Παρασκευή, 17 Μαΐου 2019

Επικοινωνία ΥΠΕΞ με συμβ. Ασφάλειας Τραμπ για τουρκικές προκλήσεις.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, Τζον Μπόλτον, είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου, ζήτησε ενημέρωση γύρω από τα όσα τεκταίνονται στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, εξήγησε στον κ. Μπόλτον, το μέγεθος της τουρκικής παραβίασης η οποία συνιστά κορύφωση της επιθετικότητας.
Ο κ. Μπόλτον, από την πλευρά του επανέλαβε τα περί σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως καταγράφηκαν και στην ανακοίνωση που είχε εκδοθεί επί του ζητήματος από τις ΗΠΑ.
Επίσης, ο  Αμερικανός αξιωματούχος, ζήτησε από τον Κύπριο ΥΠΕΞ όπως παραμείνει ανοικτό το κανάλι επικοινωνίας για συνεχή ενημέρωση επί των εξελίξεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να γίνει παρέμβαση στο διπλωματικό παρασκήνιο από πλευράς ΗΠΑ προς εκτόνωση της κρίσης στην κυπριακή ΑΟΖ.
Εξάλλου σε μια άλλη παράλληλη εξέλιξη επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιδεικνύοντας την τουρκική αδιαλλαξία. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, στην επιστολή, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ισχυρίζεται ότι η περιοχή στην οποία έχει σταλεί το γεωτρύπανο «Πορθητής» για να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις, βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Παράλληλα, αναφέρει ότι η υποστήριξη της ΕΕ προς την ελληνοκυπριακή κυβέρνηση, είναι ασύμβατη προς το Διεθνές Δίκαιο.
Η νέα τουρκική προκλητική ενέργεια έρχεται μερικές μόνο ώρες μετά τη συνάντηση του κ. Τσαβούσογλου με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο.
sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου