Τετάρτη, 1 Σεπτεμβρίου 2021

Ώρα Εθνικού Συμβουλίου… Εξηγεί την πρόταση για το Σύνταγμα του 60′ ο ΠτΔ./ΥΠΕΞ: Η πρόταση – απάντηση στον Τατάρ για το ’60 και το «κλειδί»

 Εξηγεί την πρόταση για το Σύνταγμα του 60′ ο Πρόεδρος – Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο – Ανηφορίζουν στο Προεδρικό οι πολιτικοί αρχηγοί.


Το κατώφλι του Προεδρικού θα διαβούν οι πολιτικοί αρχηγοί για τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου που συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με αντικείμενο τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου είναι προγραμματισμένη να αρχίσει στις 10:00.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα εξηγήσει και θα αναλύσει στα μέλη του Εθνικού την πρότασή του προς τον Ερσίν Τατάρ, που αφορά εφαρμογή προνοιών του Συντάγματος 60’, πρόταση η οποία από την πρώτη στιγμή προκάλεσε αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό μέτωπο, όσο και στα κατεχόμενα.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, είχε καλέσει επί τούτου τις πολιτικές δυνάμεις όπως αποφύγουν τις όποιες δηλώσεις προ της πλήρους ενημέρωσης τους για το τι επακριβώς περιλαμβάνει η εν λόγω απάντηση/πρόταση».

Το βράδυ της Τρίτης, αναφορικά με την πρότασή του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρακάθισε σε σύσκεψη με τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας.

cyprustimes.com

ΥΠΕΞ: Η πρόταση – απάντηση στον Τατάρ για το ’60 και το «κλειδί»

  Στο Πρωτοσέλιδο φιλοξενήθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών το πρωί της Τετάρτης 1 Σεπττεμβρίου.


Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε εισαγωγικά ότι δεν μπορεί να αποτελεί λύση η παρούσα κατάσταση, «είναι δύσκολη κατάσταση έτσι όπως αυτή εκδηλώνεται μέσα από καθημερινές θέσεις της Τουρκίας», εξήγησε. 

Έκανε λόγο για διαμόρφωση συνθηκών για επανέναρξη των συνομιλιών. «Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποτελεί πάντα μια ευκαιρία για επαφές. Διαβιβάσαμε και γραπτώς και προφορικώς την επιθυμία μας για συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα. Υπάρχουν επίσης προγραμματισμένες διμερείς συναντήσεις τόσο του ιδίου όσο και του ΠτΔ», είπε.

Συμπλήρωσε επίσης ότι στα επόμενα Συμβούλια της ΕΕ τα ευρωτουρκικά θα είναι στην ημερήσια διάταξη. Ωστόσο η προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης είναι στραμμένη στο Αφγανιστάν, σημείωσε.

«Ως έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή, σε σχέση με το μεταναστευτικό τουλάχιστον, δεν βλέπουμε στο παρόν στάδιο μια οργανωμένη φυγή από τη χώρα. Αυτό «καθησυχάζει» τη διεθνή κοινή γνώμη», υπογράμμισε, αναφορικά με την κατάσταση στο Αφγανιστάν. 

Η πρόταση για επιστροφή στο 1960

Κληθείς να απαντήσει αν αυτό είναι εφικτό, ο κ.Χριστοδουλίδης είπε ότι ο ΠτΔ θα εξηγήσει ενώπιον Εθνικού σήμερα, το τι εννοεί. Ήταν μια απάντηση στις δηλώσεις Τατάρ που έκανε επιλεκτικές αναφορές στο 1960, ανέφερε.

  «Ένας από τους στόχους σε σχέση με τις εσωτερικές πτυχές είναι η μετεξέλιξη του εσωτερικού κράτους του 1960. Το κλειδί είναι η ανάγκη να αντιληφθεί ο Τατάρ ότι στόχος των διαπραγματεύσεων είναι η μετεξέλιξη της ΚΔ. Αυτό είναι μια απάντηση στις δηλώσεις για λύση δυο κρατών. Αυτό σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να συζητηθεί. Αυτό ήταν μια απάντηση του ΠτΔ στις επιλεκτικές αναφορές του κ.Τατάρ», επανέλαβε.

Αναφορικά με την απόφαση για ανάκληση των διαβατηρίων ο ΥΠΕΞ είπε ότι η ΚΔ οφείλει να αντιδράσει στις ενέργειες Τουρκίας και κατοχικού καθεστώτος. «Αν δεν υπάρχει αντίδραση στις παράνομες ενέργειες όπως ήταν το παράνομο άνοιγμα της Αμμοχώστου… είναι κι ένα μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα. Είναι μια απόφαση η οποία είδατε πως αντέδρασε η τ/κ κοινότητα» και υπενθύμισε τις δηλώσεις του κ.Ταλάτ. 

  «Δεν μπορεί να θέλει από την μια κατάλυση της ΚΔ και από την άλλη να χρησιμοποιεί τα έγγραφα της ΚΔ», είπε ο ΥΠΕΞ, αναφερόμενος στον κατοχικό ηγέτη.

  Κληθείς να απαντήσει για το αν έφθασε η στιγμή να αλλάξουμε κάτι σε σχέση με την πολιτική που ακολουθούμε εδώ και 47 χρόνια, είπε πως η πάροδος του χρόνου δημιουργεί τετελεσμένα. «Στην τελευταία διαπραγματευτική διαδικασία επιτεύχθηκαν σημαντικές συγκλίσεις. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι έχουμε απέναντι μας μια Τουρκία που υιοθετεί μια άνευ προηγουμένου προκλητική πολιτική. Μια είναι η ορθή γραμμή που ακολουθείται, να αξιοποιηθεί ό,τι μέσο έχουμε στη διάθεσή μας. Δεν προσπαθώ να ωραιοποιήσω μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση.

Τέλος, αναφορικά με την κάθοδο της κ.Λουτ, είπε πως δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία καθόδου της».


sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου