Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020

Τελεσίγραφο Αρτσάχ σε Μπακού-Άγκυρα: ''Θα ζητήσουμε την ανεξαρτησία μας!''/"Πυρ και μανία" ο Πούτιν με Ερντογάν για το Αρτσάχ.

 Ο στρατός του Πακιστάν ταυτόχρονα στηρίζει το Αζερμπαϊτζάν.

Τελεσίγραφο σε Άγκυρα-Μπακού έστειλε ο Πρόεδρος του Αρτσάχ. Σε δηλώσεις του ανέφερε πως εάν το Αζερμπαϊτζάν δεν επιλύσει ειρηνικά την όλη κατάσταση, θα ζητήσει την ανεξαρτησία του Αρτσάχ από την Αρμενία και άλλες χώρες.  

Οι δηλώσεις: 

''Εάν τις προσεχείς μέρες το Αζερμπαϊτζάν αποτύχει να βρει μια πορεία εξεύρεσης λύσεων με ειρηνικά μέσα, θα ζητήσω από τη Δημοκρατία της Αρμενίας και άλλες χώρες να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Artsakh'' δήλωσε ο Πρόεδρος Arayik Harutyunyan σε συνέντευξη Τύπου σήμερα.

''Οι άνθρωποι του Artsakh θέλουν την ειρήνη περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στον κόσμο. Ωστόσο, δεν μπορούμε να δεχτούμε τους όρους που μας επιβάλλονται από μια χώρα, η οποία στοχεύει στην εξόντωση της ιστορίας του Artsakh και του λαού της'', δήλωσε ο Πρόεδρος.

Ταυτόχρονα το ΥΠΑΜ Αρμενία αναφέρει ότι cargo με UAV στέλνονται από το Ισραήλ και την Τουρκία προς το Αζερμπαϊτζάν.  

 

Ισλαμικός άξονας της Τουρκίας-Πακιστάν κατά Χριστιανικών χωρών.

Ο επικεφαλής του στρατού του Πακιστάν ανακοίνωσε με κάθε επισημότητα ότι η χώρα του  υποστηρίζει πλήρως στρατιωτικά την θέση του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, διευρύνοντας την λίστα των έμμεσα συμμετεχόντων σε μία πολεμική αναμέτρηση που τείνει να εξαπλωθεί σε μια περιφερειακή σύγκρουση με θρησκευτικές προεκτάσεις.

Ο Πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στο Πακιστάν Ali Alizada συναντήθηκε με τον Α/ΓΕΕΔ του Πακιστάν στρατηγό Nadeem Raza στην έδρα της διοίκησης στην πόλη Ρουαλμπάντ για να συζητήσουν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος και περιφερειακής ασφάλειας.

Ο Πακιστανός Α/ΓΕΕΔ επιβεβαίωσε την αδελφική σχέση μεταξύ των δύο χωρών και είπε ότι αυτή είναι “χτισμένη” σε πολύ ισχυρά θεμέλια.

Ο ίδιος δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Πακιστάν υποστηρίζουν πλήρως τη θέση του Αζερμπαϊτζάν σχετικά με το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ο πρέσβης ευχαρίστησε τον Ραζά για την υποστήριξη του Πακιστάν για τη δίκαιη αιτία του Αζερμπαϊτζάν.

"Ευχαρίστως να καλέσω τον στρατηγό Nadeem Raza, Α/ΓΕΕΔ  του Πακιστάν για να συζητήσουμε νέους τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών στρατιωτικών μας σχέσεων μεταξύ των αδελφικών μας χωρών", έγραψε στο Twitter ο Αζέρος Πρέσβης μετά τη συνάντηση.

Μπορεί το πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών να αντέκρουσε αναφορές ινδικών μέσων ενημέρωσης ότι Πακιστανοί πολεμούν μαζί με τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εναντίον της Αρμενίας στο κατεχόμενο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η πραγματικότητα όμως μας δείχνει ότι οι Ινδοί γνώριζαν πολύ καλά τι έλεγαν.

Οι Πακιστανοί πιθανότατα βοηθούν τους Αζέρους “αδελφούς” αφού πάνε όπου πάνε και οι Τούρκοι, ενώ η  συνεργασία τους πιθανότατα να αφορά ανταλλαγή πληροφοριών, αποστολή πυρομαχικών και άλλου αναλώσιμου υλικού, ειδικά μετά από πόλεμο 2 εβδομάδων στο Ναγκόρνο,

Αυτά είναι σενάρια που συνάδουν απόλυτα με την σχέση δύο “ αδελφών” κρατών όπως το Πακιστάν και το Αζερμπαϊτζάν, τις κυβερνήσεις των οποίων  όμως κατευθύνουν οι Τούρκοι με απόλυτη μαεστρία.

Οι Πακιστανοί για να μην ξεχνιώμαστε όμως είναι στενοί σύμμαχοι των Τούρκων και σε Αιγαίο, Κύπρο και Α.Μεσόγειο.

Υπενθυμίζουμε ότι μεσούσης της ελληνοτουρκικής κρίσης τον Αύγουστο, ο γραμματέας της Επιτροπής Άμυνας της Γερουσίας του Πακιστάν δήλωσε, με ανάρτησή του στο Twitter στα αγγλικά, ότι το Πακιστάν θα σταθεί ένοπλα στο πλευρό της Τουρκίας και οι Πακιστανοί θα χύσουν το αίμα τους στο πλευρό των Τούρκων αδελφών τους, όπως έκαναν και στα χρόνια του Χαλιφάτου.

Η ανάρτηση ανέφερε:

«Εμείς, οι Πακιστανοί στεκόμαστε στο πλευρό των αδελφών μας από την Τουρκία. Εάν υπάρξει ανάγκη για (να χυθεί) αίμα, το αίμα μας θα χυθεί μαζί σας.Σταθήκαμε στο πλευρό σας την εποχή του Χαλιφάτου και θα το κάνουμε ξανά.Ο Αλλάχ να ευλογεί πάντα την Τουρκία».

Αυτό που βλέπουμε όμως εδώ για πρώτη φορά είναι ότι οι Τούρκοι επιτέθηκαν κατά των Αρμενίων μέσω των Αζέρων στο Ναγκόρνο/Καραμπάχ δημιουργώντας ταυτόχρονα έναν ισλαμικό άξονα με το Πακιστάν και το Αζερμπαϊτζάν, ενώ πιθανόν να έχουν σε αναμονή και τις υπόλοιπες τουρκογενείς χώρες τις περιοχής.

Αυτό το δίδαγμα οφείλει να δραστηριοποιήσει ακόμα πιο πολύ τις ελληνικές αρχές για κάτι παρόμοιο σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο το επόμενο διάστημα. Οι Τούρκοι θέλουν το δικό τους άξονα συμμαχιών για προσδώσουν μια ιδιότυπη "νομιμοποίηση" στα άνομα σχέδια τους για την αναβίωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας, η οποία θα γίνει βέβαια μόνο στα όνειρα τους.

 pentapostagma.gr

"Πυρ και μανία" ο Πούτιν με Ερντογάν για το Αρτσάχ.

Ο Πούτιν φέρεται σύμφωνα με Ρώσους ειδικούς να είναι "πυρ και μανία" με τον Τούρκο ομόλογο του για το ύπουλο παιχνίδι που του έπαιξε κοντά στα σύνορα της χώρας του.

“Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στα πρόθυρα να διασχίσει την κόκκινη γραμμή του Πούτιν, καθώς η σύγκρουση Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι διαφορετική από εκείνη στη Συρία και τη Λιβύη”, δήλωσε ο Κερίμ Χας, αναλυτής τουρκικών ζητημάτων σε ινστιτούτο με έδρα τη Μόσχα.Ο Andrey Kortunov, γενικός διευθυντής του ρωσικού συμβουλίου διεθνών υποθέσεων, (ένα think tank που είναι συνδεδεμένο με το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας), είχε δηλώσει πριν μερικές ημέρες ότι η σχέση μεταξύ του Ερντογάν και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκονται σε τεντωμένο σκοινί, αφού ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί να πέρασε τη κόκκινη γραμμή με την εμπλοκή του στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

"Αν δεν πέρασε την κόκκινη γραμμή ακόμη ο Ερντογάν, τότε ευρίσκεται ένα μόνο βήμα από το να το κάνει και ο Πούτιν είναι πυρ και μανία για αυτό", δήλωσε ο Χας.

Η σχέση μεταξύ των δύο ηγετών ήταν ήδη τεταμένη πριν ξεκινήσουν οι μάχες γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ στις 27 Σεπτεμβρίου, επιβεβαίωσε ο ίδιος.

Η Ρωσία και η Τουρκία μπορεί να κατάφεραν να δημιουργήσουν μια σχέση που ήταν αμοιβαία επωφελής, αλλά αυτή διαλύεται σιγά-σιγά λόγω των επιπλοκών στους εμφύλιους πολέμους της Συρίας και της Λιβύης, όπου και οι δύο πρόεδροι υποστηρίζουν τις αντίπαλες πλευρές. Είναι ταυτόχρονα στρατηγικοί εταίροι και ανταγωνιστές, και αυτό δεν μπορεί να κρατήσει για πολύ ακόμη.

Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ ωστόσο έχει ξεχωριστή σημασία για τη Ρωσία.

Οι δύο χώρες είχαν στρατιωτικούς συμβούλους, μισθοφόρους και στρατεύματα σε Συρία και Λιβύη, αλλά η τουρκική πρόκληση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, σε τόσο κοντινή απόσταση από τη Ρωσία, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ακούσια κλιμάκωση και μόνιμη καταστροφή της εταιρικής σχέσης”, πρόσθεσε ο ίδιος.

"Ο Πούτιν δεν θα επιτρέψει περισσότερη τουρκική παρέμβαση στο Καραμπάχ, το οποίο είναι γνωστό ως κατώφλι της Ρωσίας", δήλωσε ο Χας.

Η Τουρκία, από την πλευρά της, δεν έκρυψε την υποστήριξή της στο Αζερμπαϊτζάν, καθώς έχει  μακροχρόνιους πολιτιστικούς, ιστορικούς και οικονομικούς και θρησκευτικούς δεσμούς.

Η Άγκυρα παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στην κυβέρνηση των Αζέρων στις μάχες που ξέσπασαν με τους Αρμένιους και αυτό έχει εκνευρίσει σε μέγιστο βαθμό το Κρεμλίνο.

Αρμενία, Ρωσία, Γαλλία και Ιράν κατηγόρησαν την Τουρκία για τους Σύρους μαχητές στο Αζερμπαϊτζάν.

Το ρωσικό υπουργείο εξωτερικών ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι «ανησυχεί βαθιά» από την ανάπτυξη Τζιχαντιστών από Συρία και Λιβύη στην περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

“Η Τουρκία μέσω των ισλαμιστών μαχητών ασκεί επιρροή σε πολλά μέτωπα”, δήλωσε ο Χας ενώ συνέχισε λέγοντας ότι "ο Πούτιν είναι έξαλλος με την παρουσία τους στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ μέσω της Τουρκίας”.

“Ο Πούτιν διατηρεί ναι μεν αισθήματα δυσαρέσκειας για την παρέμβαση της Τουρκίας στο Ναγκόρνο, ενώ ταυτόχρονα  αποστασιοποιείται φαινομενικά από αυτή, ως μέρος μιας στρατηγικής για την τιμωρία του Αρμένιου Πρωθυπουργού Νικολ Πασινιάν και της κυβέρνησής του, η οποία αντιστέκεται στην επιστροφή της χώρα του στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας”, δήλωσε ο Ρώσος αναλυτής.

Μία από τις προεκλογικές υποσχέσεις του Pashinyan όταν ήρθε στην εξουσία μετά από μια σειρά αντικυβερνητικών διαδηλώσεων κατά της Μόσχας, ήταν η μείωση της εξάρτησης της Αρμενίας από τη Ρωσία.

Ο Ρώσος πρόεδρος χρησιμοποιεί επιτυχώς τον φόβο των Τούρκων  στην Αρμενία για να αποκαταστήσει τον έλεγχο της χώρας.

Οπότε για μία ακόμη φορά βλέπουμε ένα τεράστιο παιχνίδι που στήθηκε με αφορμή την διένεξη στο Ναγκόρνο στο οποίο συγκρούονται πολλά και διαφορετικά συμφέροντα, τα οποία όμως σε εύλογο χρονικό διάστημα μπορούν να πυροδοτήσουν ακόμα και περιφερειακό πόλεμο.

Οι Τούρκοι είναι παντού μέσα παίζοντας τα δικά τους “οθωμανικά” παιχνίδια χωρίς την άδεια του Ρώσου προέδρου, στην αυλή της Ρωσίας, και αυτό ίσως αποβεί μοιραίο για τον Ερντογάν αν συνεχίσει να το πράττει. 

 pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου