Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2021

Χάρτης: Παιχνίδια Άγκυρας πριν την τριμερή-Παράνομη Navtex από Ρόδο μέχρι Καρπασία (χάρτης)./ Αρχηγός Στρατού H.B: Το μέλλον των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο (ΒΙΝΤΕΟ)./«Ελαφρύ» γεύμα για το μίνιμουμ αποτέλεσμα στη Νέα Υόρκη.

 Μια τεράστια θαλάσσια περιοχή που ξεκινά από τα ανοικτά της Ρόδου, περνά δίπλα από το Καστελόριζο, διασχίζει ολόκληρη τη Βόρεια πλευρά της Κύπρου και καταλήγει ανοικτά της Καρπασίας, δέσμευσαν με παράνομη Navtex οι Τούρκοι για ωκεανογραφικές και κλιματολογικές έρευνες από το πλοίο Bilim-2. 

H Navtex έχει ισχύει από χθες Κυριακή μέχρι την 8η Οκτωβρίου και περιλαμβάνει μέρος της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Στον χάρτη που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε την περιοχή που δεσμεύθηκε παράνομα. 

4019664178424619 ScreenHunter 2587

Εξάλλου στην παράνομη τουρκική Navtex, απάντησε το JRCC Λάρνακας με ΑntiNavtex στην οποία σημειώνει πως οι ωκεανογραφικές και κλιματολογικές έρευνες από το Bilim-2 περνούν μέσα από την κυπριακή ΑΟΖ, ενώ τονίζει ότι η συγκεκριμένη ενέργεια είναι παράνομη και αποτελεί καταπάτηση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσα. Επίσης στην AntiNavtex σημειώνεται πως αποτελεί έγκλημα που υπόκειται στους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Η συγκεκριμένη Navtex έρχεται λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη τριμερή συνάντηση που είναι προγραμματισμένη για τις 8 και 15 απόψε, δημιουργώντας ακόμα πιο περιορισμένες προσδοκίες για το αποτέλεσμά της. 

reporter.com.cy

Αρχηγός Στρατού H.B: Το μέλλον των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο (ΒΙΝΤΕΟ).

  Τώρα είναι η ώρα να «αποδείξουμε το μέλλον» των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο, δήλωσε ο επικεφαλής του βρετανικού στρατού Forces Net.Στην πρώτη επίσκεψη του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου στο νησί σε σχεδόν μια δεκαετία, ο στρατηγός Sir Mark Carleton-Smith επεσήμανε τη σημασία της Κύπρου για τον βρετανικό στρατό.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, το ταξίδι ήταν μια ευκαιρία να δει μόνος του τα δύο τάγματα στην Κύπρο καθώς και να επισκεφθεί το βρετανικό κλιμάκιο στην επιχείρηση του ΟΗΕ στη Λευκωσία.

Το ταξίδι του πρόσφερε επίσης την ευκαιρία να μιλήσει με εκείνους που συμμετείχαν στην επιχείρηση Pitting, τη συμβολή του στρατού του Ηνωμένου Βασιλείου στην υποστήριξη της εκκένωσης Βρετανών υπηκόων και πρώην βρετανικού προσωπικού που ήταν επιλέξιμοι για μετεγκατάσταση.

Ο στρατηγός Carleton-Smith μπόρεσε επίσης να εξηγήσει μερικές από τις σημαντικές συνέπειες για τον Στρατό των συμπερασμάτων της «Ολοκληρωμένης Επιθεώρησης» υπό τον τίτλο «Global Britain in a competitive age», μετά την κυκλοφορία τον Μάρτιο.

Τα μελλοντικά σχέδια για την Κύπρο

Ο Στρατηγός  Κάρλετον-Σμιθ μίλησε για την ανάγκη «να διασφαλίσουν τις βάσεις του μέλλοντος» (future-proof the bases) και ότι τώρα χρειάζεται «έναν βαθμό αναβάθμισης των υποδομών».

 «Πρέπει να περιμένουμε ότι οι στρατιώτες που σταθμεύουν εδώ πρέπει να είναι προετοιμασμένοι όχι μόνο για τις απαιτήσεις εκπαίδευσης στην Κύπρο, αλλά πρέπει να προσανατολιστούν και να εγκλιματιστούν για ένα πιθανό εύρος επιχειρήσεων σε αυτήν την περιοχή», είπε.

«Θα βελτιστοποιήσουμε την εκπαίδευσή τους και τον εξοπλισμό τους και θέλουμε να ενισχύσουμε αυτές τις διμερείς σχέσεις σε όλη την περιοχή, και αυτό υπογραμμίζει τη στρατιωτική συμβολή  στην πολιτική αναγκαιότητα για  επίτευξη των ευκαιριών μιας Παγκόσμιας Βρετανίας».

Η σημασία της Κύπρου

Ο Στρατηγός έσπευσε να μιλήσει για τη «γεωγραφία της Κύπρου» δίνοντας στο νησί μας ένα στρατηγικό πλεονέκτημα.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι τυχερό που απολαμβάνει μια στενή διμερή συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία και διατηρούμε κυρίαρχες βάσεις εδώ και θα έχουμε ακόμη για πολλές δεκαετίες», είπε

«Προσφέρουν μια στρατιωτική πλατφόρμα για σταθμεύουν τα  στρατεύματα μας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και να την χρησιμοποιήσουμε ως εφαλτήριο για να συντομεύσουμε τους χρόνους απόκρισης σε αυτήν την περιοχή», πρόσθεσε.

«Είναι μια περιοχή με βαθμό στρατηγικής αστάθειας και είναι προς το στρατιωτικό μας πλεονέκτημα να εγκλιματιστούμε, να εκπαιδεύσουμε και να προετοιμάσουμε στρατεύματα εδώ στην Κύπρο», σημείωσε.

Η επίδραση της «Ολοκληρωμένης Επιθεώρησης» στην Κύπρο.

To δημοσίευμα σημειώνει πως η «Ολοκληρωμένη Επιθεώρηση» δεσμεύει τη Βρετανία να αναπτύξει «περισσότερες από τις Ένοπλες Δυνάμεις μας στο εξωτερικό συχνότερα και για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα» για εκπαίδευση και ασκήσεις.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε τον Νοέμβριο του 2020 αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά 16,5 δισ. λίρες τα επόμενα τέσσερα χρόνια, εστιάζοντας στα μελλοντικά πεδία μάχης του διαστήματος και του κυβερνοχώρου.

Κατά τη συζήτηση για την ήδη υπάρχουσα υποδομή στην Κύπρο, ο αρχηγός του Στρατού σχολίασε πόσο καιρό ήταν εκεί οι βάσεις χωρίς να απολαμβάνει την "ίδια προτεραιότητα υποδομής" που έχουν άλλα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Βρετανός Αρχηγός Στρατού  δήλωσε: «Δεδομένου ότι αναμένουμε να είμαστε εδώ για μια διαρκή δέσμευση, τώρα ήρθε η ώρα να αναβαθμίσουμε τις εγκαταστάσεις των κυρίαρχων περιοχών Βάσεων και ως  μέρος της ανασκόπησης αποφασίστηκε να τεθεί σε εφαρμογή ένα οικονομικό σχέδιο για την επίτευξη αυτών των προτεραιοτήτων και βελτιώσεις σε σχέση με το υπόλοιπο αυτής της δεκαετίας.

«Νομίζω ότι είναι μια περιοχή που έχει μια σειρά προκλήσεων γενεών.

«Νομίζω ότι είμαστε πέρα ​​από εκείνη τη στιγμή που τόσο η ευρύτερη Μέση Ανατολή, όσο και το Αφγανιστάν, λειτούργησαν ως ένα σημαντικό θέατρο πολέμου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι, φυσικά, κάθε είδους περιφερειακή αστάθεια μπορεί να συνεχίσει να διαπερνά την περιοχή.

«Τα τάγματα που εδρεύουν εδώ ετοιμάζονται για όλο το εύρος των ενδεχομένων. Έχουμε δύο τάγματα πεζικού που εδρεύουν εδώ, έτσι ώστε να είναι υπεύθυνα για την ανάπτυξη όλων των δεξιοτήτων αποσυναρμολόγησης του πεζικού τους, αλλά φυσικά, είναι επίσης υπεύθυνα για μια σειρά μη μαχητικών επιχειρήσεων εκκένωσης ή  υποστήριξης τοπικών χωρών με ανθρωπιστική βοήθεια από φυσικές καταστροφές για παράδειγμα ».

sigmalive.com

«Ελαφρύ» γεύμα για το μίνιμουμ αποτέλεσμα στη Νέα Υόρκη.

  Ανδρέας Πιμπίσιης   

Ο πήχης των προσδοκιών από την τριμερή συνάντηση της Νέας Υόρκης στο πλαίσιο ενός γεύματος εργασίας τοποθετήθηκε πολύ χαμηλά. Από μέρες τώρα είχε ξεκαθαρίσει πως μετά το γεύμα ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θα προχωρήσει σε ανακοίνωση ενός νέου απεσταλμένου στο Κυπριακό. Το άτομο που θα διοριστεί θα αναζητήσει προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών.

Η σημερινή συνάντηση (θα ξεκινήσει στις 8.15 το βράδυ ώρα Κύπρου, 1.15 το μεσημέρι ώρα Νέας Υόρκης) έχει ξεκαθαρίσει πως θα είναι άτυπη. Γεγονός που αποτρέπει τη λήψη οποιωνδήποτε μέτρων και κυρίως την εις βάθος συζήτηση των εξελίξεων στο Κυπριακό. Γι’ αυτό και προκειμένου να μην οδηγηθεί η κατάσταση σε ένα αδιέξοδο συμφωνήθηκε το θέμα του απεσταλμένου. 

Αυτό βολεύει εξάλλου και όλες τις πλευρές: α) τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών καθώς δεν θα φορτωθεί ένα αδιέξοδο, β) αμφότερους τους ηγέτες ως προς του ότι η διαδικασία παραμένει εν ζωή. Κυρίως όμως –έστω και κατ’ αυτό τον τρόπο αποφεύγεται ένα ακόμα αδιέξοδο και παραμένει ζωντανή η προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών. 

Σύμφωνα με τον Ερσίν Τατάρ (δηλώσεις στον Μπαϊράκ), το άτομο που θα διοριστεί θα είναι στη θέση της Τζέιν Χολ Λουτ: «Και επειδή σε αυτό το θέμα είναι υποχρεωμένος να μας ακούσει, μας επιβεβαίωσε ότι θα διορίσει έναν προσωπικό απεσταλμένο στη θέση της Τζέιν Χολ Λουτ που δεν θα έχει περισσότερες εξουσίες από αυτές που είχε η κ. Λουτ».

Ο Ερσίν Τατάρ έχει κάθε λόγο να εμφανίζεται ικανοποιημένος από την εξέλιξη αυτή, καθώς ο διορισμός θα είναι απευθείας από τον ΓΓ ΟΗΕ, όχι από το Συμβούλιο Ασφαλείας, κι αυτό θα επιτρέπει στην τουρκική πλευρά να σπρώχνει στο τραπέζι θέματα που είναι εκτός που πλαισίου των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. 

Οι δύο ηγέτες, τουλάχιστον με τα όσα δήλωσαν ή διέρρευσαν τις προηγούμενες μέρες, θα πάνε στο γεύμα στοχεύοντας στο να επαναλάβουν τις θέσεις τους και να εξηγήσουν τοποθετήσεις που είχαν κάνει το τελευταίο διάστημα. 

Ο ΠτΔ εκτιμάται ότι θα αναλύσει την πρόταση του για επιστροφή στις δομές του 1960, η οποία προνοεί μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ομόσπονδο κράτος με βάση τις Συμφωνίες Κορυφής, τα ψηφίσματα, το κοινοτικό δίκαιο και τις συγκλίσεις που έχουν καταγραφεί. Αναφορά στη συγκεκριμένη πρόταση έκανε και κατά τη συνάντηση του με τον Γενικό Γραμματέα τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης. Ο ΠτΔ αναμένεται να υποβάλει εκ νέου την ετοιμότητα του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και θα τονίσει ότι οι προτάσεις του έχουν σκοπό και στόχο να σπάσει το σημερινό αδιέξοδο και να επιστρέψουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι του διαλόγου.

Ο Ερσίν Τατάρ θα επιμένει στη γνωστή του θέση ότι για να αρχίσουν επίσημες διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνει αποδεκτό το αίτημα για αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς στάτους, θέση που έθεσε στη Γενεύη. «Σε αντίθετη περίπτωση, συνολικές διαπραγματεύσεις σε παλιά βάση δεν μπορούν να φέρουν κανένα αποτέλεσμα. Άλλωστε αυτό το έχουν δει και οι ίδιοι», είπε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων. 

Σε δείπνο προς τιμή Μενέντεζ. 

Σε δείπνο με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών της αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, το οποίο παρέθεσε ο πρώην Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, Πανίκος Παπανικολάου, παρέστη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

 Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εκφράζει την ευγνωμοσύνη του στον κ. Μενέντεζ «για το άοκνο έργο του στην προώθηση των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ, τη στήριξή του στις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών για την επανένωση της Κύπρου και για το κοινό όραμα μας για ειρήνη και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».

ΠτΒ: Άτεγκτη η στάση της Άγκυρας .

Η ε/κ πλευρά δηλώνει πάντοτε πρόθυμη και έτοιμη να συμμετέχει σ’ έναν νέο κύκλο διαπραγματεύσεων, ώστε μέσω ενός έντιμου και ειλικρινούς διαλόγου να επιτύχουμε λύση στη βάση των ψηφισμάτων και αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών και των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου. Πρόσθεσε όμως ότι η άτεγκτη και προκλητική στάση της Άγκυρας, συντηρεί τον βίαιο διαχωρισμό του νησιού μας, στερώντας από τους πρόσφυγές μας το δικαίωμα επιστροφής στις πατρογονικές τους εστίες και από τις οικογένειες των αγνοουμένων τη δυνατότητα να μάθουν τι απέγιναν οι αγαπημένοι τους και συνολικά από τον λαό μας την ευκαιρία, ελεύθερος, χωρίς την παρουσία ξένων στρατών και την απειλή των όπλων, να οικοδομήσει το μέλλον που του αξίζει. Σε επιμνημόσυνο λόγο την Κυριακή στο μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ Σταύρου Στυλιανίδη στους Εργάτες, η κ. Δημητρίου τόνισε ότι το να οικοδομήσουμε το μέλλον που αξίζει στον τόπο μας, ένα μέλλον ειρήνης και ασφάλειας, είναι η ελάχιστη οφειλή αλλά και δικαίωση στους ήρωές μας. Έχουμε χρέος τιμής, τόνισε, να μην αφήσουμε να χαθεί η θυσία τους αλλά να διασφαλίσουμε το μέλλον μιας ελεύθερης, ενωμένης, ειρηνικής και ευημερούσας πατρίδας. Αυτή μόνο μπορεί να είναι η Κύπρος του αύριο.

philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου