι αρχικώς η Τουρκίας, προσπάθησε να λύσει το θέμα δια της διπλωματικής οδού, ωστόσο δεν βρήκε ανταπόκριση, συνεπώς συνέχισε με την αποστολή της φρεγάτας του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

«Ο καπετάνιος και το πλήρωμα του πλοίου ειδοποιήθηκαν ότι οι δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν στην εν λόγω περιοχή θα πρέπει να συντονιστούν με την Τουρκία και όχι με την ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως οι Τούρκοι αποκαλούν την Κυπριακή Δημοκρατία. Παρά τις προειδοποιήσεις, συνεχίζει το δημοσίευμα, το ερευνητικό πλοίο Nautical Geo ξεκίνησε τις ερευνητικές του δραστηριότητες νότια της Λεμεσού. Στη συνέχεια το πλοίο επιχείρησε να εισέλθει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα το πρωί της Κυριακής. Η κίνηση αναγνωρίστηκε από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό και υπήρξε προειδοποίηση από την τουρκική φρεγάτα

Χρειάστηκε, αναφέρεται χαρακτηριστικά, η διπλωματία των κανονιοφόρων για να βγει από τη Γαλάζια Πατρίδα και να επιστρέψει στο λιμάνι της Λάρνακας», αναφέρει το δημοσίευμα, το οποίο χαρακτηρίζει το περιστατικό, ως πρόκλησης της Ελλάδας με στόχο να παρέμβει στα σύνορα της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, όπως αυτή καθορίστηκε μετά την υπογραφή ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας-Λιβυης.

 «Είμαστε σε εγρήγορση»

Μάλιστα οι Τούρκοι αποκαλύπτουν και τη συνομιλία των καπετάνιων των δύο πλοίων, όπου σημειώνεται πως ο καπετάνιος του Nautical Geo χρησιμοποίησε την ίδια δικαιολογία με αυτή που χρησιμοποίησε και όταν του ζητήθηκαν εξηγήσεις ανοικτά της Κρήτης τον περασμένο μήνα. «Το πλοίο ενημέρωσε ότι ήταν στην περιοχή στο πλαίσιο της χαρτογράφησης της πιθανής διαδρομής του αγωγού East-Med, που αποκλείει την Τουρκία από την ενεργειακή εξίσωση της Ανατολικής Μεσογείου. Το πλοίο προσπαθούσε να διαπιστώσει εάν ο βυθός τηρεί τις ελάχιστες προδιαγραφές έτσι ώστε να κατασκευαστεί ο αγωγός».

Παράλληλα, μέσω της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak, οι επιτελείς του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας, στέλνουν το μήνυμα πως παραμένουν σε επιφυλακή για να υπερασπιστούν την Γαλάζια Πατρίδα, από παραβιάσεις και πιθανές γεωτρήσεις εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Οι Τούρκοι σημειώνουν πως πέραν από τις έρευνες του National Geo τις επόμενες ημέρες αναμένουν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, θα ξεκινήσει μια νέα γεώτρηση νότια της Κύπρου, προειδοποιώντας για το τι θα ακολουθήσει.

Διπλωματικός πυρετός.

Οι δηλώσεις και οι προειδοποιήσεις των Τούρκων για τις επικείμενες ενέργειες τους, προμηνύουν ένα καυτό Φθινόπωρο, με την Άγκυρα να δηλώνει αποφασισμένη για μια επικίνδυνη κλιμάκωση στην περιοχή μας, στην προσπάθεια της να παγιώσει τα τετελεσμένα που εδώ και χρόνια επιδιώκει, να στείλει μήνυμα στον ξένο παράγοντα που εμπλέκεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην περιοχή και να δοκιμάσει τα όρια της Λευκωσίας, της Αθήνας αλλά και γενικότερα της Ε.Ε. με νέες προκλήσεις.

Αυτό ήταν το μήνυμα, εξάλλου, που έστειλε με τις δηλώσεις του και ο Μελβούτ Τσαβούσογλου τις τελευταίες ημέρες, αλλά και ο κατοχικός ηγέτης, ο οποίος κρυμμένος πίσω από την ασφάλεια και την προστασία που του παρέχει η Άγκυρα, επιχειρεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στις εξελίξεις. Από την άλλη πλευρά στη Λευκωσία επικρατεί προβληματισμός για τις τελευταίες εξελίξεις και ήδη ο υπουργός Εξωτερικών, έχει αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, έτσι ώστε αφενός να μην τεθεί σε κίνδυνο ο ενεργειακός προγραμματισμός της χώρας και αφετέρου να ασκηθούν έγκαιρα οι ανάλογες πιέσεις στην Άγκυρα, ώστε να αποφευχθεί η κλιμάκωση της έντασης το επόμενο διάστημα.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ταξίδεψε την περασμένη Δευτέρα εσπευσμένα στην Αθήνα, όπου είχε επαφές με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, ενώ τις τελευταίες ώρες, επιδίδεται σε ένα μαραθώνιο τηλεφωνικών επαφών, με τους υπουργούς Εξωτερικών της Μάλτας και του Ισραήλ, αλλά και τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ. Αναφερόμενος στις νέες προκλήσεις, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, έκανε λόγο για παράνομες και επικίνδυνες ενέργειες της Άγκυρας τις τελευταίες μέρες, τόσο στα ανοικτά της Κρήτης, όσο και στα νοτιοδυτικά της Κύπρου, «που αποδεικνύουν και στους πιο δύσπιστους ότι οι εύηχες δηλώσεις που για ένα διάστημα είχαμε ακούσει από πλευράς Τουρκίας δεν μετουσιώνονται δυστυχώς σε πράξεις».

reporter.com.cy

Ανάπηροι πολέμου: Πολέμησαν το ΄74 για μας και η Κυβέρνηση τους γυρίζει την πλάτη.

Η Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, προκειμένου να ασκηθεί πίεση στις αρμόδιες υπηρεσίες και να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ανάπηροι πολέμου και οι αιχμάλωτοι τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος.


Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ επισήμανε ότι η επιτροπή έδωσε 15 ημέρες διορία στα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας για να βρουν λύση στο πρόβλημα του ύψους του επιδόματος που καταβάλλεται στους παθόντες πολέμου του 1974. Τόνισε ότι στην επικείμενη συνεδρία, κλήθηκαν να παρευρεθούν αρμόδιοι των Υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών αλλά και οι σύνδεσμοι των αναπήρων πολέμου και των αιχμαλώτων.

Τόνισε ότι αν χρειαστεί θα βγάζουν το θέμα στη δημοσιότητα κάθε εβδομάδα. Επισήμανε δε ότι εξευτελίζεται ένα κράτος με τη συμπεριφορά κάποιων που δεν αντιλαμβάνονται με ποιους έχουν να κάνουν. Υπέδειξε ότι θα γίνονται ενοχλητικοί μέχρι να κλείσει το θέμα και να επιλυθούν τα ζητήματα που παραμένουν «ανοικτές πληγές».

Την ίδια ώρα, ο Νίκος Κέττηρος χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός, το Υπουργείο να μπαίνει σε λογική παζαριού με τον σύνδεσμο των αναπήρων πολέμου στο αίτημα τους για αύξηση του επιδόματος που ζήτησαν, σαν να επρόκειτο, όπως είπε χαρακτηριστικά, για το παζάρι του Αλ Χαλίλι. Εξήγησε ότι όταν ο σύνδεσμος υπέβαλε αίτημα για αύξηση του επιδόματος κατά 22%, το Υπουργείο τους είπε να επανέλθουν με αντιπρόταση.

Επίσης ο κ. Κέττηρος τόνισε ότι η επιστολή που απέστειλε ο τέως ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού με τα αιτήματα του συνδέσμου αναπήρων πολέμου, δεν απαντήθηκε γιατί ήταν σε κάποιο συρτάρι των υπηρεσιών του δημοσίου.

Απαξίωση, εμπαιγμός και αναβολές.

Προβληματισμό για το γεγονός ότι η Κυβέρνηση δεν έχει δηλώσει στην ΕΕ ότι η Κύπρος έχει θύματα πολέμου και χρησιμοποιεί αυτό ως δικαιολογία για να μην δίνουν προνομιακή κοινωνική πολιτική για τους βετεράνους, όπως κάνουν όλες οι χώρες της ΕΕ εξέφρασε ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Αναπήρων Πολέμου Γιώργος Γρουτίδης.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ είπε ότι εδώ και χρόνια ακούνε από την κυβέρνηση ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι, λόγω της ΕΕ. Είπε ότι ο σύνδεσμος αλλά και ο πρώην ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού απέστειλαν επιστολή με τα αιτήματα των αναπήρων πολέμου στις αρμόδιες υπηρεσίες, χωρίς ωστόσο να λάβουν οποιαδήποτε απάντηση.

Ο κ. Γρουτίδης έκανε λόγο για τεράστια απαξίωση, εμπαιγμό και αναβολές επίλυσης των προβλημάτων τους. Για αυτό, πρόσθεσε, ζητούν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, γιατί με το ΓΕΣΥ αναγκάζονται να πληρώνουν δεκάδες ευρώ για να αγοράζουν τα φάρμακα τους. Σημείωσε επίσης ότι ζητούν στήριξη για οικιακή βοηθό, για τους ανάπηρους οι οποίοι παρέμειναν μόνοι τους. Όπως είπε, υπάρχουν άτομα με ακρωτηριασμένα πόδια που δεν μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους, ενώ αναφέρθηκε και σε μια περίπτωση στην οποία η σύζυγος τραυματία πολέμου αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη δουλειά της, με αποτέλεσμα η οικογένεια να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα.

Δεν μας σέβονται.

Οι κυβερνώντες δε σέβονται τους ανθρώπους που έχουν συνεισφέρει στο κράτος ανέφερε ο πρόεδρος του συνδέσμου αιχμαλώτων Βάσος Χρίστου.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ είπε ότι οι επιστολές τους καταχωνιάστηκαν στα συρτάρια του Υπουργείου Οικονομικών, λέγοντας ότι αρμόδιες υπηρεσίες δεν απαντούν ούτε στις επιστολές του συνδέσμου αλλά και αρχηγών κομμάτων, αλλά ούτε στα τηλέφωνα.
Ο κ. Χρίστου επισήμανε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν προσεγγίσει τον σύνδεσμο αιχμαλώτων για να λάβουν τις μαρτυρίες τους σχετικά με τους αγνοούμενους. Έκανε λόγο για απάθεια από πλευράς των αρμοδίων αρχών κατηγορώντας συγκεκριμένα το γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας και την ΔΕΑ. Όπως είπε χαρακτηριστικά, του έλεγαν ότι είναι «σιασούρης» και ότι βιάζεται, με τον ίδιο να σημειώνει ότι υπάρχουν μανάδες που περιμένουν να θάψουν τα παιδιά τους και μετά να πεθάνουν.

dialogos.com.cy

Εντοπίστηκε νεκρός άντρας σε δρόμο στη Δασούπολη.

  Σε συναγερμό τέθηκαν σήμερα το πρωί οι Αρχές στη Λευκωσία.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, νεκρός άντρας εντοπίστηκε σε ανοικτό δρόμο στη Δασούπολη.

Στο σημείο έσπευσαν μέλη της Αστυνομίας για εξετάσεις ενώ η σκηνή έχει αποκλειστεί. Μέλη των Αρχών που έσπευσαν επί τόπου απέκλεισαν το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας. 

sigmalive.com

Ολονύχτια κινητοποίηση για 9χρονη στην Πάφο που τελικά… ήταν σε γειτονικό σπίτι. Έρευνα κατά του πατέρα για αμέλεια.

Κινητοποίηση Αστυνομίας και πολιτών για 9χρονη που είχε εξαφανιστεί στην Πάφο –  Τελικά ήταν στους γείτονες –  Ενημέρωσαν όταν αντιλήφθηκαν την κινητοποίηση – Αναμένεται να κατηγορηθεί ο 40χρονος πατέρας της – Όλες οι πληροφορίες

Έληξε η κινητοποίηση της αστυνομίας και δεκάδων πολιτών για τον εντοπισμό 9χρονου κοριτσιού που εξαφανίσθηκε από το σπίτι του από χθες βράδυ.

Το κοριτσάκι που διαμένει μόνο με τον πατέρα της είχε κοιμηθεί στο σπίτι γειτόνων που αντιλήφθηκαν ότι ήταν μόνο στο σπίτι.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο 40χρονος Πολωνός πατέρας του κοριτσιού μεταφέρθηκε χθες αργά το απόγευμα με ασθενοφόρο μεθυσμένος στο νοσοκομείο Πάφου.

Αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες αρνείτο να εγκαταλείψει το νοσοκομείο και περιπολικό της αστυνομίας τον μετέφερε στο σπίτι του.

Αργότερα , γύρω στις 9 το βράδυ μετέβη στον αστυνομικό σταθμό Πάφου μαζί με αλλοδαπή γυναίκα που φροντίζει το κοριτσάκι μέχρι τις 4 το απόγευμα και ανέφερε ότι το 9χρονονο κοριτσάκι είχε εξαφανισθεί από το σπίτι.

Την αναζήτησαν σε φίλες της αλλά δεν είχε εντοπισθεί πουθενά μέχρι το πρωί που οι γείτονες αντιλήφθηκαν την κινητοποίηση και ειδοποίησαν τις αρχές.

Ο πατέρας του κοριτσιού αναμένεται να κατηγορηθεί από την αστυνομία ενώ δεν είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει να έχει την κηδεμονία του κοριτσιού.

cyprustimes.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου