Σάββατο, 3 Ιουνίου 2017

Αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου της Κορέας ζητά ο Μάτις.


Η Βόρεια Κορέα εγείρει με το πρόγραμμά της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων «μια απειλή για όλους μας», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να συνεργαστεί για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

«Είναι (…) επιτακτικό να κάνουμε τα πάντα από την πλευρά μας για να υποστηρίξουμε τον κοινό μας στόχο», που είναι «η αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου», τόνισε ο Μάτις κατά τη διάρκεια μιας συνόδου για την ασφάλεια στη Σιγκαπούρη (σ.σ. «διάλογος Σανγκρί-Λα»).
Ο Μάτις ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον είναι «ενθαρρυμένη» από τις «νέες» προσπάθειες της Κίνας, σε συνεργασία «με τη διεθνή κοινότητα» για την ανάσχεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας, αλλά πρόσθεσε πως η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα αποδεχθεί τη στρατιωτικοποίηση από το Πεκίνο πολλών νησιών στη Νότια Σινική Θάλασσα.
Τα σχόλια του Μάτις αντανακλούν το ότι η κυβέρνηση Τραμπ κινείται σε μια λεπτή ισορροπία: επιδιώκει από τη μια τη συνεργασία της Κίνας για να εμποδιστεί η πρόοδος των προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, ενώ ταυτόχρονα εναντιώνεται σε κινήσεις του Πεκίνου στη Νότια Σινική Θάλασσα.
Ο Μάτις υπογράμμισε πως η Ουάσινγκτον καλωσορίζει την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, αλλά αναμένει ότι θα υπάρξουν «προστριβές».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.