Κυριακή, 12 Νοεμβρίου 2017

Ρωγμές στα κάστρα των κομμάτων στις πόλεις.

Του Γιάννη Αντωνίου.
Μετρούν τα κουκιά τους τα κόμματα και τα επιτελεία των υποψηφίων και όσο πλησιάζουμε τις προεδρικές εκλογές μπροστά στο φόβο ότι ακόμη και μία ψήφος μπορεί να αποδειχθεί σημαντική στη μεγάλη μάχη για την κατάκτηση της εξουσίας.

Η προσπάθεια των κομμάτων στρέφεται προς την κατεύθυνση της επίτευξης της μέγιστης δυνατής
συσπείρωσης ώστε να εξασφαλίσουν τον εκλογικό πυρήνα πάνω στον οποίο θα προσθέσουν τις ψήφους από άλλους κομματικούς χώρους.
Στο επιτελείο του Προέδρου της Δημοκρατίας εκφράζουν ικανοποίηση για τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που τον δείχνουν να διατηρεί το προβάδισμα σε κάθε σενάριο. Με βάση τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής και εξακολουθεί να είναι το φαβορί για επανεκλογή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα συναντήσει πολλά εμπόδια. Οι συνεργάτες του θεωρούν ότι παρά τις προβλέψεις η μάχη μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο δύσκολη, όπως φαίνεται από ορισμένα ευρήματα δημοσκοπήσεων. Για παράδειγμα ο Πρόεδρος εμφανίζεται ισχυρός στην επαρχία αλλά την ίδια ώρα καταγράφονται ενδείξεις για απώλειες σε μεγάλα αστικά κέντρα της Λευκωσίας αλλά ακόμη και στη Λεμεσό, έδρα καταγωγής και διαμονής της προεδρικής οικογένειας. Το εύρημα αυτό προκάλεσε συναγερμό γιατί η αστική Λευκωσία και η Λεμεσός διαθέτουν τα μεγαλύτερα εκλογικά κέντρα στο σύνολο της επικράτειας. Υπενθυμίζεται ότι στο Δήμο Λεμεσού ο Δημοκρατικός Συναγερμός διατηρεί την πρωτιά και ασφαλώς η όποια απώλεια θα πλήξει καίρια την εκλογική μάχη του Ιανουαρίου. Στους περιφερειακούς Δήμους της Λεμεσού (Μέσα Γειτονιά, Άγιος Αθανάσιος, Γερμασόγεια, Πολεμίδια) ο Δημοκρατικός Συναγερμός έχει εμβολίσει το ΑΚΕΛ, το οποίο παρά τις απώλειες που καταγράφει τα τελευταία χρόνια, θα επιδιώξει να ανακτήσει το χαμένο έδαφος ώστε να δώσει στο Σταύρο Μαλά την απαιτούμενη ώθηση. Το ΑΚΕΛ διατηρεί σοβαρά εκλογικά ερείσματα και στον Δήμο της Λάρνακας καθώς και στην Αμμόχωστο, παρά την άνοδο του Δημοκρατικού Συναγερμού και του Δημοκρατικού Κόμματος.
Η Πάφος είναι ιστορικά η εκλογική περιφέρεια με ισχυρά τα ερείσματα του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πάφος ήταν η επαρχία που έκρινε υπέρ του Νικόλα Παπαδόπουλου τη μάχη για την προεδρία του ΔΗΚΟ, αφού η διαφορά άνω των χιλίων σταυρών ήταν τόσο ευρεία που δεν κατέστη δυνατόν να ανατραπεί από την πρωτιά του Μάριου Καρογιάν στη Λευκωσία. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος επικράτησε σε Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο ενώ ο Μάριος Καρογιάν σε Λευκωσία,  Λάρνακα και Αμμόχωστο.  Έντονα συζητείται τις τελευταίες μέρες το σενάριο της πριμοδότησης της υποψηφιότητας Μαλά από «σίγουρους» ψηφοφόρους του Προέδρου Αναστασιάδη ώστε αντίπαλός του να μην είναι ο Νικόλας Παπαδόπουλος, γιατί θεωρείται δυσκολότερος μονομάχος στον δεύτερο γύρο. «Δεν υπερτιμούμε την υποψηφιότητα Νικόλα και δεν υποτιμούμε την υποψηφιότητα Μαλά» είναι η απάντηση στελέχους του επιτελείου Αναστασιάδη, που απορρίπτει τα σενάρια περί πριμοδότησης. «Είναι κάτι που δύσκολα μπορεί να γίνει και ασφαλώς που δυσκολότερα μπορεί να ελεχθεί» υποστηρίζει.
Προσωπική επαφή 
Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων επιβεβαιώνουν ότι και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση αναμένεται να επαναληφθεί το φαινόμενο της μετακίνησης από ένα κομματικό χώρο προς άλλο σε εντονότερο βαθμό από το παρελθόν. Οι δημοσκόποι είναι πλέον βέβαιοι ότι δεδομένοι ψηφοφόροι δεν υπάρχουν στο βαθμό που συνέβαινε σε άλλες εποχές, γεγονός που δεν αποκλείεται να προμηνύει και ανατροπές.
Τα επιτελεία των υποψηφίων θα καταφύγουν στην παραδοσιακή μέθοδο της προσωπικής επαφής από πόρτα σε πόρτα, τόσο σε σπίτια όσο και σε χώρους εργασίας γιατί εκτιμούν ότι είναι η πλέον αποτελεσματική για αντιμετώπιση του φαινομένου της απαξίωσης. Τα επιτελεία όλων των υποψηφίων θεωρούν ότι με την προσωπική επαφή ευκολότερα ο υποψήφιος μπορεί να περάσει τα μηνύματά του σε ένα απαιτητικό εκλογικό σώμα. Από εκεί και πέρα η μεγάλη μάχη θα δοθεί μέσα από τα media, ιδιαίτερα τα κοινωνικά δίκτυα, με στόχο το ιδιαίτερα δύσκολο νεανικό κοινό. Οι ειδικοί σημειώνουν ότι η μάχη θα κριθεί υπέρ του υποψήφιου που θα καταφέρει να έχει τις λιγότερες απώλειες και επιπλέον θα μπορέσει να προσελκύσει και νέους ψηφοφόρους. Και αυτή τη φορά τα εκλογικά επιτελεία θα αποφύγουν να κάνουν σπάταλες εκλογικές καμπάνιες σε μια προσπάθεια να μην προκαλέσουν το λαϊκό αίσθημα.
cyprustimes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.