Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2019

Μέτωπο Τουρκίας και Ρουμανίας; Πυροβόλησαν Τούρκους ψαράδες στην ΑΟΖ.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι η Ρουμανική Ακτοφυλακή άνοιξε πυρ εναντίον Τούρκων ψαράδων με πλαστικές σφαίρες αλλά και κανονικές, με τους Ρουμάνους να κατηγορούν τους Τούρκους ότι ψάρευαν παράνομα εντός της ρουμανικής Αποκλειστικής Ζώνης (ΑΟΖ) στη Μαύρη Θάλασσα.

Φυσικά, η τουρκική πλευρά ισχυρίζεται ότι το αλιευτικό σκάφος απλώς… διερχόταν από την περιοχή. Το περιστατικό καταγράφηκε 50-65 μίλια (αναλόγως της πηγής) ανατολικά της Κοστάντζας και αφορούσε το αλιευτικό σκάφος «Ostik Senol», το οποίο δεν σταμάτησε όταν η ρουμανική Ακτοφυλακή το διέταξε να σταματήσει.
Από το επεισόδιο φέρονται να τραυματίστηκαν τρεις Τούρκοι ψαράδες. Η ρουμανική πλευρά υποστηρίζει ότι οι τουρκικές αρχές στο λιμάνι της Κωνσταντινούπολης κατηγόρησαν το πλήρωμα του πλοίου ότι εισήλθαν παράνομα εντός περιοχής ρουμανικής δικαιοδοσίας και δικαιωμάτων.
Οι Τούρκοι ψαράδες υποστηρίζουν ότι βρίσκονταν σε διεθνή χωρικά ύδατα… Όντως διεθνή είναι, δεν απαγορεύεται η διέλευση, δεν ισχύει όμως το ίδιο και για το ψάρεμα. Μένει να αποδειχθεί ποια θα είναι η συνέχεια του περιστατικού.
Δηλαδή εάν όντως οι τουρκικές αρχές αναγνωρίζουν «σφάλμα» στο τουρκικό αλιευτικό, ή θα επιλέξουν τη συνήθη σκληρή στάση… Πάντως, το συγκεκριμένο σκάφος, δεν είναι η πρώτη φορά που εμπλέκεται σε παράνομες δραστηριότητες του είδους, όπως αναφέρουν οι ρουμανικές αρχές. Σύμφωνα πάντα με τη ρουμανική πλευρά που έδωσε στη δημοσιότητα ΒΙΝΤΕΟ, τα περιστατικά παράνομης αλιείας από τουρκικά αλιευτικά σκάφη έχουν πολλαπλασιαστεί από το 2002.
Εντύπωση φυσικά – σε μια χώρα όπου η φοβία βασιλεύει, όπως η Ελλάδα – κάνει και η αντίδραση των Ρουμάνων στην τουρκική ενέργεια, με σκοπό να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους, όπως αυτά προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο της θάλασσας…

Video Player
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου