Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2017

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ – «Η κυβέρνηση δεν πάει διακοπές».

tsipras-ypoyrgiko
Για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια ανοίγει ένας καθαρός διάδρομος εξόδου της χώρας από την κρίση, με την απόφαση του Eurogroup,

είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν αποτελεί το τέλος της κρίσης. Γι” αυτό δεν χρειάζεται εφησυχασμός, αλλά ένταση των προσπαθειών για την επίτευξη του στόχου που είναι η οριστική έξοδος από την κρίση και την επιτροπεία.
«Μετά τη συμφωνία στο Eurogroup η χώρα βρίσκεται σε μια νέα κατάσταση, σε ένα νέο περιβάλλον, γιατί η συμφωνία δίνει, για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια, ένα καθαρό ορίζοντα εξόδου από τα μνημόνια, από την ύφεση και από την κρίση της οικονομίας. Δίνει ένα καθαρό ορίζοντα εξόδου από τα μνημόνια, από την ύφεση και από την κρίση της οικονομίας. Και θέλω να επιστήσω την προσοχή σας», είπε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.
«Δεν αποτελεί το τέλος της κρίσης, αλλά ανοίγει έναν καθαρό διάδρομο εξόδου από την κρίση και από τα μνημόνια, τον οποίο θα έχουμε τη δυνατότητα να διαβούμε τους επόμενους μήνες. Αρα το μόνο που δεν χρειάζεται είναι ο εφησυχασμός. Αντιθέτως, τώρα είναι που πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες. Τώρα που βλέπουμε την έξοδο χρειάζεται να εντείνουμε τις προσπάθειες μας για να εκπληρώσουμε αυτό τον στόχο».

Όπως είπε «η συμφωνία αντιστοιχεί στους στόχους που είχαμε θέσει στην προηγούμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για τέσσερις λόγους. Προσδιορίζει με σαφή και καθαρό τρόπο τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα εφαρμοστούν στη λήξη του προγράμματος. Έγινε αποδεκτή η γαλλική πρόταση για συμπερίληψη της ρήτρας ανάπτυξης, κάτι που αποτελούσε πάγια θέση της κυβέρνησης από το 2015. Έτσι καθιστούμε τους εταίρους συνεταίρους. Υπάρχει δέσμευση για συγκεκριμένες δράσεις και προγράμματα για την ανάπτυξη και κυρίως κάνει δεκτό το πάγιο αίτημα της Αθήνας για την ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας που θα μπορέσει με μόχλευση υπαρχόντων και νέων κεφαλαίων να κατευθύνει πόρους σε επιλεγμένα επενδυτικά σχέδια. Υπάρχει συγκεκριμένη δέσμευση για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και έμπρακτη στήριξη της χώρας για την έξοδο στις αγορές. Όπως είπε θα πάρει τη μορφή ενός «αποθεματικού» που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παν ενδεχόμενο. Έτσι αίρεται κάθε αβεβαιότητα και γίνεται εφικτή η έξοδος από τα προγράμματα στήριξης». Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «ορθώς δηλώσαμε ότι ίσως είναι η πρώτη φορά μετά τον δύσκολο συμβιβασμό του καλοκαιριού του 2015 που αισθανόμαστε δικαιωμένοι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.