Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2019

Οι αναφορές σε Κύπρο, Τουρκία, ΑΟΖ στην Κοινή Διακήρυξη των MED7.6 + 1 ηγέτες χαράζουν γραμμή από την Λευκωσία.

  Εκτενείς είναι οι αναφορές στην κοινή διακήρυξη των ΜΕD7 για την Κύπρο και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην περιοχή, ενώ παρατηρήσεις γίνονται και για τον ρόλο της της Τουρκίας, σύμφωνα με πληροφορίες που εξασφάλισε ο συντάκτης του ΣΙΓΜΑ, Σωτήρης Παπαδόπουλος.  

Εκφράζουμε τη στήριξή μας στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης, που θα επανενώσει την Κύπρο και τον λαό της, θα διασφαλίζει την ακεραιότητα της Κύπρου, την ανεξαρτησία και την εδαφική της συνοχή, ελεύθερη από ξένες επεμβάσεις, στρατούς και εγγυήσεις.
To σημερινό πρόγραμμα της 5ης Συνόδου των επτά νοτίων χωρών μελών της ΕΕ, 
Σε άλλο σημείο, σημειώνει «Η Κύπρος είναι έτοιμη να αναλάβει ένα περιφερειακό ρόλο για να σταματήσει την κλιματική αλλαγή, προωθώντας τον συντονισμό και τη συνεργασία μεταξύ των κρατών της περιοχής, έτσι ώστε να υπάρξει ένα στοχευμένο Σχέδιο Δράσης.
Στην επόμενη παράγραφο, αναφέρεται πως οι 7 Νότιοι αναγνωρίζουν πως η Δυτική και Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί ένα στρατηγικό διάδρομο για εφοδιασμό φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού μέσω υποδομών φυσικού αερίου όπως ο East Med , που θα συμβάλει, μεταξύ άλλων, στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας της  Ε.Ε.
Εκφράζεται, επίσης, η πλήρης στήριξη των MED7 στην Κυπριακή Δημοκρατία στην ενάσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων  στην έρευνα, εκμετάλλευση και αξιοποίηση των φυσικών της πόρων  στην ΑΟΖ, στη βάση του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας του 1982.
Σε αυτό το πλαίσιο καλείται επίσης η Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία της Κύπρου και να απέχει από απειλές και πράξεις που είναι αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο. «Σε αυτή τη βάση, ένας υπεύθυνος και βασισμένος σε κανόνες διάλογος Ε.Ε-Τουρκίας θα είναι αμοιβαία επωφελής.», αναφέρει.
Στηρίζουμε, όπως σημειώνεται, τη στρατηγική ενεργειακής ασφάλειας της Ε.Ε., ειδικά στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και επαναλαμβάνουμε τη δέσμευση μας να διασφαλίσουμε τη συνέχιση της εμπλοκής της Ε.Ε. στην περιοχή.
Στην παράγραφο 14 της Διακήρυξης για τις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας, καλείται η Άγκυρα να σεβαστεί το πρόσθετο πρωτόκολλο (της Άγκυρας), που προνοεί το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων/αιθέρων για την Κύπρο και τις ευρωπαϊκές εταιρείες που συνδέονται με την Κύπρο, κάτι που όπως σημειώνεται θα είναι επωφελές για ολόκληρη την περιοχή.
sigmalive.com

6 + 1 ηγέτες χαράζουν γραμμή από την Λευκωσία.

Σήμερα η πέμπτη Σύνοδος των ηγετών του ευρωπαϊκού Νότου – Για πρώτη φορά στη Λευκωσία – Στην ατζέντα οι μεγάλες ευρωπαϊκές προκλήσεις, περιφερειακά ζητήματα και η ενέργεια – Σημαντικές επαφές Αναστασιάδη στο περιθώριο της Συνόδου
Η «καρδιά» του ευρωπαϊκού Νότου χτυπάει σήμερα στην Λευκωσία, η οποία φιλοξενεί την πέμπτη Σύνοδο Κορυφής των Med7. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα υποδεχθεί τον Γάλλο Πρόεδρο και τους Πρωθυπουργούς της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Μάλτας. Την Ισπανία θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας.
Η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα στο Συνεδριακό Κέντρο. Της συνάντησης θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις των 7 στον Τύπο και η έκδοση Κοινής Διακήρυξης. Μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου, ο Νίκος Αναστασιάδης θα παραθέσει δείπνο στους έξι υψηλούς προσκεκλημένους του στο Προεδρικό.
Η ατζέντα.
Η ημερήσια διάταξη της Συνόδου περιλαμβάνει μια σειρά από ευρωπαϊκά ζητήματα, όπως το προσφυγικό, το Brexit, η μεταρρύθμιση στην Ευρωζώνη, οι κλιματικές αλλαγές, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για το 2021-2027 και η επερχόμενη Σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου με την ΕΕ.
Ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται και το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης, με έμφαση στην κατασκευή του αγωγού East Med. Συζήτηση θα γίνει και για τα περιφερειακά ζητήματα, με τον Πρόεδρο να ενημερώνει τους ξένους ηγέτες για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
Μηνύματα προς την Τουρκία.
Τη διεξαγωγή της Συνόδου στην Λευκωσία δεν βλέπει με καλό μάτι η Τουρκία, η οποία εδώ και μέρες συντηρεί την ένταση με προκλητικές δηλώσεις και παραβιάσεις. Καθόλου τυχαία δεν θεωρείται η παρουσία του Barbaros στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Οι 7 ηγέτες δεν σκοπεύουν να αφήσουν αναπάντητες τις τουρκικές προκλήσεις, στέλνοντας -μέσω του κειμένου της Κοινής Διακήρυξης- ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία. Μήνυμα για σεβασμό τόσο του διεθνούς δικαίου όσο και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών – μελών.
Σημαντικά ραντεβού.
Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Πρόεδρος θα έχει μια σειρά από διμερείς συναντήσεις μείζονος σημασίας. Το πρόγραμμα ξεκινά με τετ-α-τετ συνάντηση που θα έχει το πρωί στο Προεδρικό με τον Πορτογάλο Πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα. Οι δύο συναντήθηκαν και χθες βράδυ σε εστιατόριο στην παλιά Λευκωσία.
Νωρίς το απόγευμα στο Προεδρικό θα πάει ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Μια συνάντηση που συγκεντρώνει τα βλέμματα, μιας και Λευκωσία – Παρίσι συζητούν τους τελευταίους μήνες σοβαρή επέκταση της διμερούς συνεργασίας σε θέματα άμυνας, ενέργειας και πολιτικής. Αν και δεν αναμένεται να προβούν σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις, οι Αναστασιάδης και Μακρόν θα ανασκοπήσουν τη μέχρι σήμερα πορεία των συζητήσεων και δεν αποκλείεται να καθορίσουν το επόμενο ραντεβού τους, πιθανότατα στο Παρίσι.
Τα ενεργειακά θα απασχολήσουν και τη συνάντηση που θα έχει ο Πρόεδρος αργά το απόγευμα στο Συνεδριακό Κέντρο με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε.
Αύριο το πρωί αναμένεται να γίνει κατ΄ιδίαν συνάντηση του Προέδρου με τον Αλέξη Τσίπρα, ενόψει της μετάβασης του δεύτερου στην Τουρκία την άλλη βδομάδα. Την ίδια ημέρα, επαφές με τον Νίκο Χριστοδουλίδη θα έχει ο Ισπανός Υπουργός Εξωτερικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου