Δευτέρα, 4 Ιουνίου 2018

Γεωτρύπανο «Πορθητής»: Οι Τούρκοι θέλουν γεγονότα σε Καστελόριζο και Κύπρο (ΒΙΝΤΕΟ).

Στο στόχαστρο των Τούρκων η κοινή ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου.
Το τουρκικό τρυπάνι «Πορθητής», με το αν μη τι άλλο καθόλου τυχαίο όνομα που παραπέμπει στην Άλωση της Πόλης, έχει ήδη ξεκινήσει την περασμένη Πέμπτη από τον Βόσπορο και κινείται προς τα νότια, με την επίσημη τουρκική πλευρά να ισχυρίζεται ότι θα φτάσει όπου να ’ναι στην ευρύτερη περιοχή της Αττάλειας.
Η έλευση του «Fatih», δύο εβδομάδες πριν τις πρόωρες εκλογές της 24ης Ιουνίου στην Τουρκία, εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των υψηλών προεκλογικών τόνων, όπου οι ενεργειακοί σχεδιασμοί στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο καθίστανται εργαλείο στα χέρια του Ερντογάν για την αποστολή πολλαπλών μηνυμάτων προς τα κράτη της περιοχής.

Αν και στο παρόν στάδιο το «Fatih» αναμένεται να παραμείνει για ένα διάστημα σταθμευμένο στην Αττάλεια, συγκλίνουσες πληροφορίες των κυπριακών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα –μετά τις 24 Ιουνίου- το «Fatih» θα κινηθεί προς την κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη για παράνομες έρευνες κοιτασμάτων που ανήκουν στους Έλληνες.
Εκτός της κυπριακής ΑΟΖ ο «Πορθητής» μπορεί να κινηθεί και στην περιοχή Καστελορίζου.
Άλλωστε, το Καστελόριζο βρίσκεται στο επίκεντρο των τουρκικών προκλήσεων, διότι κατέχει μια πλεονεκτική και κομβική θέση στην Ανατολική Μεσόγειο, αποτελώντας το κλειδί για την οριοθέτηση της ελλαδικής ΑΟΖ και ένωσής της με την κυπριακή. 
Τι είναι ΑΟΖ;
Σύμφωνα με την Διεθνή Συνθήκη του ΟΗΕ περί Δικαίου της Θάλασσας (1982), το οποίο δεν έχει υπογράψει η Τουρκία και χρησιμοποιεί μόνο κατά το δοκούν, η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) θεωρείται η θαλάσσια έκταση, εντός της οποίας ένα κράτος έχει δικαίωμα έρευνας ή άλλης εκμετάλλευσης των θαλασσίων πόρων.
Με πιο απλά λόγια, η οικονομική εκμετάλλευση της θαλάσσιας περιοχής. Όταν, δηλαδή, ένα νησί ή μία παράκτια περιοχή έχουν οικονομική ζωή, υπάρχει το δικαίωμα οικονομικής αξιοποίησης της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής (για παράδειγμα η έρευνα για υδρογονάνθρακες, όπως συμβαίνει στην Κύπρο, η οποία έχει προχωρήσει σε οριοθέτηση μέρος της δικής της ΑΟΖ και παρ’ όλα αυτά την δημιουργεί εμπόδια η Τουρκία, η οποία ζητά πρώτα «λύση» του Κυπριακού,στα δικά της πρότυπα, προκειμένου, μέσω του ψευδοκράτους να συμμετέχει και αυτή).
Η ΑΟΖ διαφέρει από τα θαλάσσια σύνορα, καθώς εκτείνεται πέραν των χωρικών υδάτων μιας χώρας (συνήθως 12 ναυτικά μίλια) στα 200 ναυτικά μίλια από την ακτογραμμή, εφόσον δεν υπάρχει στον ορίζοντα στεριά άλλους κράτους,

Η Ελλάδα δικαιούται, καταρχάς, να ανακηρύξει αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) που, όπως είπαμε, μπορεί να φτάσει έως τα 200 ν.μ. από τις ακτές. Αυτό είναι ένα δικαίωμα που μπορεί να ασκηθεί μονομερώς.
Στην συνέχεια, η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει στην οριοθέτηση της ΑΟΖ με τις γειτονικές χώρες βάσει όσων ισχύουν.
Καστελόριζο
Στην νέα Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας (του 1982) αναφέρεται ρητά στο άρθρο 121, ότι όλα τα νησιά που κατοικούνται, δηλαδή που έχουν οικονομική ζωή, διαθέτουν ΑΟΖ και ότι η ΑΟΖ ενός νησιού καθορίζεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που καθορίζεται και για τις ηπειρωτικές περιοχές. Άρα, σύμφωνα με το Δίκαιο για την Σύμβαση της Θάλασσας (Montego Bay, 1982), το ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ έχει ΑΟΖ.
Γι’ αυτό η Τουρκία δεν αναγνωρίζει ελληνική ΑΟΖ με βάση το Καστελόριζο, το οποίο «κόβει» τις φιλοδοξίες της Άγκυρας, η οποία θέλει να «σπάσει» την ΑΟΖ Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, ιδιαίτερα να εμποδίσει την ενοποίηση των ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου, γεγονός που εκ των πραγμάτων θα αναβαθμίσει τόσο την γεωοικονομική όσο και την γεωστρατηγική θέση του Ελληνισμού στην Ανατ. Μεσόγειο.
Είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα η υπεράσπιση και στήριξη του πληθυσμού στο Καστελόριζο των Ελλήνων, ώστε αυτό το «αγκάθι» στα σχέδια των Τούρκων (ή όποιων βρίσκονται από πίσω τους) να συνεχίσει να υφίσταται.
el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου