Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020

«Τουρκο-Ουκρανικά drone προετοιμάζονται για πόλεμο στο Καραμπάχ, την Κριμαία και το Ντονμπάς»

 

Η επίσκεψη του Προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, στην Τουρκία, έδειξε ότι το Κίεβο είναι έτοιμο για βαθιά στρατιωτική συνεργασία με την Άγκυρα. 

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του ηγέτη της Ουκρανίας, υπογράφηκε πακέτο συμφωνιών με την Τουρκία την περασμένη Παρασκευή, επιτρέποντας σε τουρκικές εταιρείες, μαζί με την ουκρανική αμυντική βιομηχανία, να συμμετέχουν στην ανάπτυξη και παραγωγή προηγμένων όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού.

 

Συμφωνίες που προκαλούν ανησυχία.

 

 Ο Ζελένσκι είπε στην Άγκυρα ότι το Κίεβο αναμένει να συνεργαστεί με τον γείτονα της Μαύρης Θάλασσας στην κατασκευή κινητήρων, την ανάπτυξη συστημάτων αεροπορικής άμυνας, την παραγωγή πλοίων και μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV) γράφει η Nezavisimaya Gazeta . 

Η από κοινού κατασκευή επιθετικών UAV είναι ο πιο ελπιδοφόρος τομέας αυτής της στρατιωτικής-τεχνικής συνεργασίας. 

Τα τουρκικά drone Bayraktar TB2 που χρησιμοποιούνται από το Αζερμπαϊτζάν στο μέτωπο του Καραμπάχ έχουν δείξει σημαντική απόδοση. 

Σύμφωνα με τους Ουκρανούς πολιτικούς, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο Ντονμπάς και την Κριμαία σε «επιχειρήσεις για την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας».

Ο πρώην αναπληρωτής της  Βερχόβνα Ράντα Γεβχέν Ντομπριάκ  πιστεύει ότι «εάν η ουκρανο-τουρκική συνεργασία φτάσει σε παραδόσεις drone, μπορούν να εμφανιστούν ελεύθερα στον ουρανό πάνω από τον Donbass».

 Σε αυτήν την περίπτωση, σύμφωνα με τον Ντομπριάκ  , «η Ρωσία δεν θα παραμείνει στην άκρη και θα αναπτύξει τα συστήματα αεροπορικής άμυνας στις ανακηρυχθείσες δημοκρατίες». 

Και δεν υπάρχει τίποτα να πούμε για την Κριμαία: Εκεί ο εναέριος χώρος καλύπτεται εδώ και καιρό από τα πιο σύγχρονα συστήματα αεροπορικής άμυνας S-400. Αλλά έρχονται απειλές από την Ουκρανία και, όπως αποδεικνύεται, η Τουρκία τις υποστηρίζει παρασκηνιακά.

Το 2019, η Ουκρανία έχει ήδη αγοράσει επιθετικά drone Bayraktar TB2 από την τουρκική εταιρεία Baykar Makina. Πραγματοποιήθηκαν οι δοκιμές τους, οι οποίες θεωρήθηκαν επιτυχημένες. Αλλά δεν χρησιμοποιήθηκαν στο Donbass. Και στις αρχές Οκτωβρίου 2020, ο γενικός διευθυντής της Ukrspetsexport, Βαντίμ Νόζντρια, ανακοίνωσε ήδη ότι η Ουκρανία σκοπεύει να αγοράσει άλλα 48 drone Bayraktar TB2 από την Τουρκία και να ξεκινήσει την κοινή παραγωγή τους, για τους σκοπούς αυτούς ήδη αναζητείται ένας χώρος.

Εν τω μεταξύ, ορισμένοι παράγοντες δείχνουν ότι τα τουρκο-ουκρανικά UAV θα έχουν καλύτερα τακτικά και τεχνικά χαρακτηριστικά από το drone  Bayraktar TB2. 

 

Μυστική κατασκευή drones.

 

Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται η χρήση ουκρανικών κινητήρων σε πολλά υποσχόμενα τουρκικά UAV. 

Και αυτή η εμπειρία υπάρχει ήδη, καθώς το Κίεβο και η Άγκυρα συνεργάζονται κρυφά στην παραγωγή επιθετικών drone για τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν διαφημίζεται.

 Τον Αύγουστο του 2019, τα κοινωνικά δίκτυα έδειξαν δοκιμές ενός πιο ισχυρού από το τουρκικό drone Bayraktar TB2, το  Bayraktar Akıncı, στο οποίο εγκαταστάθηκαν οι ουκρανικοί κινητήρες turboprop AI-450C.

 Χάρη σε αυτούς, η ικανότητα μεταφοράς του αεροσκάφους Akıncı είναι σχεδόν διπλάσια από αυτή του BayraktarTB2. 

Μπορεί να μείνει στον αέρα για μια ολόκληρη μέρα και η εναέρια οροφή του είναι 12 χλμ. δηλαδή 4 χλμ. περισσότερο από το Bayraktar TB2.

 Έχει επίσης διπλάσιο βάρος στα πυρομαχικά του. Ορισμένα τεχνικά και τακτικά χαρακτηριστικά (υψόμετρο, χρόνος και εύρος χρήσης) του επιτρέπουν να είναι απρόσιτα από τα τακτικά συστήματα άμυνας του εχθρού. Αυτό το UAV θεωρείται ήδη στρατηγικό drone. Και, φυσικά, η Άγκυρα ενδιαφέρεται πολύ γι 'αυτό.

 

Οι εχθρικές δηλώσεις του Ερντογάν.

 

«Αντιλαμβανόμαστε την Ουκρανία ως βασική χώρα όσον αφορά την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής μας. Και σε αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζαμε πάντα, υποστηρίζαμε και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας.

» Η Τουρκία δεν αναγνώρισε και δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας», δήλωσε ο Ερντογάν σε κοινή συνέντευξη με τον Ζελένσκι μετά τη συνάντησή τους την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη. 

Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι εξέφρασαν επίσης την ικανοποίησή τους για τη δυναμική της ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας, ιδίως στον αμυντικό τομέα και στον τομέα της στρατιωτικής-τεχνικής συνεργασίας. 

«Δίνουμε οδηγίες στα υπουργεία Άμυνας και σε άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες των δύο χωρών να διασφαλίσουν την επιτυχή υλοποίηση όλων των έργων αμοιβαίου ενδιαφέροντος», υπογραμμίζει η κοινή δήλωση που υπέγραψαν.

«Αυτή η δήλωση μπορεί να θεωρηθεί αντι-ρωσική.

 Ποια είναι η προσάρτηση της Κριμαίας; 

Η Τουρκία κατέλαβε σημαντικό μέρος της Συρίας, υποστηρίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Αζερμπαϊτζάν στη σύγκρουση του Καραμπάχ, όταν οι περισσότερες χώρες του ΝΑΤΟ απαιτούν να σταματήσει η αιματοχυσία. 

Η Ουκρανία, η οποία εξαπέλυσε μια στρατιωτική σύγκρουση στο Ντονμπάς, υποστηρίζει την Τουρκία. 

Και τώρα θα παράγουν ισχυρά και πολλά υποσχόμενα όπλα - επιθετικά UAV που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλες αυτές τις συγκρούσεις. 

Αυτό είναι ένα πλήγμα για τα συμφέροντα όχι μόνο της Ρωσίας, αλλά και ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας», δήλωσε ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας συνταγματάρχης Βλαντιμίρ Ποπόφ στη NG.

echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου