Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2018

Προειδοποίηση μέσω διαρροών για εισβολή των Ισραηλινών στη Γάζα…

Την βεβαιότητα ότι οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ήδη σχεδιάσει μια νέα πλήρης κλίμακας στρατιωτική εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας με στρατιωτικό στόχο την κατάτμηση της και την ανάληψη του ελέγχου τμημάτων της Λωρίδας διατύπωσε σε άρθρο του στην ιστοσελίδα Ynet ο Ισραηλινός δημοσιογράφος και αναλυτής Ron Ben-Yishai.
Του Γιώργου Τσιμπούκη.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο η πρόσφατη κλιμάκωση των διαδηλώσεων στη Γάζα και η διαρκώς εξελισσόμενη αντιπαράθεση των δύο λαών Παλαιστινίων και Ισραηλινών στη συνοριακή γραμμή της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ με την εξαπόλυση καταστροφικών μέσων εκατέρωθεν φαίνεται ότι έθεσε σε κινητοποίηση το πολιτικό και στρατιωτικό σύστημα του Ισραήλ.
Τέσσερα χρόνια μετά το τέλος της Ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης Protective Edge, η στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ κρούει τον κώδωνα στην κυβέρνηση και την προειδοποιεί ότι θα πρέπει να αποφασίσει για το εάν το Ισραήλ θα καταλήξει σε κάποιο συμβιβασμό με την ηγεσία της Γάζας ή θα πρέπει να προχωρήσει σε πόλεμο.
Σύμφωνα με τους στρατιωτικούς, ο συμβιβασμός που θα μπορούσε να προτείνει η κυβέρνηση του Ισραήλ στην ηγεσία της Γάζας, είναι ένα πακέτο ιδεών που περιλαμβάνει εκτός από την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και μια μακροχρόνια κατάπαυση του πυρός με περιορισμούς των στρατιωτικών εξοπλισμών των στρατιωτικών ομάδων της Λωρίδας της Γάζας.
Οι Ισραηλινοί στρατιωτικοί πιστεύουν ότι η Χαμάς θα πρέπει να καταλήξει και να αποφασίσει εάν είναι μια πολιτική κυβέρνηση που ενδιαφέρεται για την ευημερία του πληθυσμού της Γάζας, ή ένα ενεργό κίνημα αντίστασης μια ισλαμιστική παραστρατιωτική οργάνωση που επιδιώκει την πραγματοποίησε ενός πολέμου φθοράς με το Ισραήλ με στόχο την εκδίωξη των Εβραίων από τα εδάφη που κατοικούν σήμερα.
Όπως σημειώνουν οι Ισραηλινοί στρατιωτικοί, η κυβέρνηση της χώρας δεν επιθυμεί να ανατρέψει την Χαμάς από την ηγεσία στην Γάζα διότι αυτό θα οδηγούσε σε αναρχία και χάος εντός της Λωρίδας, το οποίο θα μπορούσε να επεκταθεί στα εδάφη του Ισραήλ γεγονός που θα ανάγκαζε το Εβραϊκό κράτος να ξαναπάρει τον πλήρη έλεγχο της εξουσίας στη Λωρίδα της Γάζας, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει οικονομικά πολιτικά και στρατιωτικά για το Ισραήλ.
Εάν όμως η λύση που επιλεχτεί από την Ισραηλινή κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της Λωρίδας της Γάζας είναι ο πόλεμος η κατάσταση δεν θα θυμίζει σε τίποτα με τις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν πριν από τέσσερα χρόνια.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ισραηλινής ιστοσελίδας YNET η Νότια Στρατιωτική Διοίκηση του Στρατιού του Ισραήλ έχει μελετήσει τα διδάγματα του πολέμου του 2014 και έχει καταλήξει σε συμπεράσματα και προτάσεις για την βελτίωση της απόδοσης των δυνάμεων σε μια νέα στρατιωτική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα οι τρείς αντικειμενικοί στόχοι στους οποίους έχει καταλήξει ο Ισραηλινός Στρατός ότι θα πρέπει να επιτύχει σε μια μελλοντική στρατιωτική επιχείρηση στην Λωρίδα της Γάζας είναι τρείς,
α) η εξουδετέρωση των τούνελ που οι τρομοκράτες από την Γάζας χρησιμοποιούν για να διεισδύσουν στο έδαφος του Ισραήλ καθώς και η παροχή προστασίας στους Ισραηλινούς κατοίκους των συνόρων με τη Γάζα,
β) να ματαιώσει οποιαδήποτε προσπάθεια απαγωγής Ισραηλινών πολιτών και στρατιωτικών από τους τρομοκράτες που εξορμούν από την Γάζα καθώς και κάθε προσπάθεια παρεμπόδισης του επίγειου και υπόγειου φράγματος που χτίζει το Ισραήλ στα σύνορα και
γ) την αποτροπή εξοπλισμού των στρατιωτικών δυνάμεων στην Γάζα με οπλικά συστήματα βαλλιστικής τροχιάς, ώστε να μην υπάρξουν ποτέ αιφνιδιαστικές στρατιωτικές κινήσεις από τις δυνάμεις της Γάζας κατά του Ισραήλ.
Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, ο συντάκτης του άρθρου σημειώνει ότι είναι βέβαιος (προφανώς βασιζόμενος σε πληροφορίες από το στράτευμα) πως οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ήδη σχεδιάσει με λεπτομέρεια μια πλήρης κλίμακας εισβολή στην Γάζα για την οποία έχει προηγηθεί σημαντική αναδιοργάνωση των τοπικών στρατιωτικών δυνάμεων, ενώ έχει αναπροσαρμοστεί η εκπαίδευση και ο εξοπλισμός των στρατιωτικών δυνάμεων που θα συμμετάσχουν.
Σύμφωνα με τον συντάκτη η σχεδίαση της Ισραηλινής επίθεσης στην Γάζα είναι σπονδυλωτή και διαμορφώθηκε ώστε να μπορεί να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της πολιτικής ηγεσίας του Ισραήλ και στους στόχους της επιχείρησης οι οποίοι θα προσδιορίζονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ.
Το σχέδιο εισβολής του Ισραηλινού Στρατού στην Λωρίδα της Γάζας βασίζεται σε τρία στοιχεία
α) Την προστασία των κατοίκων της δυτικής περιοχής της Ερήμου Νεγκέβ και των εδαφών του Ισραήλ σε αυτή την περιοχή
β) Πλήρης και συστηματική χρήση της ισχύος πυρός των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων από την πρώτη κιόλας στιγμή των στρατιωτικών επιχειρήσεων και
γ) Την γρήγορη και ευρεία εισβολή στην Λωρίδα της Γάζας και την κατάληψη συγκεκριμένων περιοχών αυτής.
Η εισβολή θα πραγματοποιηθεί από ειδικευμένες ελίτ μονάδες του Ισραηλινού Στρατού οι οποίες θα κόψουν την Λωρίδα της Γάζας στα δύο και θα καταλάβουν συγκεκριμένες περιοχές. Παράλληλα με αυτή την επιθετική κίνηση άλλες μονάδες του Ισραηλινού Στρατού θα δημιουργήσουν μια ασπίδα προστασίας για τις κοινότητες που ζούν σε απόσταση βολής από τα σύνορα με την Γάζα.
Σύμφωνα με τον Ron Ben-Yishai στόχος των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων είναι η αποτροπή της Χαμάς και των υπολοίπων ακραίων ισλαμιστικών οργανώσεων να αποκτήσουν το ψυχολογικό πλεονέκτημα αλλά αντιθέτως να τους αναγκάσουν να ζητήσουν από το Ισραήλ κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό από την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων.

Τέλος ένας ακόμη στόχος είναι η αποτροπή μιας καταστάσεως όπου το Ισραήλ θα εξαρτάται μετα το τέλος των εχθροπραξιών στις διαπραγματευτικές δυνατότητες και την καλή πρόθεση ενός τρίτου κράτους που θα λειτουργήσει ως μεσολαβητής μεταξύ της Χαμάς και της κυβέρνησης του Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου