Κυριακή, 13 Μαΐου 2018

Κτυπά ο εφιάλτης της λειψυδρίας.

Κυριολεκτικά στο παρά πέντε θα ληφθούν μέτρα ώστε να μη διατρέχει κίνδυνο η Κύπρος να διψάσει τα προσεχή χρόνια αφού αυτή τη στιγμή οι διαθέσιμες ποσότητες δεν είναι ικανοποιητικές για κάλυψη των υδρευτικών αναγκών στα μεγάλα αστικά κέντρα.Κτυπά ο εφιάλτης της λειψυδρίας

Τα κυριότερα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι αρμόδιοι είναι δύο: α) Πώς θα καλυφθεί η τρύπα των 15 εκατ. κυβ. μέτρων νερού ετησίως για τις ανάγκες της Λεμεσού και β) Πώς θα καλυφθούν τα 12 εκατ. κυβ. μέτρα νερού για την επαρχία Πάφου.
Αυτή τη στιγμή δύο είναι οι επιλογές που δρομολογούνται για επίλυση του υδατικού και είναι μακροχρόνιες. Η πρώτη αφορά στην επέκταση της μονάδας αφαλάτωσης στην Επισκοπή, ώστε η δυναμικότητά της να αυξηθεί από 40.000 κυβικά μέτρα ημερησίως σε 60.000 κυβικά μέτρα ημερησίως. Την ερχόμενη Τετάρτη η Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων (ΚΕΑΑ) θα δώσει κατεύθυνση στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων σε σχέση με τη διαδικασία που θα ακολουθήσει για την απευθείας διαπραγμάτευση με τη μονάδα αφαλάτωσης Επισκοπής.
Η δεύτερη αφορά στην κατασκευή μονάδας αφαλάτωσης στην Πάφο, δυναμικότητας 15.000 κυβικών μέτρων ημερησίως, για την οποία βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία των προσφορών. Και τα δύο έργα αναμένεται να λειτουργήσουν το καλοκαίρι του 2020. Επομένως, αν τον φετινό χειμώνα δεν βρέξει, θα πρέπει να εξευρεθούν βραχυπρόθεσμες λύσεις για να μην τεθεί σε κίνδυνο η ύδρευση των πολιτών. 
Η συνολική δυναμικότητα σήμερα των τεσσάρων μονάδων αφαλάτωσης ανέρχεται στα 220.000 κυβ. μέτρα την ημέρα ή 80 εκατ. κυβ. μέτρα ετησίως. Ωστόσο, η παραγωγή νερού από τις μονάδες αφαλάτωσης είναι 68 εκατ. κ.μ. νερού ετησίως.
Για την πλήρη ικανοποίηση των υδρευτικών αναγκών στις περιοχές που υδρεύονται από το Ενιαίο Σχέδιο Νοτίου Αγωγού (ΕΣΝΑ) υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν 83 εκατ. κ.μ. νερού, δηλαδή 1,5 εκατ. κ.μ. περισσότερα από την αντίστοιχη περσινή χρονιά λόγω αναμενόμενης αύξησης του τουρισμού. Δηλαδή, παρατηρείται ένα έλλειμμα 15 εκατ. κ.μ. νερού σε σχέση με τη χρήση αφαλατωμένου νερού και οι ανάγκες αυτές για το φετινό καλοκαίρι θα καλυφθούν κατά 11,5 εκατ. κ.μ. νερού από τα φράγματα και 3,5 εκατ. κ.μ. από γεωτρήσεις. 
Οι ανάγκες κατά επαρχία υπολογίζεται ότι θα είναι: Λευκωσίας 33 εκατ. κ.μ., Λεμεσού 23 εκατ. κ.μ. και Λάρνακας και Αμμοχώστου 27 εκατ. κ.μ.
Για πλήρη ικανοποίηση των αναγκών στην ύδρευση της Πάφου, οι συνολικές ανάγκες νερού ανέρχονται στα 12 εκατ. κ.μ. εκ των οποίων τα 10 εκατ. κ.μ. θα παραχωρηθούν από τα φράγματα και 2 εκατ. κ.μ. από γεωτρήσεις.
Το παράδοξο είναι πως φτάσαμε σήμερα να συζητούμε για άλυτο το πρόβλημα του υδατικού σε ό,τι αφορά κυρίως στην ύδρευση από τη στιγμή που οι μνήμες όλων είναι νωπές από το φιάσκο του 2008, οπόταν χρειάστηκε η μεταφορά νερού με τάνκερ από την Ελλάδα. Δυστυχώς αν ο φετινός χειμώνας είναι ο ίδιος με τα προηγούμενα τρία χρόνια, τότε όχι μόνο δεν θα καλυφθούν οι ανάγκες ύδρευσης για το 2019, αλλά ίσως να χρειαστεί η Κυπριακή Κυβέρνηση να προβεί σε οδυνηρές οικονομικές λύσεις για να μη διψάσουμε. 
Όλα αυτά ενώ το πρόβλημα της υδατικής ανεπάρκειας στην Κύπρο διαγνώστηκε έγκαιρα και ενώ όλοι παραδέχονται ότι η έλλειψη νερού είναι σήμερα το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος, από τη στιγμή που οι ανομβρίες πλέον είναι συχνό φαινόμενο, ενώ όλοι αναγνωρίζουν ότι το νησί κόντεψε να ερημωθεί πολλές φορές στο παρελθόν.
Χρήση θαλασσινού νερού για απεξάρτηση από βροχόπτωση
Λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας που παρατηρήθηκε στην Κύπρο κατά την τελευταία δεκαετία του 20ού αιώνα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη μη ικανοποιητική αποθήκευση νερού στα φράγματα, δημιουργήθηκαν οι μονάδες αφαλάτωσης θαλασσινού νερού, με σκοπό την απεξάρτηση της παροχής πόσιμου νερού στα μεγάλα αστικά και τουριστικά κέντρα από τη βροχόπτωση. Σήμερα λειτουργούν τέσσερις μονάδες αφαλάτωσης, της Δεκέλειας, της Λεμεσού (Επισκοπής), της ΑΗΚ Βασιλικού και της Λάρνακας.
Η ημερήσια δυναμικότητα της μονάδας αφαλάτωσης Επισκοπής ανέρχεται σήμερα σε 40.000 κυβικά μέτρα νερού και με την επέκτασή της θα φθάσει στις 60.000 κυβικά μέτρα, όπως είναι η παραγωγή των υπολοίπων μονάδων Δεκέλειας, Λάρνακας και της ΑΗΚ στην περιοχή Βασιλικού.
Οι μονάδες αφαλάτωσης Δεκέλειας και Λάρνακας καλύπτουν μεγάλο μέρος των υδρευτικών αναγκών των επαρχιών Λευκωσίας, Λάρνακας και ελεύθερης Αμμοχώστου, με δυνατότητα παραγωγής συνολικά μίας ελάχιστης ποσότητας 32,8 εκατ. κ.μ. τον χρόνο.
Οι μονάδες αφαλάτωσης Λεμεσού (Επισκοπής) και Βασιλικού καλύπτουν μεγάλο μέρος των υδρευτικών αναγκών της επαρχίας Λεμεσού και μέρος των αναγκών της ελεύθερης Αμμοχώστου, με δυνατότητα παραγωγής συνολικά μίας ελάχιστης ποσότητας επίσης 32,8 εκατ. κ.μ. τον χρόνο.
Τραγική η κατάσταση στα φράγματα
Η κατάσταση των αποθεμάτων νερού στα φράγματα του Ενιαίου Σχεδίου Νοτίου Αγωγού (ΕΣΝΑ) χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά ελλειμματική με τον συνολικό ταμιευμένο όγκο νερού να ανέρχεται σήμερα σε μόλις 31,7 εκατ. κ.μ. ή 16,8% της πληρότητάς τους, δηλαδή κατά 18,3 εκατ. κ.μ. κάτω από τον ελάχιστο δείκτη αποθεμάτων (50 εκατ. κ.μ.). Συγκεκριμένα σύμφωνα με το Σχέδιο Διαχείρισης Ξηρασίας όταν τα επίπεδα των αποθεμάτων στα φράγματα του ΕΣΝΑ κατά την 1η Απριλίου του τρέχοντος έτους είναι λιγότερα από 50 εκατ. κ.μ. τότε η επιτρεπόμενη συνολική ετήσια απόληψη νερού δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 15 εκατ. κ.μ. νερού, με συνεπακόλουθες πολύ σημαντικές περικοπές, κατά κύριο λόγο στη γεωργία. Η συνολική εισροή νερού στα φράγματα του ΕΣΝΑ από 1/10/18 μέχρι 10/5/18 ήταν 22,7 εκατ. κ.μ.
Τα αποθέματα νερού στα φράγματα του Κυβερνητικού Υδατικού Έργου Πάφου στις 10/5/2018 ήταν 21 εκατ. κ.μ. ή 29,3% της πληρότητάς τους, ενώ τα αντίστοιχα περσινά αποθέματα ήταν 28,6 εκατ. κ.μ. ή 39,9% της πληρότητας. Η συνολική εισροή νερού από 1/10/18 μέχρι 10/5/18 ήταν 11,1 εκατ. κ.μ.

  Άγγελος Νικολάου.
philenews.com                    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου