Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2017

Θα τραβήξει το σκοινί η Τουρκία στην Κύπρο;

Πόσο πιθανή είναι η εκδήλωση θερμού επεισοδίου;

Οι τελευταίες απειλές που εκτόξευσε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν αλλά και ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ για τις γεωτρήσεις στην Κύπρο δείχνουν ότι η Τουρκία προσπαθεί με κάθε τρόπο να μπει στο παιχνίδι των υδρογονανθράκων, όπως ακριβώς κάνει και στο Αιγαίο με την πολιτική των "γκρίζων ζωνών". Ωστόσο, πρέπει να συνεκτιμήσουμε και το "ναυάγιο" των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, στο οποίο η Άγκυρα είχε την μεγαλύτερη ευθύνη.

Η αποτυχία των διαπραγματεύσεων οδήγησε τον Ερντογάν να κινηθεί επικονωνικά λέγοντας ότι μια σημαντική ευκαιρία χάθηκε, χαρακτηρίζοντας  ως απαράδεκτο το γεγονός ότι ορισμένες εταιρείες ενέργειας συμβάλλουν σε αυτό που αποκάλεσε ανεύθυνα μέτρα της πλευράς των Ελληνοκυπρίων.
«Είναι αδύνατο να εκτιμήσουμε (το γεγονός) ότι ορισμένες ενεργειακές εταιρίες ενεργούν (με τους Ελληνοκύπριους) και γίνονται μέρος ορισμένων ανεύθυνων μέτρων που λαμβάνουν οι Ελληνοκύπριοι. Θέλω να τους υπενθυμίσω ότι μπορεί να χάσουν μία φίλη, όπως η Τουρκία», είπε ο Πρόεδρος Ερντογάν στο πετρελαϊκό συνέδριο World Petroleum Congress, που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη.
’Πρέπει να υπενθυμίσω πως οι υδρογονάνθρακες στην περιοχή της Κύπρου ανήκουν και στις δυο πλευρές’’ είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ. ‘’Εδώ και καιρό συστήνουμε στην ελληνοκυπριακή πλευρά να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο. Θα υπάρχει όφελος αν οι ελληνοκυπριακή ηγεσία δεν ξεκινήσει τις μονομερείς έρευνες και την παρεμπόδιση την ειρήνη". δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.


Βέβαια, η Άγκυρα δεν γνωρίζει μέχρι που "την παίρνει" καθώς έχει γίνει φανερό ότι ο κόσμος να βαρεθεί τα τουρκικά παιχνίδια. Ωστόσο, εάν οι αναλύσεις για τα κυπριακά κοιτάσματα βγουν αληθινές, τότε μιλάμε για δισ. που διακυβεύονται, κάνοντας την κυπριακή οικονομία μία από τις μεγαλύτερες σε όλη την Μεσόγειο. Τότε πια η Κύπρος δεν θα είναι η αδύναμη του παιχνιδιού: θα εξοπλίσει τον στρατό της, θα αποκτήσει ισχυρό ναυτικό, θα διερύνει τις συμμαχίες με Ε.Ε. και Ισραήλ και τότε ο Ερντογάν δεν θα μπορεί να της κάνει τίποτα. Και για αυτό οι Τούρκοι βιάζονται να αποκτήσουν δικαιώματα με κάθε τρόπο.
Άραγε θα ρισκάρει η Τουρκία να προκαλέσει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο; Εναντίον μιας χώρας-μέλους στην Ε.Ε., την ηγεσία της οποίας ασκεί η Γερμανία; Μάλλον όχι, αλλά καθώς ο Ερντογάν παίζει τα "ρέστα" του, καλό θα είναι Ελλάδα και Κύπρος να αγρυπνούν.
el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.