Κυριακή, 11 Ιουνίου 2017

Λένε "Nein" για το χρέος, αλλά "Oui" για τη δόση.

Του Γ. Αγγέλη.
"Στόχος μας είναι την Πέμπτη να έχουμε μία συμφωνία σε δύο επίπεδα. Το ένα αφορά την απελευθέρωση της διαδικασίας απόδοσης (μιας αυξημένης) δόσης στις αρχές Ιουλίου και το άλλο αφορά την αποκρυστάλλωση της διαδικασίας ελάφρυνσης του χρέους στο πλαίσιο των αποφάσεων του Μαΐου του 2016...".

Αυτός είναι ο στόχος του Eurogroup της επόμενης Πέμπτης, σύμφωνα με αξιωματούχο του γαλλικού υπ. Οικονομικών στον οποίο απευθύνθηκε το "Κεφάλαιο", και, για τον λόγο αυτό, έρχεται τη Δευτέρα στην Αθήνα ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, κ. Μπρούνο Λεμέρ.
Η αποκωδικοποίηση του στόχου αυτού μεταφράζεται σε ένα "ναι" για την εκταμίευση μιας δόσης που θα ξεπερνά αξιοπρόσεκτα τα όρια των 7,4 δισ. ευρώ, αλλά ταυτόχρονα και στην απομάκρυνση της "καθαρής λύσης" για το χρέος, που επιδίωκε και συνεχίζει να επιδιώκει η κυβέρνηση.
Οι πρωτοβουλίες του επιτελείου του κ. Μακρόν στο ελληνικό ζήτημα συνδέονται με τη "θέση" που έχει το Παρίσι –και την οποία φαίνεται να συμμερίζεται το Βερολίνο– ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου δεν πρέπει να υπάρχει στην ατζέντα το ελληνικό χρέος, παρά μόνο ως αναφορά στην επιτυχή διευθέτηση των διαφορών για την αντιμετώπισή του...
Οι όροι, όμως, για να γίνει αυτό προϋποθέτουν την "ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης να αποδεχθεί μια συμβιβαστική λύση για το χρέος" που δεν θα συμπεριλαμβάνει την άμεση χρηματοδοτική παρέμβαση του ΔΝΤ και την αποδοχή χρονοδιαγράμματος υλοποίησης δεσμεύσεων για το χρέος από την πλευρά της Ευρωζώνης. Αυτό, βέβαια, απομακρύνει και τις προσδοκίες για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ στον ορατό ορίζοντα των επόμενων μηνών...
Επιμένει το Βερολίνο
Όπως διευκρινίζεται αρμοδίως, το Βερολίνο παραμένει σταθερό στη θέση του ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι απαραίτητος όρος για τη συνέχιση του προγράμματος και την εκταμίευση των δόσεων.
Αλλά μια φόρμουλα "συμμετοχής στο πρόγραμμα από το Ταμείο χωρίς άμεση συμμετοχή και στη χρηματοδότηση" δεν αντιβαίνει στις αποφάσεις της Bundestag για τη συνέχιση του προγράμματος.
Πληροφορίες του "K" αναφέρουν ότι το ΔΝΤ, στην περίπτωση που μέχρι και την Τρίτη δεν έχει βρεθεί φόρμουλα περαιτέρω συγκεκριμενοποίησης των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους η οποία να αποδεικνύει με μετρήσιμα μεγέθη ότι οδηγεί σε επιπλέον απομείωση του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ, θα αποδεχθεί την εναλλακτική πρόταση για συμμετοχή, αλλά με αναστολή του χρηματοδοτικού σκέλους, μέχρι αυτό (σ.σ.: η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης) να υλοποιηθεί, το αργότερο μέχρι το τέλος του 2017.
Την πληροφορία αυτή "διαρρέουν" παράγοντες της Κομισιόν, οι οποίοι επίσης στηρίζουν την αισιοδοξία τους για συμφωνία στο ότι, μέσω του "πακέτου Γιούνκερ", μπορούν να βελτιωθούν οι μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές του ελληνικού ΑΕΠ και να γεφυρωθούν, έτσι, οι διαφορές εκτιμήσεων (περίπου 0,5%-08% του ΑΕΠ) μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης στο ζήτημα αυτό.
Στο εν λόγω ζήτημα, όμως, όλα προς το παρόν αποτελούν σχέδια και προτάσεις που μένει να δοκιμαστούν στην πράξη, από την αξιολόγηση που θα γίνει στην αποτελεσματικότητά τους από το τεχνικό επιτελείο του ΔΝΤ στο άμεσο μέλλον.
Σύνοδος Κορυφής
Γεγονός, πάντως, είναι ότι αναμφίβολα οι γαλλικές πρωτοβουλίες έχουν στηριχθεί από την Κομισιόν και τις συνεχείς "σκιώδεις" παρεμβάσεις του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ο πρόεδρος της Κομισιόν θέλει να "κλείσει" το θέμα αυτό παίρνοντας πάνω του και τη σχετική ευθύνη, και μάλιστα σε έναν βαθμό "ανταγωνιστικά" με τον ρόλο του προέδρου του Eurogroup, κ. Ντάισελμπλουμ...
Η στήριξη της γαλλικής πρωτοβουλίας από την πλευρά Γιούνκερ έχει και άλλη μία διάσταση, αυτή των άτυπων "συστάσεων" προς το επιτελείο του ελληνικού ΥΠΟΙΚ να αποφύγει τη μετάθεση του θέματος στη Σύνοδο Κορυφής.
Οι "συστάσεις" αυτές φαίνεται να έχουν οδηγήσει την ελληνική πλευρά σε αναθεώρηση της αρχικής στάσης της, που έτεινε στο εγχείρημα μιας περισσότερο πολιτικής διευθέτησης στη Σύνοδο Κορυφής αν το Βερολίνο και το ΔΝΤ επανέφεραν την πρόταση της 22ας Μαΐου, την οποία η Αθήνα είχε εύλογα απορρίψει.
Η παραμονή ή όχι του ΔΝΤ και οι γερμανικές εκλογές
Η φόρμουλα συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα επιχειρεί να τετραγωνίσει τον κύκλο των διαφορών μεταξύ Βερολίνου και Ταμείου όσον αφορά τις διαφορές τους για την εκτίμηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Η κυρία Λαγκάρντ έχει ανακοινώσει ήδη τη συμμετοχή της στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου και αυτό, όπως λένε αρμόδιες πηγές στις Βρυξέλλες, είναι ένδειξη προθέσεων να "κλείσει" η υπόθεση εκεί. Αντίθετα, στο Eurogroup της 22ας Μαΐου η κυρία Λαγκάρντ είχε στείλει τον κ. Τόμσεν...
Ο τετραγωνισμός του κύκλου, όπως αναφέρεται από τις εμπλεκόμενες πλευρές, στηρίζεται σε μια φόρμουλα η οποία αφενός θα αποκρυσταλλώνει μια συμφωνία για τη διαδρομή προς τη διευθέτηση του προβλήματος βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους με τη συμμετοχή του ΔΝΤ.  Και αφετέρου θα αφήνει ανοιχτό το περιθώριο αποχώρησης του ΔΝΤ μέσω ενός χρονικού ορίου στο οποίο η ευρωπαϊκή πλευρά θα πρέπει να έχει δώσει τις απαραίτητες διευκρινίσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα παρέμβασης σε αυτό.
Μέσα σε αυτό το χρονικό όριο εμπίπτει η ημερομηνία των γερμανικών εκλογών, μετά τις οποίες το νέο γερμανικό Κοινοβούλιο και η κυβέρνηση θα μπορεί να αλλάξει τις αποφάσεις της για την αναγκαιότητα της παραμονής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ή την αντικατάστασή του από τον ESM...

*Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.