Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2018

Ζητούμενο ελκυστικό σχέδιο εξόδου για Συνεργατισμό.

Σε καλό κλίμα η συνάντηση των Συντεχνιών με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τον Συνεργατισμό – Έλαβαν διαβεβαιώσεις οι συνδικαλιστικές οργανώσεις για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον Συνεργατισμό – Ζητούμενο ένα ελκυστικό σχέδιο εθελούσιας εξόδου.Τελευταίες πινελιές απομένουν για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία πώλησης του Συνεργατισμού στην Ελληνική Τράπεζα και εάν δεν υπάρξουν ανατροπές πολύ σύντομα όλα τα ζητήματα θα ξεκαθαρίσουν και οι δύο πλευρές θα δώσουν τα χέρια. Στο Προεδρικό ανηφόρησαν το πρωί εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων, με σκοπό να λάβουν διαβεβαιώσεις από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ότι μέσα από τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη δε θα θυματοποιηθούν οι εργαζόμενοι.
Μιλώντας αμέσως μετά ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπτης Κυρίτσης, ανέφερε ότι «η συνάντηση έγινε για να ενημερωθούμε επίσημα που βρίσκονται οι διαβουλεύσεις σε σχέση με το θέμα του Συνεργατισμού αλλά ιδιαίτερα για να δούμε πως υλοποιείται η δέσμευση που έχουμε λάβει γραπτώς από τον ΥΠΟΙΚ για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων μέσα από αυτή τη διαδικασία. Είναι ξεκάθαρο ότι το ελάχιστο που απαιτούμε είναι α μην θυματοποιηθεί κανένας εργαζόμενος του Συνεργατισμού από τις όποιες εξελίξεις θα υπάρξουν» είπε.
Και ανέφερε ότι η συνάντηση έγινε σε δημιουργικό κλίμα. «Υπήρξε επαναβεβαίωση ότι ισχύουν εκείνες οι δεσμεύσεις. Ότι όσοι εργαζόμενοι θα μετακινηθούν από τον Συνεργατισμό, θα πάνε με όλα τα δικαιώματα που προκύπτουν από τις συμβάσεις και νομοθεσίες που υπάρχουν. Ότι θα υπάρξει ένα σχέδιο εθελοντικής εξόδου το οποίο για να είναι πραγματικό σχέδιο πρέπει να είναι ελκυστικό και γι’ αυτό έχει γίνει συμφωνία ότι θα το διαμορφώσουμε τις επόμενες μέρες μέσα από διαβουλεύσεις. Τρίτο σημείο, όσοι εργαζόμενοι θα μείνουν στη Συνεργατική, η οποία ενδεχομένως να μετονομαστεί, επίσης θα διασφαλίζονται τα δικαιώματα τους» είπε ο κύριος Κυρίτσης.
Και επεσήμανε ωστόσο ότι δεν έχουν ξεκαθαρίσει πλήρως τα πράγματα, στέλνοντας το μήνυμα ότι υπάρχει θετική αντιμετώπιση από τον Πρόεδρο.
Οι εκπρόσωποι όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων, επεσήμαναν ότι το σχέδιο εθελούσιας εξόδου που θα παρουσιαστεί στους εργαζόμενους θα πρέπει να είναι ελκυστικό.
Από την πλευρά του ο ΓΓ της ΣΕΚ κ. Ανδρέας Μάτσας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η διαπραγμάτευση είναι ακόμα σε εξέλιξη. Βρισκόμαστε υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας οπότε δεν πρέπει να πούμε τίποτε άλλο, πέραν από αυτά που είπε ο κ. Κυρίτσης εκ μέρους όλων των συντεχνιών.

Το μήνυμα που στέλνουμε στους εργαζόμενους είναι ότι επαναλαμβάνεται η δέσμευση της Κυβέρνησης για πλήρη κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Τις επόμενες ημέρες θα εμπλακούμε σε εντατικό διάλογο με τη ΣΚΤ έτσι ώστε να καταλήξουμε στις πρόνοιες και στα σημεία που αφορούν την τελική κατάληξη του σχεδίου».
Ερωτηθείς είπε ότι οι εργαζόμενοι στον Συνεργατισμό ανέρχονται σε 2650 άτομα.
Ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ κ. Γλαύκος Χατζηπέτρου δήλωσε από πλευράς του, μεταξύ άλλων, ότι «η συζήτηση έγινε σε πάρα πολύ καλό κλίμα. Η συμφωνία δεν έχει κλείσει. Οι προθέσεις είναι καλές. Αλλά περιμένουμε να δούμε σε ένα περίγραμμα στη συνέχεια πώς υλοποιείται η κυβερνητική δέσμευση για πλήρη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων».
Τέλος, ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΤΥΚ κ. Λοΐζος Χατζηκωστής είπε ότι «ως η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση στο χώρο του Συνεργατισμού, αλλά και της Ελληνικής Τράπεζας μάς ενδιαφέρει και ο σημερινός υπάλληλος στη Συνεργατική να διασφαλιστεί, και αυτός που θα πάει στην Ελληνική και αυτός που θα μείνει. Μας ενδιαφέρει, επίσης, για αυτούς που θα μεταπηδήσουν στην Ελληνική Τράπεζα, το σχήμα να είναι βιώσιμο και να μπορεί να λειτουργήσει για να έχουμε μέλλον και προοπτική.
Είναι ανεπίτρεπτο να γίνουν σήμερα και μάλιστα σε μια κρατική τράπεζα οποιεσδήποτε τυχόν απολύσεις ή εκβιασμοί. Πρέπει το σχέδιο να είναι ελκυστικό, παρόμοιο με τα σχέδια που έχουν προσφερθεί σε άλλες τράπεζες και στέφθηκαν με επιτυχία, για να μπορέσουμε να λύσουμε το πρόβλημα και να δούμε με αισιοδοξία το αύριο» είπε.
Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.
Προδρόμου: Τα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων τθα διασφαλιστούν
Τα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ) θα διασφαλιστούν είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, σημειώνοντας ότι η συμφωνία για την ΣΚΤ αναμένεται να κλείσει από ώρα σε ώρα.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τους επικεφαλής των συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΠΑΣΥΔΥ και ΕΤΥΚ, στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, αναφορικά με το θέμα του Συνεργατισμού, ο κ. Προδρόμου είπε ότι είπε ότι κατά τη συνάντηση «συζητήθηκε το ζήτημα της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας.
Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η συμφωνία ακόμα δεν έχει επιτευχθεί επομένως τα όσα λέμε είναι υπό την αίρεση ότι θα καταλήξει η συμφωνία αυτή που γίνεται για τη μετεξέλιξη της ΣΚΤ και για την απορρόφηση μέρους των εργασιών της από μια άλλη τράπεζα.
Εκείνο που έχει καταγραφεί (στη συνάντηση) είναι η επανάληψη της θέσης της Κυβέρνησης ότι τα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων της ΣΚΤ θα διασφαλιστούν. Η συζήτηση θα πρέπει να συνεχιστεί τις επόμενες μέρες και εφόσον έχουμε τη συμφωνία για το μέλλον της ΣΚΤ, οι διαπραγματεύσεις αυτές θα γίνουν ανάμεσα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και την ίδια την τράπεζα.
Ένα μέρος των υπαλλήλων θα ακολουθήσει τις εργασίες της τράπεζας που θα απορροφήσει μέρος των εργασιών της ΣΚΤ, ένα μέρος των υπαλλήλων θα απασχοληθεί στον φορέα που θα είναι η μετεξέλιξη της Συνεργατικής, επομένως τις συγκεκριμένες λεπτομέρειες και στοιχεία θα τα έχουμε εφόσον καταλήξουμε στη συμφωνία.
Ο Υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, σε αδρές γραμμές, για την πορεία της διαπραγμάτευσης, σημειώνοντας ότι μέρος της διαπραγμάτευσης είναι και τα εργασιακά ζητήματα και δικαιώματα των υπαλλήλων».
Ερωτηθείς ο Εκπρόσωπος είπε ότι η ίδια η φύση της συμφωνίας προϋποθέτει το ότι αν απορροφηθούν εργασίες θα απορροφηθεί και το αντίστοιχο προσωπικό. Το βέβαιο είναι ότι μέρος της συνολικής συμφωνίας θα είναι και το μέλλον των εργαζομένων, πρόσθεσε.
Ερωτηθείς ο Εκπρόσωπος είπε ότι κατά τη σημερινή συνάντηση δεν  έγινε συζήτηση για ποσά, ενώ κληθείς να πει πότε αναμένεται να κλείσει η συμφωνία για τη ΣΚΤ, είπε «από ώρα σε ώρα, είμαστε στην τελική φάση».
Τέλος, ανέφερε πως «ήταν ωφέλιμο ότι ακόμα και πριν τη συμφωνία έγινε προκαταρκτική συνάντηση με τις συντεχνίες, διότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Οικονομικών και η Κυβέρνηση, γενικότερα, θέλουμε να είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος με τους συνδικαλιστικούς φορείς, εφόσον η θέση της Κυβέρνησης και η επιδίωξη της είναι η διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των υπαλλήλων της ΣΚΤ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου