Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020

Το Oruc Reis ''μία ανάσα'' από το Καστελόριζο: Έτοιμο να ''σπάσει'' τα 12 ν.μ.

 Δείτε χάρτες.

Σε αυξημένη ετοιμότητα έχουν τεθεί και τα πλοία του ελληνικού στόλου που παρακολουθούν τη δραστηριότητα του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Oruc Reis στη Ν.Α Μεσόγειο. Σε απόσταση 18 ναυτικών μιλίων από το Καστελόριζο, έχοντας κλείσει τις τελευταίες ώρες τον πομπό του, βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις.

Το τουρκικό σκάφος κατευθύνεται βορειοανατολικά και με την ταχύτητα που κινείται, εκτιμάται ότι θα έχει φτάσει στα 12 ναυτικά μίλια μέσα στο επόμενο δίωρο. Τα πλοία Ataman και Cengiz Han, τα οποία συνοδεύουν πάντα το Ορούτς Ρέις, έχουν ανοιχτούς πομπούς. 

Η ελληνική πλευρά ανησυχεί ότι ενδεχομένως οι Τούρκοι να θελήσουν να προχωρήσουν σε μία κίνηση εντυπωσιασμού, λίγο πριν εκπνεύσει η υφιστάμενη navtex που έχουν εκδώσει για έρευνες σε μία τεράστια θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου το βορειοανατολικό όριο της οποίας απέχει 6,5 μίλια από το ελληνικό νησί.  

Τι θα κάνει λοιπόν η Αθήνα σε περίπτωση που το τουρκικό ερευνητικό και ο τουρκικός στολίσκος αρχίσουν να πλέουν μεταξύ 6 και 12 ναυτικών μιλίων, σε περιοχή, δηλαδή, δυνητικής ελληνικής κυριαρχίας; Ποια θα είναι η αντίδραση; Θα δημιουργήσει τείχος και θα συγκρουστεί με τα τουρκικά σκάφη; 

Το βέβαιο είναι πως θα αυξήσει την πίεση προς το τουρκικό ερευνητικό και τον τουρκικό στολίσκο. Άλλωστε, όπως τονίζουν στρατιωτικές πηγές, τρόποι αντίδρασης υπάρχουν πολλοί και δεν είναι μόνο το στρατιωτικό πλήγμα, με την Ελλάδα να έχει τουλάχιστον πέντε διαφορετικούς τρόπους αντίδρασης για κάθε ενδεχόμενο σενάριο.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επόμενες ημέρες και μέχρι τις 22 Οκτωβρίου που ολοκληρώνεται η εν λόγο navtex, θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο για τη δημιουργία γεγονότων που θα μπορούσαν να αυξήσουν το βαθμό της έντασης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία στην περιοχή.

Δείτε που βρισκόταν το Oruc Reis λίγο πριν τις 10 το πρωί της Τρίτης:  

Σημειώνεται ότι το συνοδευτικό πλοίο Ataman το οποίο άλλες φορές προηγείται και άλλοτε ακολουθεί το Oruc Reis, φέρεται το πρωί της Τρίτης να βρίσκεται στην ζώνη των 12 ναυτικών μιλίων από το Καστελόριζο.

Δείτε πού βρισκόταν το Ataman λίγο πριν τις 10 το πρωί της Τρίτης: 

 
Αντιδήμαρχος Καστελόριζου: Πετούν drones πάνω από το νησί 


«Δεν υπάρχει οπτική επαφή με το Ορούτς Ρέις» , δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ‘’Secret’’ με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο αντιδήμαρχος Καστελόριζου, Στράτος Αμύγδαλος τονίζοντας ότι «η πορεία του ερευνητικού σκάφους είναι προς το νησί».

Ο κ. Αμύγδαλος σημείωσε πως «το ηθικό των κατοίκων είναι καλό», ενώ επισήμανε πως «οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις κάνουν καλά στη δουλειά τους και έχουν ενισχυθεί τις τελευταίες ημέρες».

Την ίδια στιγμή ο αντιδήμαρχος Καστελόριζου ανέφερε πως πετούν drones πάνω από το νησί.

 pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου