Δευτέρα, 24 Ιουλίου 2017

Το “mea culpa” Τσίπρα δεν πείθει τους πολίτες.

“Mea culpa” αναγκάστηκε να πει το μακρινό 1988 ο Ανδρέας Παπανδρέου, θέλοντας να δείξει ότι αναγνωρίζει το λάθος του ότι για χάρη της εξομάλυνσης των σχέσεων με την Τουρκία άφησε στο… ράφι το Κυπριακό.
Ανάλυση: Κώστας Παπαδόπουλος.

Σχεδόν 30 χρόνια μετά, ο Αλέξης Τσίπρας που δεν έκρυψε ποτέ ότι «γοητεύεται» από τον πρώην πρωθυπουργό και προσπαθεί (ανεπιτυχώς) να τον μιμηθεί, επιχειρεί με το δικό του “mea culpa” να κερδίσει τη συμπάθεια του ελληνικού λαού. Τι κι αν ο ίδιος στα χρόνια της αντιπολίτευσης υπόσχονταν ότι θα σκίσει τα μνημόνια και ότι θα εφαρμόσει πρόγραμμα παροχών 12 δισ. ευρώ, αλλά σήμερα έχει υπογράψει και εφαρμόζει το τρίτο και πιο σκληρό μνημόνιο… Ο πρωθυπουργός πότε με την ομολογία του για «αυταπάτες» από το βήμα της Βουλής και πότε με την ομολογία του για «μεγάλα λάθη» στον Guardian, επιχειρεί να κρύψει κάτω από το χαλί το α’ εξάμηνο του 2015 που λίγο έλειψε να βγει η Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης.
«Διάλεξα λάθος ανθρώπους», είπε ανερυθρίαστα ο Αλέξης Τσίπρας και παραδέχτηκε ευθαρσώς πως όταν αναλάμβανε τις τύχες της χώρας δεν είχε «καμία αίσθηση πόσο μεγάλες θα ήταν οι καθημερινές δυσκολίες». Είναι ο ίδιος που ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μόνο προδότες δεν είχε πει –το έκαναν άλλοι και αυτός έγνεφε το κεφάλι- τους τότε κυβερνώντες. «Εμπιστεύομαι εύκολα τους ανθρώπους», είπε ο πρωθυπουργός θέλοντας να δείξει δεν είχε κακές προθέσεις, ούτε είπε ψέματα. Σε κάθε περίπτωση εάν δεν είσαι υποψιασμένος έστω για το τι θα συναντήσεις, δεν κάνεις γι’ αυτή τη θέση! Όταν είσαι έφηβος συγχωρείται «δεν ήξερα τι με περίμενε», όχι όμως όταν αναλαμβάνεις τις τύχες μίας χώρας.
Και κάτι ακόμα που αρνείται να εξηγήσει ο κ. Τσίπρας. Ακόμη κι αν δεχτεί κανείς ότι με τον Βαρουφάκη την πάτησε, γιατί τον παραμύθιασε ο καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας Γιάνης, οι περισσότερες επιλογές του για το υπουργικό συμβούλιο ήταν στη λογική της ρήξης με τους δανειστές. Από την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, και τον υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Λαφαζάνη, μέχρι τον υπουργό Εργασίας, Δημήτρη Στρατούλη, και την υφυπουργό Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη.

Σαν πολύ αφελής δεν εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρα; Πολλώ δε μάλλον όταν έχει δείξει πως μόνο τέτοιος δεν είναι, «καθαρίζοντας» με συνοπτικές διαδικασίες από τον ΣΥΡΙΖΑ τον Αλέκο Αλαβάνο και τον Φώτη Κουβέλη.
iapopsi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.