Τετάρτη, 16 Μαΐου 2018

Παραλύουν για δύο ώρες τα νοσοκομεία (pics).

Κατεβάζουν ρολά για δύο ώρες οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία – Με προσωπικό ασφαλείας τα δημόσια νοσηλευτήρια – Δε θα απεργήσει η Καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου Πάφου – Χαώδης η κατάσταση τις τελευταίες ημέρες στο νοσοκομείο Λάρνακας.


Παραλύουν για δύο ώρες σήμερα τα νοσοκομεία μετά το κάλεσμα Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών προς τα μέλη της να κατέλθουν σε στάση εργασίας, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι.
Η απόφαση λήφθηκε έπειτα και από τη σύλληψη δύο ιατρών των Πρώτων Βοηθειών του νοσοκομείου Λάρνακας σχετικά με το θάνατο του δεκάχρονου μαθητή, Σταύρου Γιωργαλλή, ο οποίος έχασε τη ζωή του την Παρασκευή, μετά από χτύπημα στο κεφάλι κατά τη διάρκεια του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής στο Δημοτικό Σχολείο Αλεθρικού.
Παρά το γεγονός ότι την Τρίτη ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των συντεχνιών ΠΑΣΥΚΙ ΠΙΣ και  ΠΑΣΥΔΥ, όπου συζητήθηκε το ζήτημα της πρωτοβάθμιας παροχής υγείας, δεν υπήρξε άρση των μέτρων που έλαβε η Συντεχνία.

Ως εκ τούτου σήμερα τα δημόσια νοσηλευτήρια τις συγκεκριμένες ώρες θα λειτουργήσεις με προσωπικό ασφαλείας, για τα εξαιρετικά επείγοντα περιστατικά.
Στις 10.00, με την έναρξη της στάσης εργασίας, οι ηγεσίες της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών και του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου παραχωρεί συνέντευξη τύπου στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.
Κούμας: «Μας έχει θίξει η διαδικασία»
«Προχωρούμε στην στάση εργασίας για να ευαισθητοποιήσουμε τον εργοδότη μας έτσι ώστε ο ασθενής να απολαμβάνει αυτό που πρέπει στον τομέα της υγείας» είπε ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας, σε δημοσιογραφική διάσκεψη, επισημαίνοντας ότι οι γιατροί του δημοσίου βιώνουν ανεπίτρεπτες καταστάσεις.
Ο κύριος Κούμας εξέφρασε θλίψη και λύπη για το «ατυχές περιστατικό με τον 10χρονο» και είπε «δεν αποποιούμαστε των ευθυνών μας εφόσον αποδειχθούν». Και συνέχισε λέγοντας «μας έχει θίξει η διαδικασία που ακολουθήθηκε και ο τρόπος που έγινε η σύλληψη. Ήταν άκρως εξευτελιστικός τρόπος» είπε μεταξύ άλλων.
Άφησε μάλιστα και ανοικτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των μέτρων κάτι που θα αποφασιστεί τον Ιούνιο στην προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση.
Πρόεδρος ΠΙΣ
Κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου Πέτρος Αγαθαγγέλου, ανέφερε «Η ενορχηστρωμένη διαπόμπευση γιατρών δεν υπηρετεί κανένα και δε θέλουμε να φτάσουμε στο σημείο να “ποινικοποιήσει” την ιατρική πράξη».
Οι ιατροί του δημοσίου δήλωσαν ότι «στόχος, με τη δίωρη στάση εργασίας, δεν είναι η ταλαιπωρία των ασθενών αλλά η δημιουργία τέτοιων συνθήκων στα δημόσια νοσηλευτήρια έτσι ώστε να μπορούν να λαμβάνουν και να απολαμβάνουν την περίθαλψη που η πολιτεία τους οφείλει.

Το Υπουργείο Υγείας κάλεσε το κοινό να μην προσέρχεται στα δημόσια νοσηλευτήρια για τα προγραμματισμένα ραντεβού από τις 10 μέχρι τις 12, προς αποφυγήν ταλαιπωρίας.
Εξαιρείται και… «επαναστατεί» η Καρδιολογική κλινική και η Διευθύντρια των Πρώτων Βοηθειών του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου
Το προσωπικό της Καρδιολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου αποφάσισαν όπως δε συμμετέχουν στη στάση εργασίας, όπως ανέφερε ο Διευθυντής της Κλινικής Ιωσήφ Μουτήρης, συναισθανόμενοι  την κρισιμότητα των ημερών και μη επιθυμώντας επιδείνωση της ταλαιπωρίας των ασθενών και περισσότερη επιβάρυνση του δημόσιου συστήματος υγείας.
O κ. Μουτήρης αναφέρει ότι η στάση εργασίας, που αποφάσισε η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών αποφασίστηκε, κατά την άποψη του, “σε λανθασμένη χρονικά περίοδο και χωρίς να συντρέχει ουσιαστικός λόγος, που να δικαιολογεί την ενέργεια αυτή”.
Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια συνέχισε τα ιατρεία και τα εργαστήρια καρδιολογίας του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου θα λειτουργήσουν κανονικά, όπως κανονικά θα πραγματοποιηθεί η πρωινή επίσκεψη στους νοσηλευόμενους ασθενείς.
Οι ασθενείς, που έχουν σήμερα ραντεβού στη Καρδιολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου Πάφου, μπορούν συνέχισε ο κ. Moutiris, να προσέλθουν και θα εξυπηρετηθούν κανονικά, όπως κάθε άλλη ημέρα.Εξάλλου τους ασθενείς εξυπηρετεί και η Διευθύντρια του Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών Νεοφύτα Χρυσάνθου.
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ η κ. Χρυσάνθου ανέφερε πως η ίδια δεν θα απεργήσει στο Τμήμα της και πως θα εξυπηρετήσει τους ασθενείς που θα προσέλθουν στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών  προσθέτοντας πως η χρονική στιγμή για την απεργία είναι λανθασμένη.
Εξέφρασε  επίσης την αντίθεση της με τον τρόπο που χειρίστηκαν τους συναδέλφους της στο Νοσοκομείο Λάρνακας.

Η κ. Χρυσάνθου πρόσθεσε δε, πως οι ασθενείς δεν ευθύνονται σε τίποτα για τα προβλήματα που μαζεύτηκαν στην Δημόσια Υγεία.
Χάος στη Λάρνακα
Στο μεταξύ χαώδης είναι η εικόνα που παρουσιάζουν, εδώ και δύο ημέρες, οι Πρώτες Βοήθειες του νοσοκομείου Λάρνακας.
Ασθενείς που επισκέπτονται το νοσοκομείο, αναμένουν για τέσσερις και πλέον ώρες να εξεταστούν από γιατρό. Μάλιστα κατά τη χθεσινή ημέρα οι Πρώτες Βοήθειες είχαν παρουσιαστεί για περίθαλψη εκατοντάδες ασθενείς, ανάμεσα στους οποίους πολλά παιδιά με τραύματα στο κεφάλι, και πολλά άλλα σοβαρά περιστατικά.
Σύμφωνα με Ιατρικό Λειτουργό του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, οι εξετάσεις των ασθενών τις τελευταίες ημέρες, είναι ιδιαίτερα ενδελεχείς και αυτό σύμφωνα με τον ίδιο οφείλεται στο κλίμα που έχει δημιουργηθεί έπειτα από τον τραγικό θάνατο του 10χρονου αγοριού.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ένα περιστατικό με παιδί, στάλθηκε προληπτικά στο Μακάρειο Νοσοκομείο, και σε άλλο παιδί το οποίο δεν είχε εμφανή ανησυχητικά συμπτώματα, υποβλήθηκε σε αξονική τομογραφία.
cyprustimes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου