Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2017

ΕΠΕΙΓΟΝ: Τέρμα οι στρουθοκαμηλισμοί - Να τρέξουν οι αρμόδιοι να θωρακίσουν την Εθνική Φρουρά προτού κλάψουμε επί ερειπίων...

Επιβάλλεται η άμεση λήψη ευεργετικών για το στράτευμα αποφάσεων - Η Πολιτεία οφείλει να πράξει το καθήκον της απέναντι στη Δύναμη.

Picture
ΤOY ΑΛΕΞΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ.Οι νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, ότι η χώρα του δεν πρόκειται να υποχωρήσει από το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων στην Κύπρο και ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί ποτέ ως τετελεσμένα τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας για το τι ενδεχόμενα περιμένει την Κύπρο το αμέσως επόμενο διάστημα και για το σημαντικό ρόλο που θα κληθεί να διατελέσει η Εθνική Φρουρά σε μια τέτοια περίπτωση.

Πριν λίγα χρόνια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είχε δηλώσει ότι "όσο ο τουρκικός στρατός παραμένει στο νησί μας, παραμένει πρώτιστο καθήκον της Εθνικής Φρουράς να διασφαλίσει με την αποτρεπτική της ισχύ, την ειρήνη και την ασφάλεια στους πολίτες του κράτους". Το ερώτημα είναι τι έπραξε από τότε και τι σήμερα πράττει η Πολιτεία για να εξασφαλίσει ότι η Εθνική Φρουρά τη δεδομένη στιγμή που θα κληθεί να το πράξει, θα μπορέσει να φέρει εις πέρας την αποστολή της στο ακέραιο;

Δυστυχώς η απάντηση στο πιο πάνω ερώτημα είναι αποκαρδιωτική.

Σήμερα η Εθνική Φρουρά βρίσκεται στη χειρότερη ίσως κατάσταση εδώ και πολλές δεκαετίες. Λανθασμένες αποφάσεις και χειρισμοί από τους εκάστοτε κρατούντες, επανειλημμένες και επαναλαμβανόμενες μειώσεις στους προϋπολογισμούς για την άμυνα, πλήρης και προκλητική απαξίωση των στελεχών της Δύναμης, Αξιωματικών, Υπαξιωματικών, ΕΠΥ και Εθελοντριών, έχουν οδηγήσει την Εθνική Φρουρά στο χείλος του γκρεμού και της καταστροφής.

Με τα οπλικά συστήματα του στρατεύματος να παραμένουν ασυντήρητα και παλαιά, με το ηθικό των στελεχών να βρίσκεται στο ναδίρ, λόγω της απαράδεκτης αντιμετώπισης που τυγχάνει από την Πολιτεία και με την τουρκική προκλητικότητα στην Κύπρο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου να έχει χτυπήσει κόκκινο, η Εθνική Φρουρά σήμερα έχει αφεθεί στην τύχη της και στο έλεος των κυμάτων.

Αν δεν ήταν μάλιστα τα στελέχη της, τα οποία με προσωπικές, οικονομικές και επαγγελματικές θυσίες, κρατούν την Εθνική Φρουρά με τα δόντια στα επίπεδα που βρίσκεται σήμερα, η Εθνική Φρουρά θα μας είχε αφήσει χρόνια προ πολλού, ως ικανή και αξιόμαχη αποτρεπτική δύναμη.

Νέες προκλήσεις και κίνδυνοι
Η περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται από έντονες αναταράξεις στην ευρύτερη περιοχή μας. Νέοι κίνδυνοι παρουσιάστηκαν, νέες απειλές και νέες εστίες πολέμου. Η τρομοκρατία με τη χειρότερη μορφή της βρίσκεται μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από τις ακτές της Κύπρου, αλλά και η πρόκληση του προσφυγικού ρεύματος που δημιουργούν οι ασταθείς συνθήκες  σε μεγάλο μέρος της Βορείου Αφρικής έχουν εντείνει τις ανησυχίες, τις οποίες έχουμε καθήκον να αντιμετωπίσουμε  όχι μόνο ως χώρα που βρίσκεται πολύ κοντά στη Μέση Ανατολή, αλλά και ως χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρά το γεγονός πως βρισκόμασταν μέχρι χθες σε διάλογο για επίλυση του Κυπριακού, ο κατοχικός στρατός παρέμενε στο νησί μας, διατηρώντας και αυξάνοντας την ισχύ. Συνεπώς, ο διάλογος δεν θα έπρεπε ποτέ να αποτελέσει ικανή και επαρκή δικαιολογία για αποδυνάμωση της Εθνικής Φρουράς. Κι όμως, οι εκάστοτε κρατούντες αυτό ακριβώς έπραξαν! Θυσίασαν την Εθνική Φρουρά αλλά και την ασφάλεια του κράτους χάριν των συνομιλιών και μιας κακώς νοούμενης πρακτικής χειρονομιών καλής θέλησης.

Ένα θα έπρεπε να είναι το θέμα αρχής για κάθε κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όσο ο τουρκικός στρατός παραμένει στο νησί μας, παραμένει πρώτιστο καθήκον της Εθνικής Φρουράς να διασφαλίσει με την αποτρεπτική της ισχύ, την ειρήνη και την ασφάλεια στους πολίτες του κράτους μας. Και προς αυτή την κατεύθυνση θα έπρεπε να εστιάζονται όλες οι προσπάθειες. Δυστυχώς όμως δεν έγιναν έτσι τα πράγματα και η Εθνική Φρουρά αφέθηκε αβοήθητη στη μοίρα της.


Νέα δεδομένα
Περαιτέρω τα νέα δεδομένα υποχρεώνουν και την Εθνική Φρουρά και κατ' επέκταση το Κράτος να εντάξει στις ιεραρχήσεις της τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει ως ένας αποτελεσματικός βραχίονας, μέσω του οποίου η χώρα μας θα διασφαλίζει την παρουσία και τα συμφέροντα της σε ολόκληρη την έκταση της Αποκλειστικής Οικονομικής μας Ζώνης.

Η Εθνική Φρουρά από την ίδρυση της το 1964 και ειδικότερα μετά το 1974 αναγκάστηκε να λειτουργήσει μονοσήμαντα: Έχοντας δηλαδή το ενδιαφέρον της στραμμένο προς το βορρά και την τουρκική απειλή. H τουρκική απειλή εξακολουθεί να υπάρχει αλλά την ίδια στιγμή τα γεωπολιτικά δεδομένα άλλαξαν άρδην. Ανάλογες λοιπόν, πρέπει να είναι και οι προσαρμογές στις οποίες οφείλει να προβεί και η Εθνική Φρουρά. Αυτό το στόχο οφείλει να υπηρετεί, μεταξύ άλλων, και η ευρεία προσπάθεια ανασυγκρότησης της Εθνικής Φρουράς η οποία βρίσκεται στο τελικό της στάδιο.

Το θέμα είναι η Πολιτεία να στηρίξει έμπρακτα την Εθνική Φρουρά. Όχι μόνο στα λόγια. Και δυστυχώς μέχρι σήμερα, η Πολιτεία δεν έπραξε το καθήκον της απέναντι στο στράτευμα και στα στελέχη του. Τώρα που κατέρρευσαν οι συνομιλίες και ο τουρκικός επεκτατισμός είναι πιο εμφανής από ποτέ, οι αρμόδιοι και αυτοί που μπορούν να πάρουν τις σημαντικές αποφάσεις ας βγάλουν το κεφάλι τους από την άμμο όπου για χρόνια στρουθοκαμήλιζαν κι ας τρέξουν να πράξουν το καθήκον τους απέναντι στην Εθνική Φρουρά και στην Πατρίδα!

Τμήμα Ειδήσεων ΜΑΧΗdefence.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.