Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2019

Τον Οκτώβρη οι εκλογές δήλωσε ο Τσίπρας: Είμαστε απέναντι στην απειλή της ακροδεξιάς.

“To μεγάλο στοίχημα για τις προοδευτικές, φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις είναι να προχωρήσουμε από κοινού, ως ο πόλος εκείνος που θα αναχαιτίσει την επικράτηση του νεοφιλελευθερισμού, αλλά και την επικίνδυνη άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη”. 

Αυτό επισήμανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια του χαιρετισμού του στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, για τον απολογισμό του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του κόμματος, Δημήτρη Παπαδημούλη, στην οποία έδωσαν το “παρών” στελέχη από τον σοσιαλιστικό χώρο, την κεντροαριστερά και την πολιτική οικολογία. Προοδευτική συμμαχία απέναντι στην απειλή της ακροδεξιάς “Εχει έρθει η ώρα αυτή τη προοδευτική συμμαχία, απέναντι στην απειλή της ακροδεξιάς, που αναζητεί, διεκδικεί και παλεύει ο Δημήτρης Παπαδημούλης και οι υπόλοιποι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο να επιχειρήσει να την εκφράσει το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές”, είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:
 “Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναζητήσει και ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών τη δυνατότητα διαμόρφωσης μιας πλατιάς προοδευτικής συμμαχίας με δυνάμεις και πρόσωπα που αντιλαμβάνονται την ανάγκη μιας ευρύτερης συμπόρευσης”. Οι προοδευτικές, φιλοευρωπαϊκές και αντινεοφιλελεύθερες δυνάμεις στην Ευρώπη να βγουν ισχυρές στις ευρωεκλογές Τόνισε, επίσης, πως ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και οι προοδευτικές, φιλοευρωπαϊκές και αντινεοφιλελεύθερες δυνάμεις στην Ευρώπη πρέπει να βγουν ισχυρές από τις επερχόμενες Ευρωεκλογές. Κι αυτό, όπως είπε, “για να είναι ο βασικός πολιτικός πυλώνας της ενωτικής ανασύνθεσης όλων εκείνων των δυνάμεων, που θέλουν και μπορούν να πορευτούν μαζί, για μια ριζική αλλαγή πορείας της Ευρώπης”. 
Η πλατιά αυτή προοδευτική συμμαχία θα έχει ξεκάθαρο μέτωπο στον νεοφιλελευθερισμό και τις πολιτικές που τρέφουν τον ακροδεξιό και αντιευρωπαϊκό λαϊκισμό, αλλά και με ξεκάθαρη θέση υπέρ της Ευρώπης, υπέρ της Ευρώπης της δημοκρατίας, της κοινωνικής συνοχής και των δικαιωμάτων, επισήμανε ο πρωθυπουργός. “Όαση” σε μια πολιτική έρημο στην Ευρώπη η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα “Βλέποντας συνολικά την εικόνα της Ευρώπης, η αίσθηση μου είναι ότι ο ευρωπαϊκός νότος, όχι όλος, αλλά η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα αποτελούν σημαντικές οάσεις σε μια πολιτική έρημο. Η Ευρώπη οδηγείται, δυστυχώς, σε λάθος κατεύθυνση, σε επικίνδυνους δρόμους”, παρατήρησε.
 Υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος το επόμενο διάστημα οι δυνάμεις του αντιευρωπαϊκού ακροδεξιού λαϊκισμού, να πάρουν σημαντικό προβάδισμα, να πάρουν κεφάλι και στις επικείμενες ευρωεκλογές. Το φαινόμενο της νέας Δεξιάς σε Ευρώπη και Ελλάδα Ο πρωθυπουργός μίλησε για “το φαινόμενο της νέας Δεξιάς στην Ευρώπη, της νέας Δεξιάς της Λεπέν, του Σαλβίνι, του Όρμπαν, του Κουρτς και άλλων, που δίνει στίγμα και μέσω του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος”. Αναφερόμενος στην Ελλάδα έκανε λόγο για “τη Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη, του κ. Γεωργιάδη, του κ. Βορίδη και του κ. Σαμαρά (τον οποίο χαρακτήρισε “ινστρούχτορα” της μετατόπισης) και σημείωσε πως αυτό το κόμμα είναι διαφορετικό από αυτό το οποίο είχαμε γνωρίσει τα τελευταία χρόνια. 
Στο σημείο αυτό ο κ. Τσίπρας τόνισε πως ευθύνη έχει και η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αρνείται να σταματήσει την πολιτική της λιτότητας. Απώλειες του ΕΛΚ στις ευρωεκλογές Εξέφρασε την εκτίμηση ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα έχει απώλειες στις ευρωεκλογές κι εδώ, είπε, είναι το μεγάλο στοίχημα για τις προοδευτικές και φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Αριστερά, τους Ευρωπαίους Πράσινους και τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές. 
Όχι στον κατακερματισμό των προοδευτικών δυνάμεων Στην πολιτική δεν μπορείς να κάνεις “περίεργες αθροίσεις”, αλλά έχει μια σημασία ότι το άθροισμα των σημερινών δυνάμεων της Σοσιαλδημοκρατίας, της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και των Πρασίνων είναι ένα άθροισμα που δυνάμει είναι η πρώτη ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο, τόνισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε τους κινδύνους από τον κατακερματισμό, την πολυδιάσπαση και την αδυναμία προτεραιοποίησης των μετώπων που πρέπει να οικοδομηθούν, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: ” Οι διαφορές μας είναι υπαρκτές, αλλά ισχυρίζομαι πως ο κίνδυνος αν δεν συμπορευτούμε και αν δεν συνεργαστούμε για να αναχαιτίσουμε την ακροδεξιά και την ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού, θα είναι πολύ μεγαλύτερος για όλους και για τον καθένα ξεχωριστά. Σημαντική η συγκυρία της 25ης Ιανουαρίου Στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός είπε ότι την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου υπήρξε μια σημαντική συγκυρία. Η κύρωση της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων και η επέτειος των τεσσάρων χρόνων από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε και σημείωσε πως η σύμπτωση αυτή δεν επιδιώχθηκε ούτε από τον ίδιο, ούτε από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση. Το Βραβείο των Βραβείων σε Τσίπρα και Ζάεφ για τη Συμφωνία των Πρεσπών Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία για να απονεμηθεί το Βραβείο Νόμπελ στον ίδιο και στο Ζόραν Ζάεφ και παρέθεσε το μήνυμα που είχε στείλει στον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας. “Για μας, και για μένα και για τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας το σημαντικότερο βραβείο όλων των βραβείων είναι το γεγονός πως με αυτή τη Συμφωνία βάζουμε ένα σημαντικό λιθαράκι για να θεμελιώσουμε την ειρηνική συνύπαρξη, την αλληλεγγύη, τη συνεργασία, την ειρήνη και τη φιλία, την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και μεταξύ των λαών μας”, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Όπως είπε η κύρωση της Συμφωνίας αποδεικνύει πως όταν υπάρχουν προοδευτικές δυνάμεις οι οποίες τολμούν και δεν δειλιάζουν μπροστά στο πολιτικό κόστος, τότε η γνωστή ιστορία των Βαλκανίων μπορεί να τεθεί στο περιθώριο και να γραφτεί η ιστορία που αφορά και το χθες, αλλά κυρίως το σήμερα και το αύριο . Αποδεικνύει πως μπορούμε να σχεδιάσουμε μαζί ένα μέλλον διαφορετικό που θα αφορά την ειρηνική συμβίωση. Τόνισε πως με τη Συμφωνία των Πρεσπών ολοκληρώνεται ένας κύκλος για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και για τα πολιτικά πράγματα της χώρας. Στο τέλος της τετραετίας οι βουλευτικές εκλογές Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και είπε χαρακτηριστικά: 
“Εχουμε τη δύναμη την ηθική, αλλά κυρίως και την πολιτική και την κοινοβουλευτική να ολοκληρώσουμε τη συνταγματικά προβλεπόμενη θητεία και να προχωρήσουμε σε μια σειρά από σημαντικές τομές, που έχουμε ήδη προαναγγείλει για το επόμενο διάστημα”. Πριν από τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε να σταματήσει την καταστροφή, να βγάλει τη χώρα από τη μνημονιακή περιπέτεια, να υπερασπιστεί αξίες και, παρά τα λάθη που μπορεί να έγιναν, τα κατάφερε, είπε ο κ. Τσίπρας Αναφέρθηκε στην έξοδο από τα Μνημόνια, το δίχτυ κοινωνικής προστασίας και σε μια σειρά μέτρων όπως: -Τη σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου. -Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. -Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, με την αποφασιστική ρύθμιση των χρεών του. -Τη μη περικοπή των συντάξεων. -Την προστασία της πρώτης κατοικίας. -Το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης και το ετήσιο κοινωνικό μέρισμα. -Την καθολική πρόσβαση στη δημόσια υγεία για 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους και την παιδεία. -Την προαγωγή της επιστημονικής έρευνας και την αναβάθμιση των πανεπιστημίων. -Τις προσλήψεις εκπαιδευτικών, γιατρών και άλλων απαραίτητων δημόσιων λειτουργών σε νευραλγικές υπηρεσίες. 
Ν.Λ-Ν.Ρ., ΑΠΕ-ΜΠΕ

hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου