Δευτέρα, 17 Ιουλίου 2017

Σοβαρό επεισόδιο για Ινδία – Πακιστάν στο επικίνδυνο Κασμίρ…


Εκτραχύνεται η κατάσταση ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν στην περιοχή του κασμίρ, σε μια περίοδο όπου σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι σχέσεις της Ινδίας με την Κίνα σε συνοριακή περιοχή, με αποτέλεσμα ο φόβος για γενικευμένη αποσταθεροποίηση και συγκρούσεις να αυξάνεται…

Το Πακιστάν κατηγόρησε την Ινδία ότι άνοιξε πυρ -χθες Κυριακή- εναντίον πακιστανικού οχήματος που βρισκόταν κανονικά από την πακιστανική πλευρά των συνόρων, με αποτέλεσμα το όχημα να πέσει σε ποταμό της περιοχής και να χάσουν τη ζωή τους τέσσερις στρατιώτες, οι οποίοι πνίγηκαν.
Οι Ινδοί, σε πρώτη φάση, ισχυρίστηκαν ότι σε κεντρικό επίπεδο, δεν είχαν γνώση του συμβάντος. Το Κασμίρ είναι διαιρεμένο ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν από το 1947 που αποχώρησε από την ινδική υποήπειρο η Βρετανία και αυτό το… κληροδότημα εκείνης της εποχής, εξακολουθεί να εμπλέκει επικίνδυνα τις δυο χώρες που κατέχουν πυρηνικά οπλοστάσια, καθώς και οι δύο διεκδικούν το σύνολο αυτής της περιοχής των Ιμαλαΐων.
Τα περιστατικά φονικών πυρών ανάμεσα στις δυο πλευρές είναι συνηθισμένα βέβαια. Τον περασμένο Νοέμβριο είχε πληγεί λεωφορείο που κινούνταν στην πακιστανική πλευρά των συνόρων, με αποτέλεσμα τον θάνατο εννέα ατόμων και τον τραυματισμό άλλων επτά. Η Ινδία στην περιοχή διατηρεί δύναμη μεγαλύτερη του μισού εκατομμυρίου στρατιωτών και παραστρατιωτικών μονάδων!
Ινδία και Πακιστάν έχουν πολεμήσει τρεις φορές μεταξύ τους, το 1948, το 1965 και το 1971. Πρόκειται για μια εξαιρετικά αιματηρή σύγκρουση, πέραν από άκρως επικίνδυνη για την περιφερειακή και τη διεθνή ασφάλεια, κάτι το οποίο καταδεικνύεται από τα 70.000 άτομα που έχουν σκοτωθεί… μεταψυχροπολεμικά, από το 1989 μέχρι σήμερα.

defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.