Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020

Κίνδυνος ανάφλεξης μεταξύ Αζερμπαϊτζάν-Ιράν.

 Ιρανοί και Αζέροι ακονίζουν τα μαχαίρια τους για περιφερειακή πλέον σύγκρουση.

Αφού τα συστήματα αεροπορικής άμυνας του Ιράν κατέρριψαν ένα μη επανδρωμένο εναέριο όχημα του Αζερμπαϊτζάν 85 χλμ εντός του ιρανικού εδάφους, πύραυλος εδάφους-εδάφους των Αζέρων κτύπησε περιοχή συγκέντρωσης των ιρανικών δυνάμεων.

Ο πύραυλος των Αζέρων, για άγνωστους λόγους, δεν πέτυχε τον στόχο του, ωστόσο αυτό θα μπορούσε να αναγκάσει την Τεχεράνη όχι μόνο να ξεκινήσει να παρέχει βοήθεια στην Αρμενία στο έδαφος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αλλά και να εμπλακεί σε μια πλήρη πολεμική σύγκρουση κατά του Μπακού.

Ρωσικές δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι το drone των Αζέρων δεν πέταξε κατά λάθος στην επικράτεια του γειτονικού Ιράν, καθώς καταρρίφθηκε κοντά στην πόλη Tabriz, μια πόλη πολλών εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία βρίσκεται 85 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν, γεγονός που υποδηλώνει μια σκόπιμη επίθεση κατά της Τεχεράνης.

Προς το παρόν, παραμένει άγνωστο εάν το Ιράν θα κλιμακώσει την κατάσταση, ωστόσο, Ρώσοι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι εντάσεις στην περιοχή μπορούν να οδηγήσουν σε σύγκρουση πλήρους κλίμακας.

Ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης (IRNA) ισχυρίζονται ότι τουλάχιστον 50 βλήματα πυροβολικού έχουν πέσει εντός του ιρανικού εδάφους από την αρχή της σύγκρουσης Ναγκόρνο-Καραμπάχ φέτος.

Σας υπενθυμίζουμε ότι το Ιράν έχει ζητήσει επανειλημμένα τον τερματισμό της σύγκρουσης Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ενώ έχει προειδοποιήσει επίσημα τα δύο αντιμαχόμενα μέρη να μην παραβιάσουν τον εναέριο χώρο ή την εδαφική ακεραιότητα της ιρανικής Ισλαμικής Δημοκρατίας, διαφορετικά ο ιρανικός στρατός θα εξαλείψει οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια χωρίς προειδοποίηση.

Υπενθυμίζουμε ότι πριν από περίπου 10 ημέρες υπήρχαν μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες στα μέσα ενημέρωσης ότι το Ιράν είχε καταρρίψει δύο επιθετικά ελικόπτερα των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν.

Η επίσημη ανακοίνωση του Μπακού ήταν ότι τα ελικόπτερα καταρρίφθηκαν πάνω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αλλά αυτό δεν ήταν αλήθεια αφού αυτά συνετρίβησαν στο ιρανικό έδαφος.

Οι Ιρανοί αναφέρουν συνεχείς προκλήσεις,κάτι που εγείρει το ερώτημα, αν το Ιράν εισέρχεται σταδιακά σε μια στρατιωτική σύγκρουση που δεν επιθυμεί η Τεχεράνη, ή απλά έχουμε μεμονωμένες καταρρίψεις ελικοπτέρων και drone του Αζερμπαϊτζάν στην επικράτειά της.

Υπενθυμίζουμε ότι πριν μερικές ημέρες οι Ιρανοί μετακίνησαν μια ολόκληρη τεθωρακισμένη μεραρχία στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν,καθώς οι Ιρανοί αξιωματούχοι φοβούνται όντως εξάπλωση του πολέμου στο ιρανικό έδαφος.   

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον 200 ιρανικά άρματα μάχης, αυτοκινούμενα πυροβόλα, πύραυλοι εδάφους-εδάφους μετακινήθηκαν στα σύνορά με την περιοχή του Ναγκόρνο/Καραμπάχ.

Στρατιωτικοί αναλυτές δηλώνουν ως ασυνήθιστο το να αποστέλλεται ένας τόσο μεγάλος αριθμός αρμάτων μάχης αποκλειστικά για τη φύλαξη των συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράν.

Αν έχουμε λέμε μια οποιαδήποτε εμπλοκή Αζέρων και Ιρανών, τότε  θα προκληθεί αυτόματα περιφερειακός πόλεμος, ο οποίος μπορεί να εξαπλωθεί και προς την Τουρκία, δίνοντας άλλη διάσταση στην σύγκρουση του Ναγκόρνο.

pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου