Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2021

Κυπριακό: Διέξοδος μέσω νέου αντιπροσώπου.

 Κυπριακό: Διέξοδος μέσω νέου αντιπροσώπου


  Πανίκος Παναγιώτου, Νέα Υόρκη   

Σε εκτενή αναφορά στις θέσεις και τις προθέσεις της Λευκωσίας, ενόψει της τριμερούς συνάντησης της Δευτέρας, αναμένεται να προβεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατά τη διάρκεια της αυριανής ομιλίας του από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Θα είναι ο πρώτος ομιλητής στην πρωινή συνεδρίαση (γύρω στις 4 το απόγευμα ώρα Κύπρου). Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα τοποθετηθεί εμμέσως και στις αναφορές του Τούρκου Προέδρου, κατά την ομιλία του στη ΓΣ την Τρίτη και ειδικότερα για το σημείο ότι «ενώ ο ηγέτης ενός εκ των δύο λαών του νησιού, τους οποίους τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν ίσους, μπορεί να σας απευθύνει ομιλία, δεν είναι δίκαιο ο άλλος ηγέτης να μην μπορεί να κάνει τη φωνή του να εισακουστεί σε αυτή την πλατφόρμα», όπως ισχυρίστηκε ο Ταγίπ Ερντογάν. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σκοπεύει να επαναλάβει ότι προτεραιότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι η επίλυση του Κυπριακού με «ειλικρινή διάλογο, βασισμένο στο διεθνές δίκαιο και σε μια ακριβοδίκαιη βάση». Μετά την ομιλία του στη ΓΣ, θα έχει την καθιερωμένη ετήσια συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, παρουσία του Νίκου Χριστοδουλίδη. Επίσης, θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας με τους αντιπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, κατά το οποίο θα εξεταστεί η σημερινή κατάσταση στο Κυπριακό (ενόψει της τριμερούς συνάντησης - γεύμα τη Δευτέρα, στη 1:15 το μεσημέρι, τοπική ώρα), όπως και η προοπτική να διοριστεί ειδικός απεσταλμένος στο Κυπριακό από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Από μέρους του κ. Αναστασιάδη θα τεθούν επίσης τα ζητήματα της Αμμοχώστου και των τουρκικών παραβιάσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Τις επαφές του στην έδρα του ΟΗΕ, στο περιθώριο της 76ης συνόδου της ΓΣ, συνέχισε κατά τη χθεσινή μέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας. Ανάμεσα στις συναντήσεις του ήταν και με τον ΓΓ της Ένωσης για τη Μεσόγειο, Νάσερ Κάμελ. Σύμφωνα με ανακοίνωση, υπήρξε «θετική και παραγωγική συζήτηση» και ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι «οι κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή της Μεσογείου απαιτούν συλλογικές λύσεις».

Χθες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον Ιρακινό ομόλογό του, Μπαράμ Σαλίχ. Όπως ανακοινώθηκε, συζητήθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις, η παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις, οι σχέσεις ΕΕ - Ιράκ, καθώς και η προοπτική για συμμετοχή του Ιράκ στον τριμερή μηχανισμό συνεργασίας μεταξύ Κύπρου - Ελλάδας - Ιορδανίας. Κατά τη συνάντηση, ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε το ενδιαφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας «για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στο Ιράκ, κάτι που έχει αντίκτυπο στις γειτνιάζουσες χώρες και στην ευρύτερη περιοχή». Όσον αφορά τη συμμετοχή του Ιράκ στον τριμερή μηχανισμό συνεργασίας  Κύπρου - Ελλάδας - Ιορδανίας, με τη συμμετοχή και της Αιγύπτου (3 συν 2), ύστερα και από πρόταση της Ιορδανίας, και για την ενδεχόμενη φιλοξενία μιας τέτοιας συνάντησης στην Κύπρο, φαίνεται ότι δημιουργούνται «ενθαρρυντικές προοπτικές».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον συνομιλητή του και για τις τουρκικές προκλήσεις έναντι της Κύπρου, καθώς και για την «εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού ζητήματος από την Τουρκία». Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ιράκ, μεταξύ άλλων, ενημέρωσε τον κ. Αναστασιάδη για την τρέχουσα κατάσταση στη χώρα του και για τις επερχόμενες εκλογές. Στη συνάντηση παρέστησαν ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Κούλα Σοφιανού και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Κρίση στις σχέσεις με Ελπιδοφόρο. 

Το βράδυ της Παρασκευής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί στο δείπνο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής. Ακόμη δεν είναι σίγουρο αν θα παραστεί τελικά ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, λόγω των έντονων αντιδράσεων που προκάλεσε η συμμετοχή του, μαζί με Ερντογάν και Τατάρ, στην τελετή των εγκαινίων του «Τουρκικού Σπιτιού» στο Μανχάταν. Ο κ. Αναστασιάδης ακύρωσε την προγραμματισμένη για χθες Τετάρτη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο, που, είθισται κάθε χρόνο, με την ευκαιρία της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη για τις εργασίες της ΓΣ, να επισκέπτεται τον προκαθήμενο της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας Αμερικής στη έδρα της Αρχιεπισκοπής, στο Μανχάταν. Ως επίσημη αιτιολογία για την ακύρωση της συνάντησης δόθηκε το «βεβαρημένο πρόγραμμά» του. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο Αρχιεπίσκοπος φαίνεται πως γνώριζε ότι, εκτός από τον κ. Ερντογάν και τον κ. Γκουτέρες, καθώς και διπλωμάτες διαφόρων χωρών, θα ήταν παρών στην τελετή και ο κατοχικός ηγέτης και είχε ενημερωθεί σχετικά από Έλληνες διπλωμάτες και ομογενειακούς παράγοντες. Επίσης, θα γνώριζε ότι στο «Σπίτι της Τουρκίας» υπάρχει ένας όροφος του ψευδοκράτους, με τις λεγόμενες υπηρεσίες του στη Νέα Υόρκη. 

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, κατόπιν διαμεσολάβησης ορισμένων παραγόντων, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος ενδεχομένως να μεταβεί στον χώρο του δείπνου των ομογενών (στην περιοχή Κουίνς της Νέας Υόρκης) και πριν την έναρξή του να έχει ιδιαίτερη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ώστε «να αποφευχθεί ένα οριστικό ρήγμα», όπως ειπώθηκε, στις σχέσεις του Αρχιεπισκόπου με την Ομογένεια και ειδικότερα με το κυπριακό στοιχείο στις ΗΠΑ. 

Όσον αφορά τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη (αναμενόταν να αφιχθεί στη Νέα Υόρκη χθες το βράδυ και θα προσφωνήσει τη ΓΣ αύριο το απόγευμα) μάλλον θα δει τον Αρχιεπίσκοπο είτε κατά την επίσκεψή του στον υπό ανέγερση νέο ναό του Αγίου Νικολάου στο «σημείο μηδέν» των τρομοκρατικών χτυπημάτων της 11ης Σεπτεμβρίου, είτε θα τον επισκεφθεί στο γραφείο του. Τη συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου στο «τουρκικό σόου» του Ερντογάν ανέδειξε από την πρώτη στιγμή, με πληροφορίες και στοιχεία από πολιτικούς - διπλωματικούς κύκλους, η ιστοσελίδα Hellas Journal. 

Η προσοχή στρέφεται στην τριμερή συνάντηση.

Όπως αναμενόταν, από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών δεν φαίνεται να προέκυψε κάποια εξέλιξη. Σε αναφορά του όμως στο Twitter, ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε ότι «ο Αντόνιο Γκουτέρες ανέπτυξε ιδέες για διευκόλυνση της επανεκκίνησης της διαδικασίας. Τα θέματα αυτά θα τεθούν στην άτυπη τριμερή στις 27 Σεπτεμβρίου». Επίσης, σημείωσε ότι «ανέπτυξα τις θέσεις μας για δρομολόγηση δημιουργικού διαλόγου για το Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Γκουτέρες άκουσε τα όσα του ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, έλαβε τη συγκατάθεσή του για τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου και εκδήλωσε την πρόθεσή του να αναζητηθεί κοινό έδαφος για την επανέναρξη των συνομιλιών. Όπως εκτιμάται, ακόμη δεν είναι σίγουρο αν ο ΓΓ λάβει απόφαση σ’ αυτό το στάδιο για να διορίσει απεσταλμένο, στο ίδιο πλαίσιο της αποστολής της κ. Λουτ, ή τελικά επιλέξει κάποιο πρόσωπο που θα έχει αναβαθμισμένο ρόλο. Η απόφασή του αναμένεται να εξαρτηθεί από τη θέση που θα παρουσιάσει ο Ερσίν Τατάρ κατά την επικείμενη συνάντησή τους, πριν την τριμερή της ερχόμενης Δευτέρας.

Μετά τη συνάντηση Γκουτέρες - Αναστασιάδη, η οποία διήρκησε 20 λεπτά και πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του ΓΓ, στις 6 το απόγευμα της Τρίτης (τοπική ώρα), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι η συνάντηση έγινε σε ένα «δημιουργικό κλίμα». Όπως είπε, «έχουμε παραθέσει τις απόψεις, τις θέσεις και πώς θα μπορούσε να επαναρχίσει ένας δημιουργικός διάλογος χωρίς προαπαιτούμενα». Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι έχει αναπτύξει «κάποιες θέσεις και ιδέες» και συμφώνησαν ότι «τα όσα αφορούν το Κυπριακό θα συζητηθούν και κατά το γεύμα που θα έχουν στις 27 του μηνός με τον κ. Τατάρ». Καταλήγοντας, σημείωσε ενδεικτικά: «Ας ελπίσουμε ότι όλα θα πάνε κατ’ ευχήν, έτσι ώστε να υπάρχει μια νέα προοπτική για την Κύπρο».

Σε σύντομη ανακοίνωση που δόθηκε από τη Γραμματεία του ΟΗΕ δεν γίνεται αναφορά στο Κυπριακό. Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι ο Γενικός Γραμματέας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και «συζήτησαν θέματα που σχετίζονται με τη συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών και της Κυπριακής Δημοκρατίας». Στη συνάντηση παρέστησαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου και το μέλος του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου, Παντελής Παντελίδης.

philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου