Κυριακή, 13 Αυγούστου 2017

Ο ΑΓΑΛΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ | Ώρες αγωνίας για το χωριό που είναι κυκλωμένο από παντού | Συνεχής ενημέρωση… (φωτο+video).


Στα όριά του έχει φτάσει το χωριό Αγαλάς στη Ζάκυνθο από τα αμέτρητα πυρινα μέτωπα που το έχουν ζώσει από κάθε κατευθυνση. Η πύρινη λαίλαπα κινείται προς τρεις διαφορετικές κατευθύνεις: Το ένα μέτωπο βρίσκεται στο δρόμο Λιθακιά – Αγαλάς και να κατεβαίνει από το λαγκάδι προς τη Λιθακιά. Μάλιστα, δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχειρούν να την ανακόψουν στο νταμάρι του Αυγέρη. Το δευτερο κινείται προς το Κερί και το τρίτο προς τη θάλασσα και συγκεκριμένα στη Σπηλιά του Δαμιανού.
Στο σημείο βρίσκονται ο αντιπεριφερειάρχης Λ. Νιοτόπουλος και δυνάμεις της πυροβεστικής καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες να περιορίσουν το μέτωπο και να μην μπει στο χωριό. Αξίζει να αναφερθεί πως απειλήθηκε αλλά ευτυχώς δεν κάηκε μια κατοικία χάρη στην κινητοποίηση όλων. Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή στους οδηγούς καθόσον οι πυκνοί καπνοί εμποδίζουν αφόρητα τη διελευσή τους, ενώ υπάρχει λίνδυνος εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών από τη φωτιά ακόμη και αυτοανάφλεξης του οχήματος στην άσφαλτο. Για αυτό καλό θα είναι να μην κινούνται προς το συγκεκριμένο χωριό όσοι δεν έχουν συγκεκριμένο λόγο.

imerazante.gr

ΑΝΩ ΒΟΛΙΜΑ ΦΩΤΙΑ | Ανεξέλεγκτο το μέτωπο – Μάχη με τις φλόγες μόνο από επίγειες δυνάμεις.Φωτιές μαίνονται και στα βόρεια της Ζακύνθου και συγκεκριμένα στην περιοχή των Βολιμών όπου ξέσπασαν 4 διαφορετικές πυρκαγιές τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Τεράστια είναι η καταστροφή και στη Βολίμα στη Ζάκυνθο αφού μαίνεται ανεξέλεγκτο ένα μεγάλο διπλό μέτωπο από τα ξημερώματα κατακαίοντας πευκόφυτη έκταση και ένα από τα παλαιότερα δάση του νησιού, με πεύκα και έλατα. Στη Βολίμα, στα βόρεια της Ζακύνθου, ξέσπασαν σήμερα 4 διαφορετικές πυρκαγιές.Μία κοντά στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου, μία στην περιοχή Ασκός και λίγη ώρα αργότερα μία νέα, σε δύσβατη περιοχή στην Ανω Βολίμα, στην περιοχή Αστέρι, με το μέτωπο να διασπάται σε δύο μικρότερα.

Από την πυρκαγιά κινδύνεψαν εξοχικές κατοικίες με την πυροσβεστική να επικεντρώνει τις προσπάθειές της στην απομάκρυνση της φωτιάς από αυτές, κάτι που κατόρθωσε με δυσκολία, λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Παράλληλά, συνεργεία της ΔΔΕΔΗΕ αποκαθιστούσαν βλάβη σε στύλο ηλεκτροδότησης που κάηκε και κατέρρευσε.


Τρία οχήματα με περισσότερους από 12 άνδρες επιχειρούν από το πρωί στην περιοχή, προσπαθώντας να αποτρέψουν την εξάπλωση της φωτιάς πέρα από το δρόμο που οδηγεί στις Ανω Βολίμες, καθώς η περιοχή είναι ιδιαίτερα δύσβατη και τα επίγεια μέσα δεν μπορούν να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο.Ανεξέλεγκτο όμως είναι μέχρι αυτή την ώρα και το μεγάλο μέτωπο που μαίνεται στο όρος Βραχίονα, μεταξύ των χωριών Πηγαδάκια, Καλλιθέα και Καταστάρι.


Λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στο νησί, είναι αδύνατη η προσθαλάσσωση των αεροσκαφών Canadair και έτσι οι μοναδικές προσπάθειες κατάσβεσης γίνονται από τα επίγεια μέσα της πυροσβεστικής, εθελοντές και κατοίκους της περιοχής. Η φωτιά αναζωπυρώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής και κατακαίει δύσβατες πλαγιές και χαράδρες με θαμνώδη βλάστηση και πεύκα.
imerazante.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.