Τρίτη, 13 Ιουνίου 2017

Τσίπρας: Αν δεν τα βρούμε στο Eurogroup, ραντεβού στη Σύνοδο.

Κατηγορηματικός, να μην γίνει αποδεκτή λύση παρόμοια με αυτή του Eurogroup του Μαΐου ήταν στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός δίνοντας το στίγμα της διαπραγματευτικής τακτικής , ενώ έκανε σαφές ότι σε μία τέτοια περίπτωση θα πρέπει το ζήτημα να τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής προκειμένου να ζητηθεί από όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.Τσίπρας: Αν δεν τα βρούμε στο Eurogroup, ραντεβού στη Σύνοδο

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας,  η Ευρώπη πρέπει και μπορεί να αποδείξει ότι ξεπερνά τις αδιαλλαξίες διότι δεν υπάρχουν αδιάλλακτοι και διαλλακτικοί εντός των κυβερνήσεων, υπάρχουν εκλεγμένες κυβερνήσεις που στις κρίσιμες στιγμές οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Μάλιστα, στην εισήγησή του ξεκαθάρισε ότι «το κλειδί για τη λύση βρίσκεται στην αποδοχή της πρότασης για έναν αυτόματο μηχανισμό σύνδεσης των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος με την ανάπτυξη ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ θεσμών και να δοθεί η δυνατότητα για θετικές αναλύσεις βιωσιμότητας χρέους (DSA) από όλους τους θεσμούς συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ». Όπως τόνισε, «πρόκειται για μια λελογισμένη και δίκαιη πρόταση που σέβεται τις επιφυλάξεις όλων των πλευρών και δημιουργεί τους όρους για την οριστική υπέρβαση της κρίσης» σχολίασε.
Ο πρωθυπουργός, χαρακτήρισε τη διαπραγμάτευση στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου την πιο κρίσιμη από την έναρξη της κρίσης διευκρινίζοντας ότι δεν είναι κρίσιμη με την έννοια της αποφυγής της χρεοκοπίας ή της καταστροφής «όπως είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα» αλλά κρίσιμη για την προοπτική εξόδου της χώρας από την κρίση. Διαβεβαίωσε ότι η ελληνική πλευρά πηγαίνει στη διαπραγμάτευση με σχέδιο, με συμμαχίες, «γνωρίζοντας τι θέλουμε να κερδίσουμε, τι να αποφύγουμε και πρέπει αυτός ο σχεδιασμός καθώς και οι εναλλακτικές να είναι συλλογικά συμπεφωνημένα από το Υπουργικό Συμβούλιο». Υπερασπίστηκε την απόφαση της κυβέρνησης να θέσει το ζήτημα του χρέους και απέρριψε την κριτική περί αυτοεγκλωβισμού. «Κάναμε άριστα, στο βαθμό που σεβόμαστε τον εαυτό μας και δεν είμαστε υποκριτές όπως οι προηγούμενοι» τόνισε και πρόσθεσε τις υποχωρήσεις, τους συμβιβασμούς, τις θυσίες «εμείς δεν τις αποδεχθήκαμε για να κρατηθούμε στην εξουσία, αλλά προκειμένου να υλοποιήσουμε ένα στρατηγικό σχέδιο εξόδου από την κρίση».
«Έχουμε συμμαχίες- διεκδικούμε βιώσιμη λύση»
Διεμήνυσε ότι χωρίς διευθέτηση του χρέους αναστέλλεται επ΄ αόριστον η αυτοδύναμη έξοδος στις αγορές και μαζί η έξοδος από μνημόνια και κρίση. Αναφορικά με την χρονική συγκυρία, εν όψει και τον γερμανικών εκλογών, εμφανίστηκε βέβαιος ότι είναι η καλύτερη δυνατή γιατί: έχουμε το ηθικό πλεονέκτημα, καθαρίσαμε το τραπέζι από δικές μας υποχρεώσεις. Όλος ο πλανήτης αναγνωρίζει ότι είναι η σειρά των εταίρων να υλοποιήσουν τις δικές τους. Έχουμε επίσης ισχυρές συμμαχίες καθώς δεν είναι μόνο η Ελλάδα που διεκδικεί βιώσιμη λύση για το χρέος αλλά μια σειρά χώρες καθώς και το σύνολο των θεσμών. Οι γερμανικές εκλογές αποτελούν αστάθμητο παράγοντα μπροστά μας. Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του προγράμματος αλλά και επειδή με βάση τα πρόσφατα στοιχεία η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης που πρέπει να ενισχυθεί.
Εν συνεχεία, κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι έπαιρναν ό,τι τους έδιναν και επί 7 χρόνια έλεγαν το χρέος,« το οποίο παρέλαβαν στο 120% του ΑΕΠ και το διόγκωσαν στο 180%, βιώσιμο επειδή τους είπαν «forget it»». «Εμείς διεκδικούμε λύση που θα ανοίγει δρόμο για αυτοδύναμη σταθερή δυνατότητα εξόδου στις αγορές με βιώσιμους όρους» σημείωσε. Εκτίμησε ότι η βιωσιμότητα του χρέους αποτελεί εξίσωση 3 παραμέτρων: Πρώτον τα αναγκαία μέτρα για το χρέος:α) Η περίοδος χάριτος για τα επιτόκιαβ)Η επέκταση των ωριμάνσεων ομολόγωνγ) Επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατεί η ΕΚΤ. Δεύτερον, οι ρυθμοί ανάπτυξης. Τρίτον, τα πρωτογενή πλεονάσματα
Τέλος, επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης για τα χαμηλότερα δυνατά πλεονάσματα ώστε να υπάρξει λύση κοινωνικά βιώσιμη και σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά διεκδικεία δεσμεύσεις για συγκεκριμένες αναπτυξιακές δράσεις ώστε να επιτύχει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. «Και βεβαίως τη μεγαλύτερη δυνατή επέκταση καθώς και την ομαλοποίηση της καμπύλης των αποπληρωμών» πρόσθεσε.
ΜΠΑΡΑΖ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
 «Ο ελληνικός λαός έχει δει τόσες οβιδιακές μεταμορφώσεις και τόσους λεονταρισμούς του κ. Τσίπρα, που δυσκολεύεται να πιστέψει πλέον οτιδήποτε λέει» σχολιάζει η Νέα Δημοκρατία με αφορμή την εισήγηση του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο.Και κατηγορεί κυβέρνηση και βουλευτές ότι «ψήφισαν ένα τέταρτο Μνημόνιο, επιβάλλοντας σκληρά μέτρα λιτότητας, μείωση του αφορολόγητου και περικοπές συντάξεων».
 Νέα πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπολύει το ΚΚΕ, με αφορμή τις αναφορές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο ζήτημα του χρέους κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.«Η κυβέρνηση προσπαθεί να καλλιεργήσει την εντύπωση ότι η συζήτηση για το χρέος είναι "η μητέρα των μαχών", με στόχο να ξεγελάσει το λαό, να δικαιολογήσει τα μνημόνια που ψηφίζει και να κρύψει ότι η όποια συμφωνία για το χρέος δεν ακυρώνει ούτε την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, ούτε το γεγονός ότι ο λαός και τα παιδιά του θα κληθούν να πληρώσουν για ένα χρέος για το οποίο δεν ευθύνονται» αναφέρει το κόμμα σε σχετική του ανακοίνωση.
 «Βέλη» κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με φόντο την τοποθέτησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, εξαπέλυσε το Ποτάμι, καταλογίζοντάς του ότι «αποφεύγει και πάλι να πει ποια είναι η θέση της Ελλάδας για το χρέος».«Ο κ. Τσίπρας, εξακολουθεί να μιλάει για επιτυχίες. Επιτυχία στη διαπραγμάτευση για τα μέτρα, επιτυχία στη διαπραγμάτευση για το χρέος, επιτυχία στην οικονομία.... Κι από επιτυχία σε επιτυχία, φθάσαμε στη σημερινή κατάσταση. Ο πρωθυπουργός, αποφεύγει και πάλι να πει ποια είναι η θέση της Ελλάδας για το χρέος», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Σεβαστουπόλεως.Το Ποτάμι κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι «μιλώντας προς τους υπουργούς του, αρκέστηκε σε ευχές και γενικότητες: "Εμείς διεκδικούμε τα χαμηλότερα δυνατά πλεονάσματα ώστε να έχουμε λύση κοινωνικά βιώσιμη. Διεκδικούμε δεσμεύσεις για συγκεκριμένες αναπτυξιακές δράσεις ώστε να πετύχουμε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Και βεβαίως τη μεγαλύτερη δυνατή επέκταση καθώς και την ομαλοποίηση της καμπύλης των αποπληρωμών". Λέξη για το τι συγκεκριμένα ζητάμε».
«Και δεν το κάνει για δυο λόγους: Ο πρώτος είναι ότι δυστυχώς προσέρχεται στη συζήτηση δίχως πρόταση, αναμένοντας που θα καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις ΔΝΤ - Γερμανίας και τι θα του δώσουν. Ο δεύτερος είναι ότι δεν θέλει να γίνει σύγκριση με αυτά που τελικά θα πάρει (ή δεν θα πάρει)», σχολίασε το Ποτάμι.
kontranews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.