Τρίτη, 11 Ιουλίου 2017

Εγκρίθηκε η συμφωνία σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ουκρανίας: Θα αντιδράσει η Μόσχα;

Απόφαση για τη σύναψη της συμφωνίας σύνδεσης με την Ουκρανία εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέδωσε σήμερα το Συμβούλιο των κρατών μελών, παραμονή της συνόδου κορυφής ΕΕ-Ουκρανίας στο Κίεβο στις 12 και 13 Ιουλίου.Το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε τη συμφωνία σύνδεσης της Ένωσης με την Ουκρανία. Φωτογραφία ΚΥΠΕ.

Αυτό είναι το τελευταίο βήμα της διαδικασίας επικύρωσης μέσω της οποίας η ΕΕ και η Ουκρανία δεσμεύονται για στενή και μακροπρόθεσμη σχέση σε όλους τους κύριους τομείς πολιτικής. Θα επιτρέψει δε την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας από την 1η Σεπτεμβρίου 2017.
Το μεγαλύτερο μέρος της συμφωνίας σύνδεσης έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία, κάποια σημεία από την 1η Σεπτεμβρίου 2014, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2016 εφαρμόζεται προσωρινά το εμπορικό τμήμα της, η βαθιά και ολοκληρωμένη ζώνη ελευθέρων συναλλαγών (DCFTA).
Η τελική δε συμφωνία θα δώσει ώθηση στη συνεργασία σε τομείς όπως η εξωτερική πολιτική και η πολιτική ασφάλειας, η δικαιοσύνη, η ελευθερία και η ασφάλεια (συμπεριλαμβανομένης της μετανάστευσης), η διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, η επιστήμη και η τεχνολογία, η εκπαίδευση και η κοινωνία της πληροφορίας.
Το 2014, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ουκρανία υπέγραψαν συμφωνία σύνδεσης που χαρακτηρίζει ένα νέο κράτος στην ανάπτυξη των σχέσεων ΕΕ-Ουκρανίας.
Η συμφωνία σύνδεσης είναι το κύριο εργαλείο για την προσέγγιση της Ουκρανίας και της ΕΕ: ​​προωθεί βαθύτερους πολιτικούς δεσμούς, ισχυρότερους οικονομικούς δεσμούς και σεβασμό κοινών αξιών.
Το οικονομικό τμήμα της συμφωνίας, η DCFTA, προσφέρει στην Ουκρανία ένα πλαίσιο για τον εκσυγχρονισμό των εμπορικών σχέσεών της και για την οικονομική ανάπτυξη, ανοίγοντας αγορές και εναρμονίζοντας τους νόμους, τα πρότυπα και τους κανονισμούς σε διάφορους τομείς, κάτι που θα βοηθήσει στην ευθυγράμμιση βασικών τομέων της ουκρανικής οικονομίας με τα πρότυπα της ΕΕ.
ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου – Βέλγιο/Βρυξέλλες 11/07/2017 17:12
mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.