Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2019

ΥΠΑΜ:Αυξημένη η επιτελική ετοιμότητα Ε.Φ - Κανένας λόγος ανησυχίας.

  Στο ΣΙΓΜΑ και στις Τομές στα Γεγονότα βρέθηκε ο ΥΠΑΜ, Σάββας Αγγελίδης με αφορμή την ευρείας κλίμακας άσκηση που πραγματοποιεί η Τουρκία. Η επονομαζόμενη άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» άρχισε σήμερα το πρωί και θα διαρκέσει μέχρι τις 8 Μαρτίου. Θα πραγματοποιείται ταυτόχρονα σε τρεις θάλασσες, στη Μεσόγειο, το Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα με τη συμμετοχή 103 πλοίων.

Ο ΥΠΑΜ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμιά πρόθεση να σχολιαστεί η δυναμική της άσκησης. Ο ίδιος, θέλησε να τονίσει την σημασία που πρέπει να δώσουμε ως Δημοκρατία σε αυτή την άσκηση.
Κληθείς να απαντήσει αν είναι αυξημένο το επίπεδο ετοιμότητας της Εθνικής Φρουράς είπε ότι το επίπεδο είναι αυξημένο σε επιτελικό επίπεδο για σκοπούς μελέτης και αξιολόγησης της άσκησης. Δεν υπάρχουν οδηγίες για αύξηση του επιπέδου σε επάνδρωση. «Είμαστε σε επικοινωνία με τα επηρεαζόμενα κράτη από την άσκηση και πρέπει όλοι με σύνεση να παρακολουθούμε τα πράγματα και να μην πανικοβαλλόμαστε».
Ο Υπουργός ανέφερε μάλιστα ότι καθημερινά εδώ και λίγες μέρες το ΥΠΑΜ δέχεται τηλεφωνήματα πολιτών για το τι πρέπει να κάνουν και με την ευκαιρία ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού για ο,τιδήποτε.
Καθαρά στρατιωτικά ομιλώντας, είπε ότι κάθε άσκηση έχει τον δικό της επιχειρησιακό σκοπό. «Τέτοιου είδους ασκήσεις έχουν τον δικό τους σκοπό, για εσωτερικούς λόγους, εννοώντας την επιχειρησιακή ετοιμότητα της χώρας, που στην προκείμενη είναι η Τουρκία».
Δεύτερο μέλημα είπε ο κ.Αγγελίδης είναι όταν γνωρίζουμε τον χρόνο που διεξάγεται, πρόκειται για άσκηση εσωτερικής κατανάλωσης. «Έχοντας υπόψη και τη συνέντευξη υποναύαρχου, ο οποίος έχει το γενικό πρόσταγμα της άσκησης κι ο ίδιος είπε ότι ο στόχος του στόλου, είναι η αποτρεπτικότητα κι όχι ο πόλεμος», είπε ο ΥΠΑΜ.
Κληθείς να απαντήσει για τις δηλώσεις που γίνονται δημόσια τον τελευταίο καιρό, στις οποίες η Τουρκία θεωρεί «τουρκικές» τις θάλασσες, ανέφερε ότι αυτό είναι το μήνυμα που θέλει να στείλει η Τουρκία σε όλες τις χώρες.
Πως το διαχειριζόμαστε
«Εσωτερικά, οι αρμόδιες αρχές, ΥΠΑΜ – ΓΕΕΦ και άλλες αρχές, αξιολογούν την άσκηση πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά, ως προς τα αποτελέσματά της. Το δεύτερο ζήτημα είναι, να δούμε γιατί σε αυτή τη δεδομένη στιγμή θέλει η Τουρκία να στείλει αυτό το μήνυμα. Τι συμβαίνει τώρα στην Κύπρο; Είναι οι τριμερείς με θετικά αποτελέσματα, είναι ο ενεργειακός μας σχεδιασμός που προχωρεί απρόσκοπτα», ανέφερε ο κ.Αγγελίδης.
Κληθείς να απαντήσει για το τι γίνεται με το αν αποφασίσει η Τουρκία να «δράσει», ο ΥΠΑΜ διαχώρισε τις «παραβιάσεις» λέγοντας ότι η άσκηση εξελίσσεται σε διεθνή χωρικά ύδατα και όχι σε χώρο που να παρατηρούνται παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Περαιτέρω, αναφέρθηκε και στις υπόλοιπες παραβιάσεις, όπως για παράδειγμα τις παραβιάσεις του Μπαρμπαρος. «Αναγνωρίζονται αυτά και γίνονται οι απαιτούμενες ενέργειες», είπε.

Ένα από τα ζητήματα που αναλύονται καθημερινά είπε, είναι αν υπάρχει παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Η άσκηση ξεκαθάρισε δεν επηρεάζει καθ’ ουδένα τρόπο τον προγραμματισμό της Εθνικής Φρουράς.
sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου