Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2018

Ενδυναμώνεται η αμυντική συνεργασία Κύπρου- Βρετανίας.

Η Κύπρος αποτελεί πρότυπο σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δήλωσε ο Βρετανός Υπουργός των Ενόπλων Δυνάμεων της Μεγάλης Βρετανίας Mark Lancaster, ενόψει της επίσκεψης που αρχίζει σήμερα στη Κύπρο, στα πλαίσια προγραμματισμένης διμερούς επίσκεψης.


Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βρετανικής Ύπατης Αρμοστείας, η επίσκεψη έχει στόχο την ενδυνάμωση των αμυντικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ενώ κατά την παρουσία του Βρετανού Υπουργού στο νησί θα ανανεωθεί και το πρόγραμμα διμερούς αμυντικής συνεργασίας.

Όπως αναφέρεται, ο κ. Lancaster θα παρακαθίσει σε διμερείς συνομιλίες με τον Κύπριο Υπουργό Άμυνας Σάββα Αγγελίδη, θα μεταβεί στις Βρετανικές Βάσεις για να επιθεωρήσει τις εκεί δραστηριότητες, και ακολούθως θα συναντηθεί με μέλη του Βρετανικού Στρατού, καθώς και μέλη της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών (UNFICYP).

Προστίθεται ότι στο επίκεντρο της επίσκεψης θα βρίσκεται η υπογραφή ανανέωσης του προγράμματος διμερούς αμυντικής συνεργασίας (BDCP) για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Το συνεχιζόμενο πρόγραμμα αμυντικής συνεργασίας και θεμάτων ασφάλειας των δύο χωρών, περιλαμβάνει ανταλλαγή πληροφοριών, κοινές δραστηριότητες στον τομέα της αντιτρομοκρατίας, αντιμετώπιση κρίσεων, ασφάλεια των υδάτων καθώς και μεθόδους αναζήτησης και διάσωσης παράνομων μεταναστών.

Αναφέρεται ακόμη ότι οι δύο Υπουργοί επαναβεβαιώσουν της δέσμευσή τους ως προς την ενδυνάμωση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, αναφερόμενοι σε κοινές προκλήσεις στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας.

«Εκτιμούμε την συνεργασία μας με την Κύπρο και τη θεωρούμε σημαντικό εταίρο σε θέματα άμυνας και ασφάλειας» ανέφερε με αφορμή την επικείμενη επίσκεψή του, ο κ. Lancaster. Η Κυπριακή Δημοκρατία και η Μεγάλη Βρετανία, συνέχισε, μοιράζονται παρόμοιες ανησυχίες στα θέματα ασφάλειας της περιοχής.

«Η Κύπρος έχει την ιδιαιτερότητα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, να αποτελεί πρότυπο σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, βοηθώντας έτσι τους συμμάχους της να κατανοήσουν καλύτερα τις δυναμικές της ευρύτερης περιφέρειας» ανέφερε.

Όπως είπε ο Βρετανός Υπουργός, η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει δείξει τη στήριξή της ως προς τη χρήση των Βρετανικών Στρατιωτικών Βάσεων για στρατιωτικές και ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και στη Συρία, ενώ μέλη του Βρετανικού Στρατού που βρίσκονται στις Βάσεις έχουν αναπτύξει στενή συνεργασία με την Κύπρο σε θέματα που αφορούν το εσωτερικό της χώρας αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

Συγκεκριμένα, ο κ. Lancaster είπε ότι προσφέρουν βοήθεια στην κατάσβεση πυρκαγιών που οφείλονται συνήθως στις υψηλές θερμοκρασίες που σημειώνονται κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Επίσης παρέχουν εκπαίδευση στην άμυνα της χώρας, με πολυάριθμη συμμετοχή στη μεγαλύτερη πολιτική- στρατιωτική άσκηση του νησιού ‘Αργοναύτης’.

Δηλώνει παράλληλα εντυπωσιασμένος από τον αμυντικό μετασχηματισμό της Κύπρου, λέγοντας ότι βρίσκεται στην κατάλληλη θέση να ανταπεξέρχεται σε προκλήσεις για μια σειρά θεμάτων που αφορούν την αεροπορία, την ενεργειακή ασφάλεια, καθώς και κρούσματα συγκρούσεων και παράνομης μετανάστευσης.

Ο Βρετανός Υπουργός των Ενόπλων Δυνάμεων διαβεβαιώνει παράλληλα τον Υπουργό Άμυνας Σάββα Αγγελίδη για την άνευ όρων δέσμευση της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή ασφάλεια, λέγοντας ότι θέλει να συνεχίσει τη συνεργασία της με την ΕΕ, ακόμη και μετά το Brexit, σε όλους τους τομείς της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, καθώς και σε θέματα επιβολής του νόμου και της δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις Βάσεις, ο Βρετανός Υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων θα ενημερωθεί για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την πάταξη της παράνομης παγίδευσης πουλιών στη περιοχή τους.

Επίσης, θα πραγματοποιήσει συνάντηση με στρατιώτες του Βρετανικού στρατού οι οποίοι διαμένουν στο ξενοδοχείο Ledra Palace και επανδρώνουν μέρος του ειρηνευτικού σώματος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP). Η Μεγάλη Βρετανία, προστίθεται, αποτελεί τη χώρα με το μεγαλύτερο αριθμό στελέχωσης της UNFICYP, έχοντας απεσταλμένο προσωπικό το οποίο ανέρχεται στα 281 άτομα. Οι Royal Lancers του Βρετανικού στρατού υπηρετούν αυτή τη στιγμή το βρετανικό σώμα της UNFICYP.

Η επίσκεψη του Υπουργού Lancaster, αποτελεί συνέχεια της επίσκεψης του Βρετανού Υπουργού Άμυνας στην Κύπρο, τον περασμένο Μάρτιο. Ο Υπουργός Αγγελίδης έχει παράλληλα προσκληθεί σε συμπληρωματική επίσκεψη στη Μεγάλη Βρετανία, η οποία είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί το Φθινόπωρο του 2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου