Κυριακή, 12 Νοεμβρίου 2017

Τουρκία: Τριπλό «χτύπημα» με NAVTEX στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η επιβεβαίωση της γεώτρησης στο οικόπεδο 6 από την γαλλική εταιρία TOTAL, αλλά και η ανοιχτή πλέον στήριξη της Γαλλίας στην Κυπριακή Δημοκρατία και το ενεργειακό της πρόγραμμα, φαίνεται ότι ενόχλησαν την Άγκυρα.

Έτσι, η Τουρκία με την έκδοση τριών NAVTEX, προχώρησε στη δέσμευση μεγάλων θαλάσσιων περιοχών εντός της κυπριακής ΑΟΖ για δική της δραστηριότητα.

Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε πως το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό θα διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις νοτιοδυτικά της Κύπρου, σε περιοχή που περιλαμβάνει τμήματα των οικοπέδων 1, 5, 7 αλλά και του οικοπέδου 6, όπου η TOTAL θα πραγματοποιήσει γεώτρηση και επί του οποίου η Τουρκία διεκδικεί κυριαρχικά δικαιώματα. Σημειώνεται ότι το όριο της περιοχής που δεσμεύτηκε απέχει μόλις 6 ναυτικά μίλια από το σημείο που είναι προγραμματισμένο να γίνει η γεώτρηση.

Οι συγκεκριμένες ασκήσεις ήταν προγραμματισμένο να γίνουν από τις 4:00 μέχρι τις 15:00.

Επιπλέον, μεγάλη περιοχή δεσμεύτηκε στα ανοιχτά των νότιων ακτών της Κύπρου, η οποία περιλαμβάνει τμήματα των οικοπέδων 1, 7, 8 και 9. Οι εν λόγω ασκήσεις είναι προγραμματισμένες για απόψε Σάββατο, από τις 23:00 μέχρι τις 2:00 τα ξημερώματα της Κυριακής.

Τέλος, η Τουρκία δέσμευσε θαλάσσια περιοχή ανατολικά της κατεχόμενης Μόρφου, προκειμένου να διεξάγει ασκήσεις έρευνας και διάσωσης σήμερα από τις 17:30 το απόγευμα μέχρι τις 20:30 το βράδυ.

newsit.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.