Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021

Εκτός επιδόματος €534 δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι τον Μάιο.

Σταδιακά, μειώνονται οι  δικαιούχοι των 534 ευρώ. Πώς λειτούργησαν τα κριτήρια επιλεξιμότητας. Αύριο πληρώνονται περίπου 30.000 λιγότεροι εργαζόμενοι. Αναλυτικά, τι ισχύει για τις αναστολές Μαΐου.Ρούλα Σαλούρου.

Εκτός του μέτρου των αναστολών συμβάσεων και κατά συνέπεια της κρατικής επιχορήγησης των 534 ευρώ το μήνα, αναμένεται να μείνουν τον Μάιο, χιλιάδες εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις, των οποίων οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ) έμειναν εκτός της λίστας που συνέταξε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Αλλά και ο «κόφτης» που πρόσφατα αποφάσισε να θέσει το υπουργείο Εργασίας και αφορά τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση, εκτιμάται ότι αναμένεται να αφήσει  εκτός αναστολών, χιλιάδες εργαζόμενους που απασχολούνται λιγότερο από 4 ώρες την ημέρα.

Ήδη, οι πληρωμές για τις αναστολές Απριλίου, που έχουν προγραμματιστεί για αύριο Τρίτη, 11 Μαΐου, αφορούν 472.899 εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε αναστολή κατά τον μήνα Απρίλιο, με το συνολικό ποσό φτάνει σε 212, 2 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για  30.792 εργαζόμενους λιγότερους σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα Μάρτιο, όταν και πληρώθηκαν αποζημιώσεις ειδικού σκοπού  ύψους 249,5 εκατ. ευρώ και συνολικά 503.691 πληρωμές. Μάλιστα, κατά τους δύο συγκρίσιμους μήνες δεν υπήρξαν ούτε αλλαγές στους ΚΑΔ, ούτε τέθηκαν νέα κριτήρια επιλεξιμότητας.

Για τον Φεβρουάριο, όταν και τέθηκε για πρώτη φορά το μέτρο της προαναγγελίας των αναστολών, αποζημιώσεις ειδικού σκοπού με βάση τα 534 ευρώ ύψους 254,9 εκατ. ευρώ, έλαβαν 532.208 εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε αναστολή.

Μάλιστα, ο αριθμός αυτός ήταν μειωμένος κατά 12% σε σχέση με τους εργαζόμενους σε αναστολή του Ιανουαρίου, ως αποτέλεσμα της πρόβλεψης για προαναγγελία του μέτρου στο σύστημα Εργάνη από τις επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο είχαν δηλωθεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας 623.557 εργαζόμενοι. Για τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού των συγκεκριμένων μισθωτών καταβλήθηκαν 306,43 εκατ. ευρώ.

Τα νέα κριτήρια και οι αιτήσεις.

Πλέον, όμως, κι ενώ εκκινούν σταδιακά πολλές δραστηριότητες που για μήνες ήταν στον «πάγο», το υπουργείο Εργασίας εφαρμόζει παλαιά και νέα κριτήρια επιλεξιμότητας, υπό προϋποθέσεις, με στόχο το μέτρο να είναι αποτελεσματικό και να αφορά τις επιχειρήσεις που πραγματικά έχουν ανάγκη. Σε αυτό το πλαίσιο, από τις αιτήσεις που υποβάλλονται ήδη, και θα διαρκέσουν έως την Τετάρτη, 12 Μαΐου, αποκλείονται πλέον τουλάχιστον 400 ΚΑΔ, και επιχειρήσεις σε κλάδους για παράδειγμα, του χονδρεμπορίου, της βιομηχανίας (ηλεκτρονικοί υπολογιστές, απορρυπαντικά, τσιμέντο κ.λπ.) εργοτάξια, ναυπήγηση σκαφών κ.ά.. Στην πράξη, σε αναστολή μπορούν να θέσουν τους εργαζόμενούς τους οι επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλειστούς με κρατική εντολή ΚΑΔ, στην εστίαση, στο λιανεμπόριο και σε κάποιους λίγους μεμονωμένους ΚΑΔ από άλλες δραστηριότητες. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός του μέτρου μένουν  δεκάδες κωδικοί που σχετίζονται με το τρόφιμο (π.χ. παραγωγή, επεξεργασία και συντήρηση κρέατος, ψαριών, πατατών, φρούτων και λαχανικών), λιανεμπόριο τροφίμων και ποτών, αλλά και επιχειρήσεις με βιομηχανικά υλικά μέταλλα, ναυπήγησης σκαφών, εργοτάξια, κλωστοϋφαντουργία, δερμάτινα είδη, κατασκευή υποδημάτων κλπ. 

Παράλληλα, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, εφαρμόζονται δύο βασικά κριτήρια επιλεξιμότητας, υπό προϋποθέσεις.

Αναλυτικά, ισχύει ο «κόφτης» της αύξησης τζίρου στις επιχειρήσεις εστίασης είτε άνοιξαν είτε όχι, στις λοιπές κλειστές επιχειρήσεις (τέχνη, αθλητισμός, κέτερινγκ κ.λπ.) αλλά και στο λιανεμπόριο που λειτουργεί με click away.

euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου