Δευτέρα, 7 Ιουνίου 2021

Ξεκινά δύσκολη περίοδος για την Κύπρο: Έντονη ανησυχία για κρίση με Τουρκία - Ψάχνει βοήθεια ο Ν. Αναστασιάδης - Παραλήρημα Ακάρ-Ερντογάν.

Ανησυχία για ένα ενδεχόμενο νέο κύκλο εντάσεων στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και στα Βαρώσια επικρατεί τα τελευταία 24ωρα με την Άγκυρα να εμφανίζεται έτοιμη για νέες παράνομες έρευνες για φυσικό αέριο στις κυπριακές θάλασσες αλλά και νέα τετελεσμένα στην περίκλειστη Αμμόχωστο.

Ανακοινώσεις που θα προκαλούσαν αίσθηση στο σύνολο της διεθνούς κοινότητας «υποσχέθηκε» στις 20 Ιουλίου ο Τούρκος Πρόεδρος κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στο νησί.

Στον τουρκικό τύπο τις προηγούμενες ημέρες διακινήθηκαν εξάλλου πληροφορίες ότι η Τουρκία ανακάλυψε κοίτασμα φυσικού αερίου εντός της κυπριακής ΑΟΖ, σε σημείο που η ίδια θεωρεί ότι εκτείνεται η δική της υφαλοκρηπίδα.

Αναμένουν επίσης πως ο Τούρκος Πρόεδρος πιθανόν να ανακοινώσει την ανακάλυψη φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια της παράνομης επίσκεψης του στο νησί.

Όλα αυτά προκαλούν εύλογη ανησυχία στη Λευκωσία, καθώς ακόμη δεν έχει αντιληφθεί πως δεν υφίσταται πραγματική προσπάθεια επανέναρξης διαπραγματεύσεων στο κυπριακό. Η Τουρκία έχει άλλους στόχους και επιδιώξεις.

Κύπρος: Ψάχνει βοήθεια από ΕΕ-ΗΠΑ

Ενόψει αυτών των εξελίξεων, η Λευκωσία προληπτικά επιχειρεί να εξασφαλίσει δημόσια στήριξη τόσο από πλευράς ΕΕ, όσο και από κράτη-μέλη της ΕΕ, αλλά προσφάτως και από την Ουάσιγκτον. Ο εξοπλισμός της Εθνικής Φρουράς ούτε που περνά από το μυαλό ορισμένων στην Κύπρο.

Τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών, σε επικοινωνίες που είχαν με την αμερικανική κυβέρνηση έχουν τονίσει πως τέτοιες ενέργειες από πλευράς Τουρκίας θα μπορούσαν να τορπιλίσουν την προσπάθεια για επανέναρξη διαπραγματεύσεων.

Ηδη η Άγκυρα τόσο μέσω του Υπουργού Άμυνας Χ. Ακάρ όσο και του ίδιου του Ερντογάν έχει προχωρήσει σε μπαράζ προκλητικών ενεργειών. Πληροφορίες αναφέρουν πως η Τουρκία θα κλιμακώσει περαιτέρω όσο πλησιάζουμε στην ημερομηνία ορόσημο της 14ης Ιουνίου και στην συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν.

Ο στόχος είναι να εκβιάσει περαιτέρω τις ΗΠΑ με “αποσταθεροποίηση στην Μεσόγειο και στην ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ”.

Αν η Κύπρος ανησυχεί τώρα, μάλλον δεν έχει αντιληφθεί τι θα συμβεί μετά τις νέες βάσεις των Τούρκων στα Κατεχόμενα όπου οι προκλήσεις αναμένεται να κορυφωθούν.

Τουρκία: Την έξοδο του Γιαβούζ προανήγγειλε ο Ερντογάν

Την έξοδο του γεωτρύπανου Γιαβούζ στη Μεσόγειο προανήγγειλε ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της τελετής που έκανε λόγο για ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων αερίου στη Μαύρη Θάλασσα.

«Στη Μεσόγειο θα κάνουμε άλλη μια κίνηση. Το πλοίο μας Γιαβούζ βρίσκεται για συντήρηση στο λιμάνι Τάσουτζου. Με τη βοήθεια του Θεού σύντομα θα επιστρέψει στο πεδίο δράσης του για να ξεκινήσει γεωτρήσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά ο τούρκος πρόεδρος.

Μάλιστα, επεσήμανε πως η Τουρκία δεν ακούει τι λένε άλλοι για τις έρευνες της.

«Tώρα πια με τα δικά μας πλοία κάνουμε σεισμικές έρευνες όπως και γεωτρήσεις . Κι όταν τα κάνουμε αυτά, δεν αναρωτιόμαστε «ποιος θα πει τι». Διότι από εδώ και πέρα έχει σημασία το τι λέμε εμείς. Η απόφαση είναι δική μας» τόνισε.

Ακάρ: «Τα νησιά πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα»

Στο μεταξύ, στις διεκδικήσεις της Αγκυρας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο επανήλθε ο τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, παραμονές της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 14 Ιουνίου.

«Βλέπουμε το διεθνές δίκαιο. Τι λέει η Λωζάνη; Τα νησιά δεν μπορούν να τα στρατιωτικοποιήσουν. Όμως, βλέπετε ότι τα έχουν στρατιωτικοποιήσει» ανέφερε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ηurriyet.

«Σε ποιο μέρος του κόσμου υπάρχουν στο ίδιο σημείο χωρικά ύδατα 6 μίλια και εναέριο χώρο 10 μίλια. Σκεφτείτε ένα νησί. Λένε ότι έχουν 6 μίλια χωρικά ύδατα σε αυτό το νησί. Αλλά προσπαθούν να δηλώσουν εναέριο χώρο 10 μίλια, στο ίδιο νησί. Πού υπάρχει δίκαιο και δικαιοσύνη σε αυτό; Δεν επιτρέπουμε αυτό το τετελεσμένο, Δεν υπερασπιζόμαστε τίποτα άλλο από τα δικαιώματά μας» πρόσθεσε.

Παράλληλα, τονίζοντας ότι η Τουρκία τάσσεται υπέρ της επίλυσης όλων των προβλημάτων στην περιοχή, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ο Ακάρ ισχυρίζεται ότι «πιστεύουμε ειλικρινά πως τα προβλήματα στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο μπορούν να επιλυθούν μέσω διαλόγου και προσπαθούμε για αυτό».

«Θέλουμε να επικεντρωθούμε στη θετική ατζέντα. Πρέπει τώρα να γίνει κατανοητό ότι η πιο σωστή και ευκολότερη λύση για την ειρήνη και τη σταθερότητα θα είναι δυνατή με σεβασμό των δικαιωμάτων και των νόμων του άλλου» είπε και συνέχισε:

«Δεν έχουμε βλέψεις στα εδάφη, τα δικαιώματα και τα συμφέροντα κανενός. Όμως, είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να προστατέψουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα στις θάλασσες μας και στη Γαλάζια Πατρίδας μας όπως και στην Κύπρο».

«Η Ελλάδα επεκτείνεται – Μόνο δύο κράτη στην Κύπρο»

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, συνέχισε το μπαράζ εμπρηστικών δηλώσεων λέγοντας:

«Η Ελλάδα μας αποκαλεί επεκτατικούς, αλλά ξεκίνησε το 1821 και φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση. Αυτός που θέλει να επεκταθεί είναι η ίδια. Όποιος δεν πιστεύει πρέπει να κοιτάξει τον χάρτη της Ελλάδας από το 1821 έως σήμερα».

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Χουλουσί Ακάρ είπε:

«Είναι πολύ απλό, πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι μόνο λύση με δύο κυρίαρχα κράτη μπορεί να υπάρξει. Δεν υπάρχει άλλη λύση για εμάς».

Τουρκικές “απαγορεύσεις” για ελληνικές ασκήσεις δυτικά της Χίου και στο Θρακικό Πέλαγος!

Η Τουρκία όχι μόνο δε σταματά τις προκλήσεις που λογικά δηλητηριάζουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά εξακολουθεί να συμπεριφέρεται λες και το μισό Αιγαίο έχει περάσει στον πλήρη έλεγχο της!

Με δύο ακόμη αντι-NAVTEX η Άγκυρα θέτει ζήτημα για ασκήσεις των ελληνικών ΕΔ στη Χίο και ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου