Δευτέρα, 24 Ιουλίου 2017

Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές - Άνοιξε το βιβλίο προσφορών.

Με αναδόχους τις Bank of America Merrill Lynch, BNP Paribas, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs και HSBC η ελληνική Δημοκρατία είναι έτοιμη να βγει στις αγορές, καθώς όπως φαίνεται για το οικονομικό επιτελείο ο κύβος ερρίφθη. Οι προεργασίες είναι σε εξέλιξη και υπάρχουν πληροφορίες πως το βιβλίο προσφορών έχει ήδη ανοίξει και η έκδοση θα ολοκληρωθεί αύριο.
Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές - Άνοιξε το βιβλίο προσφορών

Σε ανακοίνωση του προς το Χρηματιστήριο Αθηνών ο ΟΔΔΗΧ σημειώνει πως η νέα έκδοση είναι μέρος μίας προσφοράς «ανταλλαγής», υπό την οποία ζητά απ' τους επενδυτές που διακρατούν τα ομόλογα λήξης 2019 που είχαν εκδοθεί προς τριετίας να τα ανταλλάξουν με μετρητά. Το νέο ομόλογο θα αποτιμηθεί αύριο, Τρίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει προγραμματιστεί σε λίγο τηλεδιάσκεψη για την έκδοση.

Η κυβέρνηση επιδιώκει επιτόκιο της τάξης του 4,2% ή και ιδανικά οριακά κάτω του 4%. Ωστόσο, φαίνεται ότι είναι δύσκολο να το πετύχει και το πιθανότερο είναι να βρει τα χρήματα με επιτόκιο 4,3%-4,5%. Κάτι τέτοιο θα διασώσει τις εντυπώσεις αν και η σύγκριση του 2014 με το σήμερα, όσον αφορά το επιτόκιο, είναι παραπλανητική καθώς οι συνθήκες στις αγορές είναι εντελώς διαφορετικές και εκείνο που μετράει δεν είναι το ονομαστικό επιτόκιο, αλλά η σύγκρισή του σε σχέση με τα άλλα αντίστοιχα επιτόκια της αγοράς, κυρίως δε εκείνα της Γερμανίας.

Τραπεζικές πηγές χαρακτήριζαν την έκδοση «κλεισμένη» και υποστήριζαν ότι στόχος είναι η υπερκάλυψη τρεις φορές των αιτούμενων κεφαλαίων με επιτόκιο το οποίο θα είναι πέριξ του 4,5%.

Οι αγορές αντέδρασαν θετικά με τη σχετική ανακοίνωση. Είναι ενδεικτικό ότι πριν από λίγο η απόδοση του 2ετούς ομολόγου στη δευτερογενή αγορά σημείωνε πτώση κατά 0,013% και κυμαίνονταν στο 3,34%. Αντίθετα σταθεροποιητικές τάσεις εμφάνιζε το 10ετές ομολόγο το οποίο διαπραγματευόταν με απόδοση 5,27%.

Δείτε την ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.