Πέμπτη, 9 Αυγούστου 2018

Τσίπρας: Όχι κάλπες στα αποκαϊδια - Καταργείται η Πολιτική Προστασία, ιδρύεται η Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Κρίσεων.

           «Το σημαντικό είναι να πάρουμε τα μέτρα για να μην επαναληφθεί μια τέτοια καταστροφή και όχι να ζητάμε κάλπες πάνω στα αποκαΐδια», τόνισε ο πρωθυπουργόςΤσίπρας: Όχι κάλπες στα αποκαϊδια - Καταργείται η Πολιτική Προστασία, ιδρύεται η Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Κρίσεων

Στη νέα πρόκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη για προκήρυξη εκλογών στις 20 Αυγούστου απάντησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρουσίαση του σχεδίου για την Πολιτική Προστασία, μετά την τραγωδία στην Ανατολική Αττική.
«Το σημαντικό είναι να πάρουμε τα μέτρα για να μην επαναληφθεί μια τέτοια καταστροφή και όχι να ζητάμε κάλπες πάνω στα αποκαΐδια», τόνισε ο πρωθυπουργός.
O πρωθυπουργός παρουσίασε το νέο σχέδιο για την Πολιτική στον απόηχο της φονικής πυρκαγιάς που οδήγησε στον θάνατο 93 ανθρώπους το μοιραίο βράδυ της 23ης Ιουλίου.
Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την κατάργηση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και την ίδρυση της Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισαης Εκτάκτων Αναγκών.Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, τον διοικητή της νέας αρχής θα επιλέξει ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων  και η επιλογή του θα εγκριθεί από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.
«Στη δομή της νέας υπηρεσίας θα στελεχωθεί επιτελείο από την Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ, Αστυνομία, Ερυθρό Σταυρό, Σώματα Στρατού κλπ.
Θα υπάρξει Εθνικό Σύστημα Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών.
Ενδυναμώνουμε το θεσμό του διοικητή συμβάντος ώστε να συντονίζει τις περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, ο παράγοντας του εθελοντισμού θα ενσωματωθεί με κανόνες στη νέα υπηρεσία.
Θα υπάρξει πιστοποίηση εθελοντικών οργανώσεων με διαρκή εκπαίδευση.
Όσον αφορά τη χρηματοδότηση της νέας υπηρεσίας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «οι θεσμικές τομές, στα πρότυπα άλλων χωρών, χρειάζονται πόρους.
Για τη χρηματοδότηση έχουμε συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων».

Επιτροπή για τη διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής για τη διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας στην Ανατολική Αττική.
«Μετά τη συνάντηση με τους δυο κορυφαίους Έλληνες ακαδημαϊκούς, κκ Ζερεφό & Λέκκα, όπου τους ζήτησα να κάνουν την αποτίμηση της κλιματικής αλλαγής, ζήτησα από τον διακεκριμένο καθηγητή κ. Γκολντάμερ, τη συγκρότηση επιτροπής υπό την αιγίδα του Διεθνούς Κέντρου Παρατήρησης Πυρκαγιών
Η επιτροπή θα έχει στόχο να διερευνήσει άμεσα τις υποκείμενες αιτίες της πρόσφατης τραγωδίας. Αντικειμενικά και αδιάβλητα. Κυρίως, θα εκπονήσει έκθεση για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που πρέπει να υιοθετήσουμε ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες καταστροφές στο μέλλον», ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Μην στοχοποιείτε πυροσβέστες και αστυνομικούς»

«Το σημαντικό σήμερα δεν είναι να βρούμε εξιλαστήρια θύματα, αλλά να διερευνήσουμε τα αίτια της τραγωδίας, σε βάθος και με αντικειμενικότητα.
Να πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να μην επαναληφθεί ποτέ μια τέτοια καταστροφή», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Η ανείπωτη τραγωδία άφησε βαθύ τραύμα σε όλη τη χώρα.
Είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε και να σκύψουμε βαθιά και προσεκτικά για να διδαχθούμε και να διορθώσουμε κενά και παραλείψεις.
Μας βασανίζει το ερώτημα εάν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω και δεν το κάναμε», τόνισε ο πρωθυπουργός.
O πρωθυπουργός υπερασπίστηκε το έργο των πυροσβεστών και των αστυνομικών σημειώνοντας:
«Οφείλουμε να πούμε ένα μεγάλο όχι στις απόπειρες να ενοχοποιηθούν αυτοί που ήταν στην πρώτη γραμμή, που έζησαν τον ανθρώπινο πόνο, τον βίωσαν οι ίδιοι» σημείωσε και συμπλήρωσε: «Ούτε οι πυροσβέστες, ούτε οι αστυνομικοί, θα έπρεπε να μπαίνουν στο στόχαστρο, μιας φτηνής και μακάβριας πολιτικής αντιπαράθεσης, για λόγους που δεν έχουν καμιά σχέση με την επιχειρησιακή αλήθεια».
«Η βούλησή μου είναι σαφής: Τίποτα να μην ξεχαστεί, τίποτα να μην κουκουλωθεί.
Όλα να διερευνηθούν αλλά με τρόπο σοβαρό και υπεύθυνο, όχι με επιλεκτικά ρεπορτάζ, όχι στον αέρα και όχι με λόγια του αέρα» επανέλαβε ο κ. Τσίπρας.

Εκκληση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να στηρίξουν την προσπάθεια «οικιστικής κάθαρσης»


Εκκληση στο σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να στηρίξουν την προσπάθεια ώστε τίποτε να μην ξεχαστεί, τίποτα να μην κουκουλωθεί και όλα να διερευνηθούν σε βάθος, σε σχέση με τις πυρκαγιές στην ανατολική Αττική, απηύθυνε ο πρωθυπουργός.
«Καλώ λοιπόν το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία, που μπορεί πραγματικά να μας οδηγήσει ως Πολιτεία και ως κοινωνία ένα βήμα μπροστά», είπε χαρακτηριστικά.
Την ίδια έκκληση απηύθυνε και ως προς τη δέσμη μέτρων για την «οικιστική κάθαρση», λέγοντας: «Καλώ το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να αφήσουμε κατά μέρους μια άγονη προσπάθεια αποποίησης ευθυνών για την νοοτροπία και την πολιτική της αυθαιρεσίας που επικρατεί εδώ και δεκαετίες. Και να συστρατευθούν όλοι με ειλικρίνεια και χωρίς υπεκφυγές, στη δύσκολη αλλά αναγκαία προσπάθεια να μπει επιτέλους τάξη στην οικιστική αυθαιρεσία που αποτελεί διαρκή κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου