Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2019

Η ακύρωση της συνάντησης Τραμπ-Μητσοτάκη και το ραντεβού με Ερντογάν.

Δεν θα λύναμε τα προβλήματα της εξωτερικής μας πολιτικής στο ραντεβού Τραμπ-Μητσοτάκη. Αποτέλεσμα εικόνας για μητσοτακης-τραμπ

Κανένας δεν είχε τέτοιες προσδοκίες. Ωστόσο η προσωπική επαφή του Αμερικανού προέδρου με τον Έλληνα πρωθυπουργό, θα ήταν μια καλή ευκαιρία για να μεταφέρει ο κ.Μητσοτάκης την πραγματική εικόνα σ΄ ότι έχει να κάνει με τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Η οποία είναι ότι η Ελλάδα έχει δώσει πάρα πολλά και δεν έχει πάρει όσα θα ανέμενε. Εικόνα που πιθανόν να μην έχει ο Αμερικανός πρόεδρος από το επιτελείο του.
Θα ήταν επίσης ευκαιρία να του εξηγήσει ότι η Ελλάδα στο θέμα των ελληνοτουρκικών δεν έχει κανένα περιθώριο “ελιγμών” και “υποχωρήσεων”. Έχει ήδη κάνει πολλούς ελιγμούς και αρκετές υποχωρήσεις.
Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ουάσινγκτον οδήγησαν στην ακύρωση του ραντεβού. Ακόμη κι αν βρεθεί χρόνος να γίνει μια ολιγόλεπτη συνάντηση εντός της ημέρας είναι βέβαιο ότι ο Τραμπ θα ΄χει το μυαλό του αλλού.
Τα απρόβλεπτα συμβαίνουν και δεν πρέπει να μεγαλοποιούνται. Το θέμα είναι η Ελλάδα και η όποια κυβέρνησή της να ΄χει σχέδιο για τα θέματα της εξωτερικής της πολιτικής και αποφασιστικότητα να το τηρήσει. Θα ήταν καλό να έχει δει τον κ. Τραμπ ο κ.Μητσοτάκης πριν πάει στη συνάντηση με τον Ερντογάν. Αυτό που είναι σημαντικό τώρα είναι να γίνει κατανοητό στον Τούρκο πρόεδρο ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να υποκύψει σε πιέσεις και απειλές για να συζητήσει θέματα που έχουν να κάνουν με κυριαρχικά της δικαιώματα. Ότι δεν πρόκειται να λυγίσει στην επίδειξη ισχύος διαρκείας που κάνει η Άγκυρα σε Αιγαίο και Κύπρο. Ότι η Αθήνα είναι υπέρ του διαλόγου αλλά όχι με όρους εκβιασμού και απειλών “κρίσης” και “εισβολών”.

Αν όλα αυτά γίνουν στη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν τότε θα μπορούμε να πούμε ότι η συνάντηση “πήγε καλά”.
militaire.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου