Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020

Ισραήλ-Λίβανος ξεκινούν συνομιλίες οριοθέτησης ΑΟΖ.

 Ισραήλ-Λίβανος ξεκινούν συνομιλίες οριοθέτησης ΑΟΖ                                         

Εξέλιξη ιδιαίτερης σημασίας για την Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί ανακοίνωση του Λιβάνου και του Ισραήλ ότι θα αρχίσουν συνομιλίες για την οριοθέτηση των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων τους. Μια εξέλιξη η οποία αφορά άμεσα και την Κύπρο η οποία έχει θαλάσσια σύνορα τόσο με το Ισραήλ όσο και με το Λίβανο.

Ο πρόεδρος του λιβανικού κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι ανακοίνωσε ότι ο Λίβανος και το Ισραήλ θα έχουν συνομιλίες για την οριοθέτηση των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων τους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παίξουν τον ρόλο του παράγοντα διευκόλυνσης στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα διεξαχθούν στην πόλη Νακούρα, στον νότιο Λίβανο, διευκρίνισε ο Ναμπίχ Μπέρι κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτς ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι Ισραήλ και Λίβανος θα διεξαγάγουν διαπραγματεύσεις για να τερματίσουν την διένεξη ως προς την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων των δύο χωρών, οι οποίες επισήμως βρίσκονται σε πόλεμο. Ο ισραηλινός υπουργός τόνισε ότι οι συνομιλίες θα διεξαχθούν υπό την μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Χρονικά τις τοποθέτησε μετά την γιορτή του Σουκότ, που τελειώνει στις 9 Οκτωβρίου. 

Σε ανάρτησή του στο Τουίτερ ο υπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε την ανακοίνωση Ισραήλ και Λιβάνου για έναρξη συνομιλιών για να συζητήσουν την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων τους. «Αυτό προσφέρει μια προοπτική για μεγαλύτερη σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία στους πολίτες και των δύο χωρών», έγραψε ο Μάικ Πομπέο στην ανάρτησή του.

  Ανδρέας Πιμπίσιης.
philenews.com                    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου