Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2017

Crans-Montana μέρα 2η… Κρίσιμο 48ωρο.


Δεύτερη ημέρα εντατικών διαβουλεύσεων στο Crans-Montana της Ελβετίας – Αγώνας δρόμου για να απαντηθούν τα ερωτήματα Φέλτμαν – Η πρόταση Τσαβούσογλου και η απόρριψη από την ε/κ πλευρά – Αύριο στην Ελβετία ο Γκουτέρες – Συνεχής Ενημέρωση

Με στόχο να απαντηθούν τα τρία ερωτήματα που έθεσε χθες ο Τζέφρι Φέλτμαν, συνεχίζεται σήμερα στο Crans-Montana η Διάσκεψη για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Ο Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ κάλεσε τις αντιπροσωπείες όπως προσέλθουν στη σημερινή συνάντηση με απαντήσεις ως προς το:
 1. Πώς θα απαντηθούν οι ανησυχίες των δύο κοινοτήτων;
 2. Τι θα γίνει με τη συνθήκη εγγυήσεων;
 3. Πώς θα ρυθμιστεί η εποπτεία της εφαρμογής μιας ενδεχόμενης συμφωνίας;
Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη να αρχίσει στις 10:00 (ώρα Κύπρου) και να ολοκληρωθεί στις 12:00, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει τετ-α-τετ του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Μουσταφά Ακιντζί για την εσωτερική πτυχή. Θα κινηθούν εντός του πλαισίου που καθόρισαν χθες οι διαπραγματευτές των δυο κοινοτήτων, κάνοντας την αρχή με το εδαφικό. Στις 18.00 επαναρχίζει η Διάσκεψη όπου θα συνεχιστεί η συζήτηση για την Ασφάλεια.
Το κείμενο ανανεώνεται
  • Οι συνομιλίες για την Κύπρο έχουν σημειώσει «πραγματικές προόδους», εκτιμά ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις Τζέφρι Φέλτμαν, σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Ξέρουμε πως τα θέματα που συζητούν οι ηγέτες και οι εγγυήτριες δυνάμεις είναι αρκετά δύσκολα και η ασφάλεια είναι μια ανησυχία για αμφότερες τις κοινότητες», δήλωσε ο Φέλτμαν. «Υπάρχουν πολλά πράγματα που συζητούνται σε πολιτικό επίπεδο και δεν είχαν αναφερθεί πριν απ’ αυτές τις συνομιλίες», πρόσθεσε χωρίς άλλες διευκρινίσεις. «Είναι ξεκάθαρο πως απομένει να γίνει πολλή δουλειά, αν και θεωρώ πως κατά τη συνάντηση αυτή σημειώθηκαν πραγματικές πρόοδοι», είπε ακόμη.

   • Στη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών, οι Τουρκοκύπριοι έθεσαν και θέμα ειδικής μεταχείρισης των Τούρκων.
   • Δεν υπάρχει λόγος η Τουρκία να ζητεί διατήρηση συνθηκών που παραβίασε, δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς. Οι Τούρκοι, συμπλήρωσε, επαναλαμβάνουν θέσεις που είχαν πει την τελευταία δεκαετία.
   • Στις 16.30 έχει οριστεί συνάντηση των διαπραγματευτών και εμπειρογνωμόνων για συνέχιση της συζήτησης του εδαφικού, του περιουσιακού και θεμάτων διακυβέρνησης.
   • Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί
   • “‘Ηταν μια καλή συνάντηση, συνεχίζουμε”, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναχωρώντας από το χώρο της Διάσκεψης για την Κύπρο, στο Κραν Μοντάνα.
   • “Δεν είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει”, δήλωσαν στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων τουρκικές διπλωματικές πηγές, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να υπάρξει αποτέλεσμα στη Σύνοδο του Crans-Montana για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Οι ίδιες πηγές παρομοιάζουν το σκηνικό που στήθηκε στο Κραν Μοντάνα με εκείνο του 2004 και αναφέρουν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα συμπεριφερθεί και τώρα όπως και το 2004. “Τίποτα δεν άλλαξε”, είπε η ίδια πηγή.


   • Από ε/κ πλευράς στη συζήτηση συμμετέχουν ο Διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, και τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας Παναγιώτης Δημητρίου, Ερατώ Μαρκουλή, Πόλυς Πολυβίου και Κύπρος Χρυσοστομίδης.
   • Άρχισε η συζήτηση στο δεύτερο τραπέζι για το εδαφικό, το περιουσιακό και για θέματα διακυβέρνησης μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.
   • Έχουμε ανοίξει τη συζήτηση. Απαντήσαμε τα ερωτήματα του κ. Φέλτμαν, ανέφερε ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς. Σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι η Τουρκία παραβίασε όλες τις συνθήκες που συμφωνήθηκαν, συμπληρώνοντας πως «όλοι λένε ότι αύριο μπορεί να μας πει κάτι καινούργιο. Μέχρι στιγμής επαναλαμβάνουν τις θέσεις που έχουν καταθέσει τα τελευταία 10 χρόνια και νομίζουν ότι είναι καινούργιο.»   • Δείπνο ΠτΔ – Ακιντζί με Γκουτέρες το μεσημέρι της Παρασκευής
   • O Γκουτέρες θα μείνει όλη την ημέρα στο ελβετικό θέρετρο και μπορεί, εάν χρειαστεί, να διανυκτερεύσει στο Κραν Μοντάνα. Θα ηγηθεί του τραπεζιού 1, όπως μας λέχθηκε χαρακτηριστικά, όπου σήμερα τα ΗΕ εκπροσωπεί ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε καθώς ο Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέφρι Φέλτμαν αναχώρησε σήμερα το πρωί από την Ελβετία.
   • Αύριο πρωί αναμένεται να φτάσει στη Γενεύη και με ελικόπτερο, όπως και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες, να έρθει κατευθείαν στο Κραν Μοντάνα ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.   • Συνεχίζουν με Ασφάλεια το απόγευμα
   • Δεν θα προβεί σε δηλώσεις ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε
   • Ακολουθεί δικοινοτική συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί στην παρουσία των διαπραγματευτικών ομάδων των δύο πλευρών.
   • Κατά την πρωινή συνάντηση υπήρξε παρέμβαση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά την οποία έγιναν αναφορές σε συγκεκριμένα άρθρα από τις συνθήκες της ΕΕ.
   • Ολοκληρώθηκε η πρωινή συνάντηση
   • Η τουρκική πλευρά δεν απορρίπτει ότι χθες κατέθεσε πρόταση για το θέμα της ασφάλειας και εγγυήσεων, αλλά διαψεύδει ότι μίλησε για ποσοστό αποχώρησης τουρκικών στρατευμάτων κατά 80%, όπως διευκρίνισε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ανώτερη διπλωματική πηγή του τουρκικού ΥΠΕΞ.
   • Πηγές τις οποίες επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρουν ότι κύριο συμπέρασμα της μέχρι τώρα συζήτησης είναι ο καθοριστικός ρόλος που η ΕΕ μπορεί να διαδραματίσει στο θέμα της ασφάλειας. Πρώτη φορά, σημειώνουν, αναδεικνύεται αυτή η διάσταση. Μια διάσταση, επισημαίνεται, που μπορεί να λειτουργήσει ενισχυτικά στο ρόλο που θα έχει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
   • Λεπτομερείς, συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες απαντήσεις παρουσίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στα τρία ερωτήματα του βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ, σε κείμενο έκτασης 16 σελίδων, το οποίο δόθηκε προφορικά.
   • cyprustimes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.