Τετάρτη, 6 Ιουνίου 2018

«Βόμβα» από τα Σκόπια – «Κλείδωσε» το «Δημοκρατία της Ιλίντενσκα Μακεδονίας»! Πέμπτη ή Παρασκευή υπογράφουν συμφωνία για το όνομα Τσίπρας - Ζάεφ.

Η κυβέρνηση της πΓΔΜ πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία με την Ελλάδα για το όνομα μέχρι τις 9 Ιουνίου.
Το αίτημα αυτό παραδόθηκε στον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρει η ηλεκτρονική εφημερίδα ‘MKD’ των Σκοπίων επικαλούμενη ανεπίσημες πληροφορίες από διπλωματικές πηγές.
Σύμφωνα με τις ανεπίσημες πληροφορίες, στη συμφωνία που επιτεύχθηκε για το πακέτο «Δημοκρατία της Ιλίντενσκα Μακεδονίας» υπάρχει μια ‘ανταλλαγή’ με το erga omnes του νέου ονόματος και με τη σειρά τους θα παραμείνουν η ύπαρξη της ‘μακεδονικής’ γλώσσας και ταυτότητας, γράφει το δημοσίευμα.

Αλλά το ερώτημα ήταν εάν στις έννοιες εθνικότητα (Nationality) και γλώσσα (Language) θα υπάρχει αστερίσκος* με μια εξήγηση ότι έχουν σλαβική προέλευση, που δεν έχουν καμία σχέση με τον πληθυσμό στην ελληνική Μακεδονία, όπου θα γίνεται διάκριση.
Αλλά, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του χθες το βράδυ στην ελληνική τηλεόραση ΕΡΤ δήλωσε ότι υπάρχουν στο τραπέζι τρία ονόματα, Βόρεια, Άνω και Νέα Μακεδονία, διευκρινίζοντας ότι τα Σκόπια απέρριψαν τη Μακεδονία του Βαρδάρη, που ήταν γνωστή κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων.
Η Αθήνα απέρριψε τη Δημοκρατία της Μακεδονίας(Σκόπια). Δεν ήθελε να αναφερθεί στο συμφωνηθέν όνομα και είπε ότι «είναι μέσα στο πακέτο και θα ανακοινωθεί από τους δύο πρωθυπουργούς».

Ο Κοτζιάς δεν απάντησε, επίσης, εάν το όνομα είναι Βόρεια Μακεδονία, όπως εικάζουν τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης.
echedoros-a.gr

Μιλόσοσκι (πρώην ΥΠΕΞ Σκοπίων): Πέμπτη ή Παρασκευή υπογράφουν συμφωνία για το όνομα Τσίπρας - Ζάεφ.

 «Την Πέμπτη ή την Παρασκευή στην Μεγάλη Πρέσπα οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Σκοπίων, θα υπογράψουν τη συμφωνία για την ονομασία» υποστηρίζει με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, και βουλευτής του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, Αντόνιο Μιλοσόσκι.


Επικαλούμενος «διπλωματικές πηγές» ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, αναφέρεται στο ραντεβού Τσίπρα – Ζάεφ στο ελληνικό τμήμα της Μεγάλης Πρέσπας, με κύριο συντονιστή τον σύμβουλο του σκοπιανού πρωθυπουργού Μπόγιαν Μαρίτσιτς.
σκοπ_009
«Από διπλωματικές πηγές : Την Πέμπτη ή την Παρασκευή (αυτής της εβδομάδας), θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση Τσίπρα-Ζάουφ στο ελληνικό τμήμα της Μεγάλης Πρέσπας για την υπογραφή της Συμφωνίας για την αλλαγή της ονομασίας Δημοκρατία της “Μακεδονίας”. Ο κύριος συντονιστής αυτής της συνάντησης υπογραφής της συμφωνίας, είναι ο Μπόγιαν Μαρίτσιτς, σύμβουλος στο γραφείο του πρωθυπουργού», αναφέρει συγκεκριμένα στην ανάρτησή του ο κ.Μιλόσοσκι.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου